Învie Tradiţia este înainte de toate o chemare

0

Învie Tradiţia este înainte de toate o chemare. Cei care încă mai păstrează vii amintirile copilăriei petrecute în satul bunicilor sau măcar o fărâmă de nostalgie pentru intensitatea plină de simplitate a vieţii şi oamenilor din aceste locuri sunt deja parte din familia noastră. Învie Tradiţia este mult dincolo de a fi un simplu magazin online de obiecte tradiţionale româneşti, este un omagiu sincer adus unor oameni pe cât de puţini rămaşi, pe atât de preţioşi prin valoarea muncii lor: meşterii noştri populari.

Formele de artă populară se întind de la prelucrarea artistică a lemnului, ţesut, împletituri din fibre vegetale până la olărit şi ceramică. Cu toate că am încercat să „înviem” câte puţin din fiecare, se pare că ceramica ne-a cucerit cel mai mult şi iremediabil. Aşa că ne-am pus pe colindat prin multe sate şi am bătut la multe porţi până am dat peste acei meşteri care ne-au cucerit definitiv inima. Să vă spunem drept, deşi arta tuturor celor pe care i-am întâlnit este greu de recompensat prin orice cuvinte, ne-am ambiţionat totuşi să strângem în traista noastră acele obiecte pe care nu le mai găsim nicăieri în afară de atelierele meşterilor noştri (sâc!, doar nu spuneam în zadar că suntem nişte ambiţioşi).

Să vă spunem deci şi vouă în câteva cuvinte despre locurile în care am poposit şi despre oamenii deosebiţi pe care i-am întâlnit, poate, poate, vă facem şi mai curioşi! Pelerinajul nostru a început în satul Corund din Harghita, unde lutul de bună calitate se extrage de lângă pârâul Sacadat, este apoi curăţat de impurităţi cu apă dătătoare de viaţă, tăiat în fâşii şi modelat cu roata olarului, lăsat câteva zile la zvântat şi, în final, băgat în cuptor unde este lăsat să ardă la peste 900 de grade. Noi am rămas uimiţi şi fascinaţi să descoperim câtă pasiune, răbdare, migală şi efort se împletesc pentru realizarea doar a unui singur obiect.

Comuna Marginea din judeţul Suceava, cunoscută atât pe plan naţional, cât şi internaţional a fost următorul loc în care ne-am oprit. Aici, am descoperit faimoasa ceramică neagră, obţinută prin tehnica preistorică de ardere înăbuşită şi ornamentată cu ajutorul unei pietre de râu. După ce am părăsit Marginea, călătoria noastră a continuat către apropierea Iaşului, în satul Cucuteni, păstrător al unei ceramici dintre cele mai vechi din România şi s-a terminat în Horezu, judeţul Vâlcea. Un fapt despre care se vorbeşte prea puţin din păcate este că ceramica de Horezu „unică, diferită, stilul său fiind atestat de peste 300 de ani” a fost înscrisă de UNESCO în lista Patrimoniului Cultural Imaterial.

Cât despre meşterii populari care ne-au intrat la suflet în peregrinarea noastră prin aceste locuri, ne spune mai multe unul dintre cei trei tineri fondatori ai Învie Tradiţia: „Meşterul popular este în primul rând omul autentic. Ne-am dat seama de la bun început că tradiţia are forţa enormă de a păstra vii valori puternice şi acea simplitate a firii pe care astăzi nu o mai găsim cu uşurinţă. Fiecare obiect făurit de mâna unui meşter are o încărcătură spirituală deosebită, a sufletului creatorului şi a sute de ani de tradiţie care ne defineşte de fapt pe fiecare în parte.”

Vă dăm de ştire şi că nu am dat tot afară din „casă”. Dacă aţi prins drag de povestea noastră, vă aşteptăm cu braţele deschise să ne treceţi pragul şi să aflaţi mai multe pe www.invietraditia.ro . Doar împreună putem învia tradiţia!

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.