Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

24 de organizaţii din România se află în selecţia finală pentru Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială 2013

0

Lansată în septembrie 2012, competiția pentru Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială și-a anunțat finaliștii. Dintr-un total de aproape 2.000 de aplicații provenind din 13 țări din Europa Centrală și de Sud- Est, 24 organizații din România, care desfășoară proiecte de integrare socială, au fost selectate pentru etapa finală a Premiului.

Procedura de selecție

Și în acest an competiţia a fost foarte strânsă, cu un nivel foarte ridicat al proiectelor, atât din punct de vedere al inovării sociale cât și prin prisma resurselor implicate și a rezultatelor obținute. După o evaluare riguroasă a aplicațiilor, membrii Comitetului de Selecţie au ales 130 de finalişti din cele 13 ţări participante (România, Austria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia, Slovacia şi Slovenia).

Evaluarea aplicațiilor înscrise a fost completată de vizite în teren din partea unei echipe de experţi a Fundaţiei ERSTE. Acestea s-au desfășurat în perioada februarie-aprilie 2013 și au urmărit cunoașterea organizațiilor finaliste și a rezultatelor proiectelor care au produs o schimbare reală și relevantă în comunitățile lor.

Dejan Petrovic, Project Manager al Premiului Fundației ERSTE pentru Integrare Socială, prezintă concluziile vizitelor din teren:

„Făcând o comparație cu aplicațiile din România din cadrul edițiilor precedente, am remarcat că anul acesta tot mai multe proiecte răspund nevoilor specifice din comunitățile lor și evidențiază necesitatea rezolvării lor. Ca și aplicanții din anii anteriori, organizațiile participante la această ediție și-au folosit experiența pentru a crea proiecte inovatoare care să răspundă unor provocări noi, cu o tenacitate și pasiune exemplară.

 

Despre organizaţiile finaliste din România

Cele 24 de organizaţii finaliste din România au fost selectate dintr-un total de 355 aplicații, iar 4 dintre proiecte sunt întreprinderi sociale. De asemenea, proiectele finaliste au în vedere integrarea socială a umătoarelor grupuri de persoane dezavantajate: persoane cu dizabilități fizice sau mintale (7 proiecte), persoane sărace (7 proiecte), minorități etnice – romi (6 proiecte), copii și tineri (5 proiecte), femei (1 proiect), persoane care consumă droguri (1 proiect).

În etapa următoare, toate cele 130 de proiecte finaliste vor fi prezentate unui juriu internaţional care va selecta cei 33 de câştigători. Din juriul internațional face parte și un reprezentant din România, Mona Nicoară – regizor și activist.

Câștigătorii ediției 2013 ai Premiului pentru Integrare Socială vor fi anuntați în cadrul ceremoniei de premiere, ce va avea loc în Viena, pe 27 iunie 2013.

Premii

În afara premiilor în bani în valoare totală de 610.000 euro, cei 33 de câștigători beneficiază de suport în relaţia cu presa, asigurat de consultanți specializaţi în Relaţii Publice, pe o perioadă de 2 ani (iulie 2013 – iunie 2015). De asemenea, organizațiile finaliste vor fi integrate în ERSTE Foundation’s NGO Academy (o platformă menită să le permită dezvoltarea diverselor competenţe organizaţionale, cum ar fi: aptitudini de relaţionare cu mass media, dezvoltarea de întreprinderi sociale ca alternativă de finanţare, dobândirea de aptitudini în zona de fundraising, dezvoltarea identității organizaționale) și vor fi promovate in Reţeaua de Integrare Socială a Fundaţiei ERSTE:

www.socialintegration.org/network

Premiul Fundaţiei ERSTE pentru Integrare Socială este oferit organizațiilor non-profit din cele 13 țări participante care desfășoară proiecte de integrare socială inovatoare și eficiente. Proiectele trebuie să aibă în vedere integrarea socială a unuia sau a mai multor grupuri de persoane dezavantajate, cum ar fi: minorități etnice, persoane cu dizabilități, comunitatea LGBT, copii, bătrâni, femei, persoane fără adăpost, emigranți, persoane private de libertate, refugiați etc.

 

Organizații și proiecte finaliste din România:

 

Proiect finalist Organizatie
Activ alături de voi Asociația „Prietenia”, Ilfov
AnimaNova – Protejează-i pe cei dragi! CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, București
ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, Timișoara
Bizzkit – 10 pentru 100000 Junior Achievement Romania, București
Bone bune Asociația „Mame pentru mame”, București
Bucătarii speciali Școala Gimnazialã Specială Pașcani, judetul Iași
Bucuria atingerii Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Campioni Paralimpici  

Asociația Little People – Romania, Cluj

Nu mi-e frica!
Temerarii
Centru de intervenție timpurie și recuperare pentru copilul cu dizabilități Fundația „Inimă de Copil”, Galați
Fii informat și participă la viața comunității tale! Asociația Pro Democrația – Club București
Gardenis Fundația pentru Asistență Socială și Tineret (FAST), Săcele/Jud. Brașov
Grădini roditoare  

Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor, București

Activități generatoare de venituri pentru familiile de romi
Îngrijire și speranță pentru bolnavii incurabili rezidenți în zona rurală a județului Brașov Fundația „Hospice – Casa Speranței”, Brașov
Pentru un zâmbet de copil – Reabilitarea Secției de Pediatrie a Spitalului Municipal din Caransebeș Asociația „Nevo Parudimos”, Reșita/ jud. Caraș Severin
PLAI Asociația Culturalã Sunet Ambianțã, Timișoara
Programul de literaturã timpurie Fundația „Inocenți”, Bistrița
Recicleta ViitorPlus – Asociația pentru Dezvoltare Durabilă, București
Romano ButiQ K Consulting Management and Coordination, București
Se poate! Fundația Dezvoltarea Popoarelor, București
Sf. Mihail – Ferma OAT Suceava Fundația FARA România, București
Sunetele vindecării – Atelier de meloterapie destinat consumatorilor de droguri și familia lor Fundația Familia și Ocrotirea Copilului, București
Tineri romi în rol de tutore Asociația Organizația Caritas a Diecezei, Satu-Mare
VIAȚA Tusnad Fundația Noi Orizonturi, Lupeni/jud. Hunedoara
Vreau sã mã bucur de copilărie! Asociația Centrul Cultural al Romilor „O Del Amenca”, Fetești/jud. Ialomița

Foto_Trofeu EFASI

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.