Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Manastirea Agapia

0

Manastirea Agapia se afla in judetul Neamt si este ctitorita de calugatul Agapie de unde i se si trage numele. Ea se afla pe malul paraului Agapia, la o distanta de 9 km de orasul Targu Neamt.

Hramul manastirii de maici este Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Manastirea Agapia noua ca si Sihastria, Sihla si Prohov sunt opere ale urmasilor pustinicilor care au intemeiat Agapia Veche acum mai mult de 4 secole si jumatate 1641-1643.

Schimbarea din manastiri de calugari in manastiri de maici a celor doua Agapii s-a petrecut in anul 1803 din vointa mitropolitului Costachi a carui sora, Elisabeta, a fost prima stareta a manastirii.

Manastirea Agapia este cea mai populata dintre toate manastirile de maici din Romania, avand 435 de vietuitoare fara sa calculam efectivul Seminarului Teologic Monahal “Sfanta Paraschiva” care a fost reinfiintat dupa Decembrie 1989. In ordine descrescatoare din punct de vedere a obstii situatia celorlalte manastiri de maici este urmatoarea: Varatec – 450, Vladimiresti – 200, Pasarea si Tiganesti – 160, Ratesti – 106, Viforata si Celic Dere – 80, Suzana – 62, Sihastru, Namesti, Valeni, Zamfira – 45 s.a.

Agapia nu este strajuita doar de zidurile de piatra, ci si de perdeaua densa si racoroasa a codrilor de brazi si fagi ce stau ca o armata imprastiata pe dealurile inconjuratoare. In lunile de vara, curtea manastirii este plina de flori de o frumusete rara. Si veranda ce tiveste pitoresc etajul careului de chilii este plina de nenumarate muscate ce transforma manastirea intr-un colt de rai. Principala atractie ce nu are nevoie de un anume anotimp pentru a fi admirata este pictura interioara, care poate fi comparata ca si renume cu pictura exterioara de la Voronet.

Pictura a fost realizata de Grigorescu, care a fost ghidat de operele inaintasilor renascentisti (DaVinci, Rafael, Tizian, Rembrandt sau Murilo) pentru compozitiile complexe, iar pentru cele mai simple se spune ca a indraznit sa se inspire dupa modele umane autentice.

Se poate spune ca pe parcursul a celor 3 ani din 1858 pana in 1861 tanarul Grigorescu, care avea pe atunci doar 20 de ani, a dat sansa si celor mai umili trecatori sa fie modele vii si expresive pentru picturile sale. Pe langa Manastire functioneaza si singurul seminar de fete din zona Moldovei, infiintat in vremea patriarhului Justinian Marina.

Vizitati www.2rism.ro pentru mai multe obiectie si nu numai!


Despre autor

avatar

Portal turism www.2rism.ro.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.