Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Festivalul international de teatru, Bacau-Onesti, 14-30 octombrie ’09

0

Universitatea din Bacău, Biblioteca Municipală « Radu Rosetti » Oneşti, Teatrul Municipal « George Bacovia »

Ediţia a 4 a a Festivalui internaţional
PRIN TEATRUL FRANCOFON SPRE EUROPA: IDENTITATI CULTURALE ÎN INTERACŢIUNE (ICI)

Localizare : Bacău – Oneşti
Durata: 14 – 30 octombrie 2009

Scopul proiectului este :

Promovarea culturii teatrale băcăuane, a studenţilor francofoni pasionaţi de arta dramatică în vederea susţinerii valorilor din judeţul Bacău în concertul cultural european prin organizarea Festivalului international Prin teatrul francofon spre Europa / Du Théâtre Francophone à l’Europe, ediţia a IV-a.

frenchBeneficiarii direcţi  : 150 studenţi de la Universitatea din Bacău, 30 studenţi de la alte universităţi din Iaşi, Braşov, Bordeaux, Limoges, Saint-Etienne, Poitiers; 25 copii defavorizaţi Centrul Rezidenţial „Henri Coandă”; 50 elevi de la licee (Vasile Alecsandri, George Apostu, Mihai Eminescu) ; 20 de profesori de la Facultatea de Litere a Universităţii din Bacău, 25 de profesori de la universităţile din România (Iaşi, Galaţi, Constanţa, Piteşti, Suceava, Tg. Mureş, ); 25 profesori de franceză de la liceele „George Apostu”, „Ferdinand”, „Vasile Alecsandri” din Bacău şi Oneşti (Şcoala europeană „D. Cantemir”, Liceul „Gr. C.Moisil”, Şcoala „Ghiţă Mocanu”, Şcoala  generală nr. 2 ); 5 artişti populari; 2 artizani. Beneficiarii indirecti: publicul francofon din Bacău şi Oneşti şi anume 350 persoane.
Activităţi principale:

– Pregătirea festivalului de teatru internaţional,

– Crearea unui site al Festivalului internaţional, .

– Desfăşurarea ediţiei a IV-a a Festivalului internaţional : Prin teatrul francofon spre Europa,

– Publicarea rezultatelor cercetărilor, a comunicărilor susţinute în cadrul Festivalului în revistele Interstudia şi Reste à voir.

Obiectivele specifice:

– promovarea din mediul studenţesc a tinerilor talentaţi în domeniul artei dramatice şi care sunt iubitori ai limbii, culturii şi teatrului francofon ;

– iniţierea unor relaţii culturale permanente între judeţul Bacău cu o serie de centre universitare din Franţa (Bordeaux, Limoges, Saint-Etienne) , din Republica Moldova şi cu diverse alte regiuni europene de provenienţă a trupelor invitate (Vichy, Paris);

– promovarea  potenţialului cultural  şi lingvistic al tinerilor băcăuani; ;

– conştientizarea necesităţii unei comunicări autentice în vederea lărgirii orizontului cultural, a cunoaşterii valorilor europene;

– punerea în valoare şi difuzarea formelor ancestrale de artă teatrală, a tehnicilor de confecţionare a costumelor, măştilor populare, a accesoriilor necesare reprezentaţiilor populare din judeţul Bacău.

Argument

Intr-o societate care oscileaza intre globalizare şi alter-mondializare, între sat planetar, farâmiţare, regionalizare, separare, ce rol, ce loc revin culturii, literaturii, teatrului ?

Această lume care a îngropat Binele, Frumosul, Armonia, Opera de Artă dezgropând demonii totalitarismului, violenţei, exhibiţionismului, indiferenţei, egoismului, mai poate fi ea salvată ?

Excesul de comunicare nu riscă oare să ne ducă la vacarmul incomunicabilitaţii, la o nouă babelizare prin uniformizare tehnologică?

connectionIată doar câteva dintre întrebările pe care artistul dar şi cercetătorul şi/ni le pun în acest Zeit der Dürftigkeit (Heidegger), timp al precarităţii, dar şi al interogativităţii, potrivit lui Constantin Noica.
Pe de altă parte, mitul escatologic, formă de expresie a stării permanente a teatrului, este răsturnat. Astfel, Apocalipsa iminentă se transformă în Criză. In mod paradoxal, starea de Criză incită la căutare, la ieşire din puţinătatea sinelui teatral pentru descoperirea alterităţii, diferenţei, în scopul regăsirii de sine în contextul cultural european.

În condiţiile unei recesiuni economice de dimensiuni globale, într-o Europă care a trecut prin evenimente traumatizante, considerăm că întoarcerea la valorile culturale, redescoperirea tradiţiilor autentice, constituie remediile şi formele de revigorare ale societăţii actuale care este în căutarea propriei sale identităţi. Teatrul este o artă vie, care, prin cooperarea dincolo de frontierele geografice, sociale, lingvistice, religioase şi chiar temporale, devine o formă de comunicare autentică.

Teatrul atestă o dată în plus că la început a fost cuvântul. Iar tradiţiile, în regiunile în care continuă să se manifeste, printre care şi a noastră, ne-o reamintesc cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, de Anul Nou, a obiceiurilor de nuntă sau înmormântare. Dar nu putem să nu ne îngrijorăm constatând procesul de uitare, de alterare a acestora şi de înlocuire cu importuri globalizatoare.

Suntem convinşi că manifestările prilejuite de desfăşurarea acestui proiect vor permite tinerilor nu numai să ia contact reciproc dar şi să lege prietenii, creând premisele unor schimburi culturale între universităţi, licee, trupe de teatru, asociaţii umanitare, ale foştilor deţinuţi politici, ale victimelor holocaustului, etc. Pe de altă parte, este nevoie ca invitaţii străini să poată cunoaşte nu numai ospitalitatea românescă ci şi tradiţiile, valorile culturale, umane, profesionale ale băcăuanilor.

În acest timp al competiţiei, al concurenţei, manifestările culturale prevăzute de organizatori în colaborare cu instituţii partenere din ţară şi din străinătate se prezintă ca o provocare pentru tineri, profesori, asociaţii umanitare şi autorităţi locale care, acţionând împreună, pot dovedi că în România există o civilizaţie, o cultură modernă dar şi tradiţii de care Europa are nevoie pentru a creea împreună o unitate în diversitate.

Organizatori:

Universitatea din Bacău

Trupa de teatru francofon a Universităţii din Bacău, „De quoi s’agit-il?”
 

Participanţi:

Trupa „La boite à craies” de la Bordeaux

Trupa „La Joyeuse” Bordeaux

Trupa „Pluriel” de la Universitatea „Al.I.Cuza” Iaşi

Compania de teatru TSAA Bordeaux

Profesori de la universităţile din: Bordeaux, Paris, Limoges, Saint-Etienne, Poitiers, Angers

Pentru sponsorizări şi parteneriate, puteţi contacta:

Conf. univ. Dr. Emilia Munteanu

e-mail: maison_stnicolas@ yahoo.fr

Tel: 0771645877

Vă invităm să ne sprijiniţi în această frumoasă poveste franco-română şi să faceţi parte din familia celor care scriu viitorul cultural al municipiului şi al judeţului nostru în context european!

Vă puteţi exercita generozitatea depunând contribuţia dumneavoastră pentru:

Asociaţia băcăuană pentru dezvoltarea Francofoniei (ABDEF)

Banca Transilvania, sucursala Bacău, Str. 9 Mai, nr.33

Cont RO10BTRL00401205106 088XX

Cod SWIFT:BTRLRO22BCA

(foto Florin Ghinda, Bucuresti 2009)

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.