Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Te învăţăm cum să faci Fundaţie comunitară în oraşul tău şi îţi dăm jumătate din banii necesari înfiinţării / Peste 33 000 lei oferta pentru înființarea de fundații comunitare în România!

4

Vrei sa faci din fapte bune un stil de viata?

Noi te invatam cum sa faci Fundatie comunitara in orasul tau si iti dam jumatate din banii necesari infiintarii.

Oferim 33.500 de lei pentru infiintarea de fundatii comunitare in orasele mari din Romania. Aceasta suma poate fi castigata de catre acele comunitati care vor dovedi ca isi doresc, dar si ca pot sa infiinteze astfel de fundatii.

Locuitorii cu initiativa din marile orase pot profita de aceasta ocazie pana in data de 5 decembrie 2011. Pentru aceasta, trebuie sa trimita catre Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC) o scrisoare de intentie in care sa arate ca doresc sa infiinteze o astfel de fundatie, ca in comunitatea lor este nevoie de o fundatie comunitara, sa identifice donatorii importanti, dar si problemele cele mai stringente ale comunitatii.

“Cred in potentialul de implicare al oamenilor si in spiritul de initiativa romanesc, in capacitatea fundatiilor comunitare de a stimula antreprenoriatul cu scop social.” (Marius Ghenea, antreprenor si business angel, membru in Consiliul National de Coordonare al programului de fundatii comunitare)

In Cluj, Alba, Covasna si Odorheiu Secuiesc, unde fundatiile comunitare exista deja, s-au inmultit spatiile de joaca si parcurile, tinerii din oras au inceput sa voluntarieze pentru cauze sociale, oamenii au fost organizati pentru a lucra spre binele comunitatii lor, iar acestea sunt doar cateva exemple de actiuni ale fundatiilor comunitare. In Bucuresti, Iasi si Mures fundatiile comunitare sunt la inceput de drum. Sunt in curs de infiintare si au multe planuri de schimbare a zonelor in care activeaza, in domenii precum: social, mediu, cultura, voluntariat, stil de viata sanatos etc.

Principiile de functionare ale fundatiilor comunitare sunt foarte bine ilustrate de programul YouthBank. Acesta a fost constituit la Cluj-Napoca, in 2006. La program participa tineri cu varste intre 15 si 21 de ani, care strang in mod creativ fonduri din comunitate. Sumele stranse de ei sunt dublate de catre donatorul programului, o cunoscuta banca din Romania, iar banii astfel obtinuti sunt acordati sub forma de finantare grupurilor de liceeni care depun proiecte in beneficiul comunitatii. In 2009, programul s-a extins in sase noi orase din tara, oferind finantari pentru 165 de proiecte initiate de liceeni. Regasim in program principii cheie ale functionarii fundatiilor comunitare: de a implica oamenii din comunitate, atat ca beneficiari, cat si ca participanti si donatori; de a crea un cadru transparent de sustinere, prin care companiile si mass-media se pot implica; de a dezvolta si multiplica resursele in beneficiul actiunilor nonprofit in comunitate; de a sustine idei noi, care imbunatatesc calitatea vietii oamenilor.

Dupa succesul fundatiilor comunitare deja infiintate, lansam o provocare catre cele mai indraznete orase din tara. Trei dintre aceste orase vor primi fonduri si consultanta pentru infiintarea de fundatii comunitare si pentru buna functionare a acestora in slujba comunitatii. Ne dorim sa infiintam cel putin inca o fundatie comunitara in sudul tarii, pe langa cea din Bucuresti. Credem ca orase din sudul tarii precum Pitesti, Ploiesti, Craiova sau Galati sunt orase cu potential de fapte bune si de aceea va provocam sa infiintati o astfel de fundatie.

La infiintare, veti primi cate 33.500 de lei, care vor completa suma de 33.500 de lei stransa din comunitate. Va exista apoi sansa vizitarii unor fundatii comunitare din Marea Britanie si din Romania, iar in primul an de functionare veti primi sprijin pentru atragerea de fonduri din comunitate, pentru acordarea de granturi, dar si fonduri destinate experimentarii de noi mecanisme de lucru cu donatorii.

Toti cei interesati de infiintarea unei fundatii comunitare in orasul lor pot afla informatii suplimentare de pe site-ul programului: www.fundatiicomunitare.ro sau scriind la adresa: contact@fundatiicomunitare.ro.

In incheiere, dorim sa va reamintim ca doar cei care trimit scrisorile de intentie catre contact@fundatiicomunitare.ro pana in data de 5 decembrie au sansa de a se transforma in eroii comunitatii lor, schimband in bine viata orasului.

Programul de fundatii comunitare este desfasurat in Romania de catre Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC – http://arcromania.ro), in parteneriat cu Fundatia pentru Parteneriat (www.repf.ro) si cu Fundatia PACT (www.fundatiapact.ro), cu finantare din partea Fundatiei C.S. Mott, Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe si Romanian-American Foundation.

Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC) este organizatia care a initiat in Romania dezvoltarea de fundatii comunitare, a promovat aceasta idee incepand cu anul 2006 si a sprijinit constant infiintarea si functionarea fundatiilor comunitare in Cluj si Odorhei. In cei zece ani de experienta, ARC a sprijinit mobilizarea de resurse din comunitate, lucrand atat cu organizatiile neguvernamentale, cat si cu companiile.

Fundatia pentru Parteneriat (FP) are o experienta bogata in acordarea de finantari si in mobilizarea de resurse de la companii si indivizi, pentru protectia mediului, patrimoniu cultural si dezvoltarea comunitara. In ultimii ani, FP a acordat peste 650 de finantari, fiind in acelasi timp prima fundatie din Romania care urmareste constant construirea unui fond cu caracter permanent (endowment).

Fundatia PACT – Parteneriat pentru Actiune Comunitara si Transformare este o organizatie neguvernamentala si non-profit din Bucuresti, care isi concentreaza activitatea in partea de sud a Romaniei. Misiunea asumata de Fundatia PACT este de a contribui la dezvoltarea sustenabila a comunitatilor prin promovarea initiativelor locale si regionale, a parteneriatului si a responsabilitatii sociale. In programul de fundatii comunitare, Fundatia PACT este responsabila de promovarea si acordarea de asistenta pentru infiintarea acestui tip de organizatii in partea de sud a tarii. In plus, va contribui cu experienta proprie de dezvoltare comunitara la componenta de consultanta a programului.

Fundatia PACT stimuleaza si sustine potentialul cetatenilor pentru a lua atitudine si a se implica in dezvoltarea comunitatii lor. Contribuim la miscarea de fundatii comunitare prin experienta in dezvoltare comunitara, prin metodologia de lucru axata in special pe dezvoltarea de structuri de societate civila la nivel local, numite organizatii comunitare, prin realizarea de campanii locale pentru identificarea de potentiali beneficiari si parteneri, prin expertiza de training, facilitare si consultanta, prin capacitatea de evaluare de initiative locale si a potentialului lor, mobilizare de resurse locale si acordare de finantari nerambursabile (granturi) pentru proiecte dezvoltate de catre membrii comunitatii pentru comunitate.

Despre autor

avatar

Fundația PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile de tipul organizaţiilor comunitare, pe care le sprijină pentru a fi active, eficiente şi eficace, sustenabile şi vizibile în regiunea lor. Viziunea Fundației este ca un număr cât mai mare de oameni din mediul rural și mic urban să fie activi la nivel local, să găsească soluții pentru problemele cu care se confruntă comunitatea în care locuiesc, să contribuie direct la dezvoltarea economică și socială proprie și a localității de care aparțin. Astfel, prin programele și proiectele derulate, Fundația PACT identifică oamenii cu inițiativă din comunitățile din sudul României și îi sprijină cu resurse și informații pentru a dezvolta proiecte relevante în comunitățile lor.

4 comentarii

 1. avatar

  Buna ziua,
  Se poate deschide o fundatie ,,Oamneii cu talent ” in care elevii, studenti ,persoanele care picteaza sa poata socializa cu diferite centre universitare din tara si strainatate pe diferite teme de pictura din care pot rezulta diferite lucrari deosebite ce pot uimi si stirni interesul publicului.

 2. avatar
  MELINTE ADELA on

  Fii tu INGERUL meu,
  Poate v ati mai intalnit cu mii de scrisori sau mailuri unde vi se cere putina ingaduinta, mila, o mana de ajutor.
  Stiu ca este foarte greu sa credem toate cazurile si mai ales sa le putem ajuta si uneori, poate, fara rea vointa, ignoram acel mail sau persoana de langa noi care ne cere ajutorul pe motiv ca nu avem de unde, ca el sunt suteee si tot asa….
  Eu va rog doar sa mi ajutati colega de gradi cu putina mancare si banuti. Eu, mami si prietenii mamei am ajutat o pe Lorena-Maria (prietena mea de gradinita) sa aibe un pachetel la gradinita, I am platit o parte din datorii( 3000lei numai asociatia si inca mai avem de platit…dobanzile sunt URIASE de la luna la luna), am facut o sa simta ziua ei de nastere si Sfantul Paste datorita unor oameni cu suflet din jurul nostru.
  Mai avem nevoie doar de 1500lei pentru a achita datoriile acestei fetite simpatice, destepte, dar foarte trista, prea matura pentru cei 6 anisori.
  Parinti mei sunt intelectuali, puterile financiare sunt limitate.
  Va rog din sufletelul meu, mic, mic sa o ajutam pe Lorena Maria si bunica ei. Prietena mea e crescuta de bunica, parintii…uitand -o…
  Se inteleg ff bine amandoua. E un copil frumos, istet dar…trist.
  Va roog mult, din putinul dvs, daruiti zile senine bunicii si nepoticii ei.
  Cu drag,
  Briana, colega de gradi (gradinita nr 17-Tulcea)
  Tel. 0746425292-(bunica Adela MELINTE)

 3. avatar
  kocze levente on

  buna ziua ma numesc Kocze Levente din oradea jud bihor as vrea sa ma ajutati cu sfaturi sau cum ati putea sa ma ajutati ca amun spatiu care este inchiriat pana in noiembrie 13 2018 si as vrea sa fac mancare gatita sa ofer celor nevoiasi dar as vrea sa fiu cu acte legale spatiul meu are 180mp aici am avut un club care decand nu se mai da voie la fumat am dat in faliment va rog respectos sa ma ajutati urgent incepand cu primi pasi va multumesc anticipat ARU

 4. avatar

  Salvati copii? O gluma ? Sau o mare minciuna ? Medicina o vraja ptr oamenii slabi in vointa si inconstienti ! Lumea nu are nevoie de salvatori ci de o noua viziune , un nou mod de a gandi .Cei care cred in salvare sunt victimile propriei inventii a imaginatiei sale bolnave .Dar cum se stie boala sa inventat ptr a renunta la demnitate , integritate si la credinta in sanatate , tinerete si frumusete . Atentie la capcanele mintii ! Nu te lasa hipnotizat de samanii care se numesc medici sau vindecatori ! Nimeni nu salveaza pe nimeni ! Ptr ca ceea ce vedeti este un scenariu , o poveste ! Lumea va fost povestita !

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.