Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

INTERVIU Dana Gonț, ambasador Giving Tuesday: „Cred că generozitatea este, metaforic vorbind, ceea ce îi apropie pe oameni de îngeri”

0

Interviu Dana Gonț, ambasador Giving Tuesday @ România Pozitivă

Care este cea mai plăcută amintire a ta despre generozitate? Care e definiția ta personală a cuvântului generozitate?

Dana Gonț: Am multe amintiri despre generozitate și țin minte mai bine momentele în care alți oameni au fost generoși cu mine, decât cele când eu am dăruit. E greu să fac o ierarhie, fiecare gest a avut impactul lui la momentul respectiv. Dacă totuși trebuie să aleg, voi povesti o întâmplare mai recentă. Finalul anului trecut a fost unul foarte trist și greu pentru mine și nu reușeam să mă mai bucur nici măcar de venirea sărbătorii mele preferate, Crăciunul. Dar într-o zi am primit o scrisoare foarte frumoasă.

Era de la Moș Crăciun care îmi spunea că a simțit că încep să nu mai cred în el și s-a decis să îmi scrie că el crede în mine. Nu pot spune în cuvinte câtă bucurie mi-a adus acest gest, care s-a dorit anonim. Totuși flerul meu de jurnalist a descoperit autorul și surpriza a fost cu atât mai mare cu cât gestul a fost făcut de un om pe care nu l-am întâlnit niciodată, dar îmi urmărește activitatea online și remarcase lipsa veseliei mele obișnuite. A fost o lecție extraordinară acest gest care mi-a arătat încă o dată că toți avem ceva de oferit și uneori o vorbă bună e mai valoroasă decât orice cadou material. Cred că generozitatea este, metaforic vorbind, ceea ce îi apropie pe oameni de îngeri.

Ai fost implicată în multe proiecte caritabile în trecut și există multe cauze ce au nevoie de susținere. Cum alegi proiectele în care te implici?

Dana Gonț: Este din ce în ce mai greu să alegi. Cu ceva ani în urmă credeam că treaba ONG-urilor va fi din ce în ce mai puțină pentru că, în timp, statul va rezolva măcar problemele de bază ale societății. Din păcate vorbim în continuare de un nivel de sărăcie alarmant și e din ce în ce mai greu să alegi dintre copii care nu au ce mânca, bătrâni care nu au medicamente, oameni care nu au bani să își salveze viața dacă au o boală mai grea. Am câteva cauze la care donez recurent și în rest caut să ajut punctual când cunosc situația.

Cum răspund oamenii la astfel de inițiative, îți este greu să îi convingi să se implice?

Dana Gonț: Depinde de inițiative și de cum rezonează ei cu cauza sau dacă simt că pot face diferența. Uneori e greu, alteori ușor. Chiar în perioada asta caut ”Moș Crăciuni” pentru proximativ 30 de copii dintr-un sat din județul Vrancea. Cer ajutorul oarecum cu timiditate, de la om la om celor pe care îi cunosc, dar până acum nu am primit niciun refuz.

De ce ai acceptat propunerea de a fi ambasador Giving Tuesday? Care este inițiativa pe care o vei susține pe 3 decembrie?

Dana Gonț: Nu m-am gândit nici o secundă ”dacă” să accept, mi se pare chiar o onoare că sunt considerată un om potrivit pentru a promova o zi a generozității. Mi se pare extrem de important să fim buni și generoși unii cu alții, cum spunea Nicolae Iorga, pe unde am trecut, în urma noastră să fie mai bine. A devenit deviza mea. Cred că 80% din problemele lumii de astăzi au la bază, într-un fel sau în altul, nepăsarea sau lipsa de bunătate, așa că a reînvăța să fim buni ne-ar face tuturor viața mai frumoasă. Cauza pe care o susțin anul acesta este Asociația Sfânta Sofia, înființată de preotul Marian Tudor, care oferă ajutor și mâncare pentru zeci de copii săraci din Găgești, județul Vrancea. Îi rog pe cei care vor să ne sprijine fie să doneze chiar pe site-ul asociației sau să urmărească postările mele pe canalele de socializare cu alte modalități de a ajuta concret.

Cine se poate alătura mișcării Giving Tuesday și cum poate face asta?

Dana Gonț: Orice om care donează, care dă mesajul mai departe, este parte din Giving Tuesday. Fie că este vorba de a dona bani, timp, servicii, de a împărți vorbe bune sau de a dona sânge! Sunt atâtea moduri în care poți ajuta și atât de multe cauze!

Un sfat pentru cititorii România Pozitivă?

Dana Gonț: Sunt studii care arată că oamenii generoși sunt mai fericiți. Dar e nevoie să faci o faptă bună o singură dată și vei înțelege studiile pe pielea ta. Sfatul meu e să vă dăruiți vouă bucuria de a face bine.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.