Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Asteroidul 2012 DA14 – Observaţii la Muzeul „Răsvan Angheluţă” din Galaţi

0

În noaptea de 15 spre 16 februarie 2013, un asteroid cu diametrul de aproximativ 45 metri va trece la o distanţă de 27.700 km de suprafaţa planetei noastre, trecând mai aproape de noi decât altitudinea la care se găsesc sateliţii geosincroni.

 

Asteroidul se numeşte 2012 DA14 şi a fost descoperit pe 23 februarie 2012 de Observatorul Astronomic La Sagra Sky Survey, cu un telescop având 45 cm diametrul oglinzii principale. Acest asteroid are o masă de estimată de aproximativ 130.000 tone, iar la apropierea minimă va avea o viteză faţă de Pământ de 7.8 km / secundă, ceea ce se traduce într-o viteză de 23 de ori mai mare decât viteza sunetului la nivelul mării.

miscarea asteroidului 15 spre 16 feb 2013

Daca starea vremii va permite, în noaptea de 15 spre 16 februarie, o echipa compusă din muzeograful Ovidiu Tercu şi Alex Dumitriu, de la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, va realiza o serie de observaţii asupra acestui asteroid, constând în obţinerea unor poziţii (coordonate astronomice), având ca scop îmbunătăţirea orbitei acestui asteroid. Observaţiile vor fi realizate cu telescopul principal al Observatorului Astronomic, cu diametrul oglinzii principale de 40 cm.

     „De pe teritoriul României, asteroidul va putea fi observat începând cu ora 21:30, în noaptea de 15 februarie, la câteva minute după apropierea minimă, care va avea loc la ora 21:23 ora României. Având în vedere viteza mare cu care se va mişca pe boltă, asteroidul va trece în câteva ore prin următoarele constelaţii: Fecioara, Leul, Părul Berenicei, Câinii de Vânătoare, Ursa Mare, Dragonul şi Ursa Mică,” a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi.

Asteroidul 2012 DA14 face parte din categoria de asteroizi apropiaţi Pământului. La momentul actual, sunt cunoscuţi 9.573 de astfel de asteroizi. 2012 DA14 va putea fi observat şi vizual, cu ajutorul telescoapelor de mici dimensiuni în condiţiile în care cunoaşteţi bine folosirea unui instrument de observaţii astronomice (binoclu, lunetă, sau telescop) şi cu ajutorul unor hărţi de pe care să aflaţi poziţia asteroidului la momentul dorit.Ovidiu Tercu camera de control observator

   „Aşa cum ştim, în fiecare lună trec foarte mulţi asemenea asteroizi prin apropierea Pământului şi din aceste motive credem că ar trebui investiţi mai mulţi bani în construirea, dotarea şi modernizarea mai multor observatoare astronomice ce au ca activitate monitorizarea asteroizilor ce pot pune în pericol viaţa de pe Pământ,” a adăugat muzeograful Ovidiu Tercu.

În filmul de mai jos puteţi vedea mişcarea pe boltă a asteroidului 2012 DA14 în noaptea de 15 spre 16 februarie, în intervalul orar 21:30 – 02:45:

https://www.youtube.com/watch?v=4hXsLL8AOa4&hd=1

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.