Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Link la primul job pentru liceenii din Galaţi şi Focşani

0

Fundația Centrul de Analiză și Dezvoltare Instituțională Eleutheria împreună cu Asociația Institutul Român de Training lansează un nou proiect de dezvoltare socială „Link la primul job”, proiect cofinanțat prin Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Proiectul se desfăşoară în perioada mai 2014-noiembrie 2015.

zona-de-lucru

Conferința de lansare a proiectului va avea loc miercuri, 18 iunie 2014, la ora 11.00.

Locul desfășurării: Biblioteca Franceză, Strada Basarabiei nr. 14, Galați.

Proiectul doreşte să ofere elevilor de liceu (din clasele XI-XII) susținerea necesară în luarea celei mai potrivite decizii cu privire la ceea ce vor face în viitor, fie că acest lucru presupune continuarea studiilor, găsirea unui loc de muncă sau deschiderea unei afaceri, astfel încât tranziţia de la şcoală la viaţa activă să fie o experienţă pozitivă.

„Link la primul job” va fi implementat în liceele din județele Galaţi și Vrancea pentru un număr de cel puțin 360 de elevi, care nu au luat încă o decizie legată de planificarea carierei sau care nu beneficiază de spirjin în acest sens.

Proiectul îi vizează pe elevii înmatriculaţi în sistemul naţional de învăţământ, în special pe cei aflaţi în anii terminali (clasele XI-XII), ce provin din liceele situate în orașe mici, cartiere mărginașe din orașe mari sau mediul rural, din familii cu venituri mici și medii, fără participări anterioare la servicii integrate de consiliere.

Elevii înscriși în acest proiect vor participa la sesiuni de consiliere și orientare profesională  de grup susţinute de persoane cu o înaltă calificare și expertiză în domeniul dezvoltării personale şi profesionale. În cadrul acestor ateliere de consiliere de grup elevii îşi vor descoperi punctele forte, îşi vor contura așteptările cu privire la carieră şi nevoile de acțiune pentru a ajunge să performeze în domeniul ales.

Tot în cadrul proiectului vor fi organizate şi 16 seminarii online (webinarii) prin intermediul cărora elevii se vor pregăti pentru a valorifica în cât mai mare măsură oportunităţile de dezvoltare personală şi profesională pe care le au la dispoziţie. Vor fi abordate teme precum managementul timpului, pregătirea candidaturilor la facultate, oportunități de formare după absolvirea studiilor medii, gândire antreprenorială, educație financiară, drepturile angajatului, negociere salarială, comunicare la locul de muncă, rezolvarea conflictelor, tehnici de învăţare rapidă, oportunităţi voluntariat şi practică.

De asemenea, în cadrul proiectului va fi dezvoltată o platformă online cu informaţii şi resurse utile pentru liceenii care doresc să se descopere şi să conştientizeze ce aptitudini şi competenţe sunt necesare pentru o carieră de succes. În cadrul platformei online elevii vor putea accesa materiale audio-video şi interviuri cu profesionişti şi antreprenori de succes care vor vorbi despre drumul pe care l-au parcurs pentru a atinge succesul pe plan profesional.

Specialiștii noștri în consiliere vor susţine sesiuni de consiliere online şi telefonice “unu la unu” în cadrul cărora elevii vor avea posibilitatea să descopere noi direcţii de carieră şi noi abilităţi de care nu sunt conştienţi sau pe care nu reuşesc să le pună suficient în valoare. Tot ei îi vor sprini pe elevi în întocmirea unui  plan de carieră personalizat, care să îi ajute să îşi urmărească în mod constant obiectivele şi progresele pe plan profesional.

Experiența practică înainte de terminarea școlii este cel mai adesea decisivă pentru primul job. Chiar și o zi petrecută la un loc de muncă poate fi de folos pentru a afla  direct de la sursă ce înseamnă cu adevărat un job într-un anumit domeniu. De aceea le vom oferi elevilor posibilitatea de a participa la vizite de studiu la angajatorii locali, pentru a vedea cum arată un loc de muncă în realitate.

Pe tot parcursul proiectului elevii vor fi la curent cu toate oportunitățile de voluntariat, stagii de practică, joburi, burse sau studii, pe care le vom pune la dispoziție pe platforma online, cu testimoniale video ale angajatorilor și sfaturi aplicate din partea celor care au găsit deja răspunsul la întrebarea: ce fac după ce termin liceul?

Până la finalizarea proiectului, ne propunem să atingem următoarele rezultate:

  • 360 de liceeni din anii terminali să beneficieze de consiliere de grup şi să îşi creeze un plan individial de acţiune, cu sprijinul consilierilor de orientare profesională;
  • să dezvoltăm o platformă web care să devină un instrument de consiliere online personalizată şi să ofere  informaţii despre universităţi şi domenii ocupaţionale şi profesionale;
  • cel puţin 300 de liceeni din anii terminali să beneficieze de sesiunile de consiliere şi monitorizare online;
  • să susţinem 16 webinarii pe platformă;
  •  să organizăm vizite de studiu la angajatori la care să participe cel puţin 180 de liceeni.

La conferința de lansare a proiectului sunt invitați elevi, părinți, profesori, directori de liceu, reprezentanți din consiliile școlare, consilieri școlari și alți reprezentanți ai cadrelor didactice.

Despre iniţiatorii proiectului:

Fundaţia CADI-Eleutheria

Înfiinţată în anul 2004, Centrul pentru Analiză și Dezvoltare Instituțională Eleutheria (CADI) este o fundaţie specializată în programe pentru dezvoltare socială și economică. Fundaţia CADI-Eleutheria realizează proiecte de dezvoltare a resurselor umane, ce se desfășoară în diferite regiuni ale țării, atât în mediul urban, cât și în mediul rural.

Institutul Român de Training

Asociația Institutul Român de Training s-a fondat în 2002 având la bază credința că învățarea este o călătorie pentru toată viața, iar de atunci contribuim la această călătorie atât prin dezvoltarea funcţiei de formare în România, cât și prin programele de training pe care le dezvoltăm și livrăm.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.