Caravana de Bine a Crucii Roșii Române repornește la drum împreună cu Flanco. Prima oprire – comuna Beciu, județ Teleorman

0

Societatea Națională de Cruce Roșie din România își continuă angajamentul de a interveni acolo unde este nevoie de ajutor și dă startul celei de-a doua ediții a Caravanei de Bine, implementate cu sprijinul financiar al companiei Flanco.

Caravana de Bine este un proiect umanitar menit să ofere persoanelor vulnerabile din mediul rural acces gratuit la investigații medicale pentru depistarea unor afecțiuni care, netratate, pun viața în pericol. Astfel, o echipă de medici specialiști, asistenți medicali și voluntari ai Crucii Roșii Române se vor deplasa direct în comunitate, aproape de oameni. Într-un cabinet medical mobil, pacienții vor avea acces la mai multe specializări în aceeași zi, iar la finalul examinărilor vor primi scrisori medicale cu rezultatul bilanțului clinic și paraclinic, precum și recomandări terapeutice.

Prima oprire a Caravanei de Bine ediția II are loc în data de 21 ianuarie în Com. Beciu, jud. Teleorman, la Școala Gimnazială Beciu. În intervalul 10.00 – 19.00 se vor efectua gratuit următoarele:

  • EKG și ECOGRAFIE ABDOMINALĂ
  • Consultații: medicină generală, diabetologie și oftalmologie
  • Măsurarea parametrilor fiziologici (tensiune arterială, glicemie, greutate, temperatură, pulsoximetrie)

 „În România, accesul oamenilor din mediul rural la screening și informații medicale este limitat.  Cei mai mulți bătrâni ajung să ceară ajutor târziu, iar în contextul riscului de contaminare cu SARS-CoV-2, necunoașterea bolilor cronice de care suferă le-ar putea fi fatală. Impactul Caravanei de Bine, implementate cu mare succes anul trecut, a fost unul puternic. Oamenii s-au bucurat că medicii au fost aproape de ei, iar pentru noi a fost o mare realizare să le putem oferi acces facil la specialiști, investigații și sfaturi utile, mai ales că mulți nu fuseseră la medic deloc în ultimul an și nu știau de ce afecțiuni suferă sau nu urmau tratament. În perioada următoare, datorită susținerii financiare acordate de Flanco, ne putem continua misiunea și în alte zone ale țării pentru a ajunge la cât mai multe persoane din mediul rural.“, a spus Raluca Buzea, manager programe educație pentru sănătate, Crucea Roșie Română.

Flanco își încurajează clienții să doneze pentru a susține Caravana de Bine, fie direct în cele 157 de magazine, direct la casa de marcat, fie online, urmând link-ul disponibil pe website-ul retailerului. Donația poate fi recurentă sau singulară.

“Implicarea în viața comunităților din care facem parte este o valoare importantă pentru noi”, spune Ovidiu Nicușan, Director de Marketing Flanco Retail. “ După finanțarea programelor de susținere a educației, în prezent ne concentrăm pe aceleași medii defavorizare, însă, de data aceasta, dintr-un alt unghi, acela al sănătății. Mediul rural este o zonă extrem de fragilă, expusă bolilor și deseori neglijată. Fie că vorbim de copii, adulți sau bătrâni, aceștia nu au acces la serviciile medicale de care ar avea nevoie și, deseori, nici măcar la informații privind o igienă corectă, nutriție sau un stil de viață sănătos. Ne bucurăm că, împreună cu voluntarii Crucea Roșie Română, dar și cu clienții noștri, care întotdeauna au ales să se implice în programele noastre, putem face o diferență reală acolo unde este atât de necesară.”

Demarată în luna februarie 2022, Caravana de Bine a Crucii Roșii Române a călătorit în 17 localități și a oferit 10.405 de consultații gratuite. 3008 persoane din județele Buzău, Dâmbovița, Arad, Botoșani, Brăila, Caraș Severin, Mehedinți, Olt, Ialomița, Covasna, Giurgiu, Vrancea, Teleorman, Bacău, Bihor, Suceava, precum și în Brașov au vizitat caravana cu scopul de diagnosticare și prevenire a unei game largi de patologii. Câteva dintre statisticile* descoperite în cadrul caravanei sunt:

  • 75,49% dintre respondenți merg la medicul de familie de cel mult 2-3 ori pe an
  • 30% dintre ei nu au făcut nicio investigație de specialitate în ultimul an (ecografii, EKG, radiografii, RMN, analize de sânge). *conform chestionarelor completate de 857 persoane, în perioada februarie-martie 2022
  • 27% dintre persoanele consultate în cadrul Caravanei sufereau de hipertensiune arterială, 36% hipertensiune în stadii avansate, dar numai 45.5% aveau tratament pentru aceste afecțiuni.
  • 10% dintre pacienți aveau diabet și 20% prediabet, 91% aveau diverse probleme oculare, iar 28% prezentau cataractă.

Despre Crucea Roșie Română

Societatea Națională de Cruce Roșie din România, înființată în 1876, este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru. Organizația contribuie, prin programele desfășurate, la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică. Crucea Roșie Română este prezentă la nivel național, cu reprezentanțe la fiecare nivel teritorial, cu 47 de filiale, 641 de subfiliale și 463 comisii. 6000 de voluntari se implică activ în activitățile Crucii Roșii Române. Umanitate, Imparțialitate, Neutralitate, Independență, Voluntariat, Unitate și Universalitate sunt principiile fundamentale pe care Crucea Roșie Română se bazează în acțiunile sale.

Despre Flanco

Flanco este cel mai dinamic retailer autohton de produse IT&C, electronice și electrocasnice. Cu un număr de peste 1.500 de angajați, compania deţine o rețea de 157 de magazine, aflate în cele mai importante zone comerciale din 112 orașe ale României. De asemenea, magazinul online al retailerului, flanco.ro, se află în continuă dezvoltare și oferă tehnologie de ultimă generație, cele mai căutate branduri și soluții inovatoare de plată. Pentru mai multe informații, vă rugăm accesați www.flanco.ro sau paginile de Facebook şi de LinkedIn.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.