COMUNICAT DE PRESĂ
Vineri, 4 iunie a.c., în pragul Zilei Internaţionale a Mediului, Asociaţia “Tinerii Ecologi Români din Iaşi” – TERIS, a încheiat prima ediţie a proiectului de educaţie ecologică în şcoli premiind micii ecologişti cu ghiozdane verzi.
Proiectul “Ghiozdanul verde”, desfăşurat în trei şcoli din municipiul Iaşi, “Ion Simionescu”, “B.P.Haşdeu” şi “Ion Neculce”, a inclus diverse activităţi menite să atragă atenţia participanţilor, elevi ai claselor a V-a şi a VI-a, asupra importanţei păstrării unui mediu înconjurător curat. Astfel, pe lângă lecţiile de educaţie ecologică desfăşurate împreuna cu reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Iaşi şi ai S.C. Salubris S.A., au fost organizate şi acţiuni de amenajarea a spaţiilor verzi din jurul şcolilor cu sprijinul D.S.P.M. – Primăria Iaşi şi cu sfaturile studenţilor secţiei de Arhitectură peisagistică din cadrul Facultăţii de Horticultură, Iaşi. Toate aceste activităţi au fost urmate de vizite la Staţia de sortare a deşeurilor de la Ţuţora care au stârnit un mare interes în rândul copiilor deoarece au avut ocazia sa vadă destinaţia pe care o au deşeurile ce sunt aruncate zilnic la container.
De asemenea, proiectul “Ghiozdanul verde” a inclus şi două concursuri: unul adresat şcolilor participante, de colectare a maculaturii, şi unul adresat elevilor având drept scop evidenţierea problemelor întâlnite în comunitatea lor printr-un eseu.
În cadrul festivităţii de premiere, Asociaţia TERIS a recompensat autorii celor mai inspirate eseuri cu câte un ghiozdan verde dotat cu un set complet de rechizite şi a oferit tuturor elevilor participanţi orare şi semne de carte eco.
Prin acest proiect organizatorii îşi propun să creeze o atitudine ecologică în rândul elevilor din clasele a V-a şi a VI-a, prin intermediul unor lecţii tematice, referitoare la importanţa protejării mediului şi, respectiv, la modul în care activităţile noastre zilnice pot afecta în mod negativ natura şi sănătatea umană.
“Ghiozdanul verde” va continua în lunile octombrie şi noiembrie cu cea de-a doua ediţie, proiectul desfăşurându-se în doua ediţii anuale, de primăvara şi de toamnă.