Tinerii cu autism – Voce pentru incluziune

0

Autism România – Asociația Părinților Copiilor Cu Autism demarează în luna ianuarie 2023 proiectul “Tinerii cu autism – Voce pentru incluziune”, care se va desfășura în perioada ianuarie – decembrie 2023 în București, Constanța, Galați și Mogoșoaia. Proiect derulat de Autism România – Asociația Părinților Copiilor cu Autism cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul proiectului este cel de a crește capacitatea actorilor relevanți din ecosistemul tinerilor cu TSA (tineri cu TSA, părinții tinerilor, autorități și instituții publice cu competențe relevante, tineri tipici, alți actori comunitari) de a se cunoaște, coordona și colabora în vederea unei mai bune implicări a tinerilor cu TSA în viața comunității și a unei mai bune participări a acestora la procesele decizionale care le afectează viața, în susținerea propriilor nevoi, de a deveni activi în combaterea excluziunii sociale.

În general, tinerii cu TSA au o calitate a vieții scăzută, sunt dependenți de resursele familiei, cu stare mentală în degradare continuă. După absolvirea unei școli, cei care merg la școală, aceștia stau acasă, izolați, marginalizați, nu sunt prinși într-o formă de educație – formare continuă, nu au un loc de muncă, sunt abandonați, cu probleme de sănătate tot mai mari.

Din datele noastre, obținute direct de la tineri și sute de părinți, căci nu există date oficiale agregate la instituții de resort sau autorități locale, peste 95% dintre tineri și adulți, după școală specială sau de masă ori facultate, stau acasă, fără sprijin specializat, doar cu câteva prestații bănești, foarte mici, în condiții de viață precare, adesea sărăcie. Sunt marginalizați și izolați, dependenți de părinți, fără perspective” a prezentat Liuba Iacoblev, președinte Autism România.

Proiectul își propune să creeze pentru tineri autiși un program inovativ de sprijin-resurse și oportunități pentru a răspunde unor nevoi ale tinerilor și a dezvolta diferite abilități: comunicare, relaționare, stimă de sine, abilități de participare, implicare în decizii publice care le afectează viața, autoreprezentare/selfadvocacy. Tinerii autiști vor învăța sau exersa să devină o Voce, să comunice și să arate că există, că au nevoi specifice, au drepturi și trebuie să aibă șanse egale la viață demnă și fericită. De asemenea, ne propunem să sprijinim familiile acestor tineri, să oferim resurse în advocacy (informații, instrumente, resurse), să educăm tineri tipici să îi înțeleagă mai bine pe cei cu autism și să devină resurse, poli de activare, precum și creșterea stimei de sine pentru tinerii TSA. În ceea ce privește autoritățile publice, le vom informa cu privire la specificitatea problematicii persoanelor cu TSA (în special a tinerilor) pentru a le ajuta să creeze politici publice incluzive, și să ia măsuri adecvate nevoilor acestora, ca o continuare a acțiunilor de advocacy de peste 20 de ani ale AUTISM ROMÂNIA.

Obiectivul principal al proiectului este creșterea capacității tinerilor cu TSA de a participa activ la viața comunității, de a-și susține nevoile, prin dezvoltarea unui model inovativ de sprijin și de activare pentru a fi o Voce pentru incluziune socială. Concret, vom crește capacitatea a 30 de tineri cu TSA (14-35 de ani) de a se autocunoaște și a-și crește stima de sine, de a comunica și interacționa cu instituțiile, autoritățile, factorii de decizie și alți actori relevanți, pentru a-și apăra drepturile și interesele, de a contribui la îmbunătățirea realității actuale privind incluziunea lor socială.

Alături de cei 30 tineri, în cadrul proiectului vor mai participa la activități 100 de familii din care fac parte tineri cu TSA, minim 20 de tineri tipici și 30 reprezentanți ai autorităților centrale și locale din București, Constanța, Galați și Ilfov, care vor fi implicați în acțiunile de informare, sensibilizare, conștientizare în problematica tinerilor cu TSA.

Autism România – Asociația Părinților Copiilor Cu Autism are o experiență de peste 20 de ani în advocacy în autism. Activitățile noastre vor fi comunicate în perioada următoare pe pagina de facebook AUTISM ROMÂNIA și pe site-ul nostru autismromania.ro, iar primul eveniment, unde sunteți cu toții invitați să participați, va fi lansarea Cafenelei care va reprezenta un spațiu de întâlnire-socializare, cu activități de dezvoltare de abilități de viață independentă, manualitate și creativitate pentru tinerii slab funcționali și de comunicare, socializare, dezbateri pe teme de interes pentru tineri, informare și educare în autoreprezentare pentru tinerii autiști înalt funcționali.

Înscrierile în cadrul proiectului sunt deschise până pe data de 15 februarie! Căutăm tineri autiști și tineri tipici, pentru a fi beneficiari, respectiv voluntari ai proiectului “Tinerii cu autism – Voce pentru incluziune”. Mai multe detalii puteți găsi pe pagina web a proiectului: https://autismromania.ro/tinerii-cu-autism/

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.