Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

SOROS: 420.000 dolari pentru susținerea întreprinderilor sociale pentru incluziunea romilor

0

Program de finanțare

”Inițiativa de susținere a întreprinderilor sociale[1] pentru incluziunea romilor”

în cadrul Programului „SEn – The Social Enterprise” finanțat de Open Society Foundations prin programul „Making the Most of European Funds for Roma”

 iulie 2013

APEL PENTRU CERERI DE FINANȚARE

Fundația Soros România lansează o competiție de proiecte pentru asistență financiară și profesională acordată întreprinderilor sociale înființate prin intermediul Fondului Social European (FSE), cu condiția ca acestea să contribuie direct la incluziunea socială a romilor.

CINE POATE SOLICITA FINANȚARE?

Întreprinderile sociale înființate ca :

–          persoană juridică fără scop patrimonial (asociații, fundații etc.)

–          persoană juridică cu scop patrimonial  (cooperative meșteșugărești, societăți cu răspundere limitată etc).

Întreprinderea socială care solicită finanțare trebuie să îndeplinească cumulativ condițiile de eligibilitate prezentate mai jos:

  1. să fi fost înființată în cadrul unui proiect finanțat în cadrul Fondului Social European;
  2. să îndeplinească cel puțin una dintre cerințele următoare:
  • desfășurarea unor activități sociale care să deservească comunități locuite de persoane de etnie romă;
  • cel puțin un angajat al acesteia să fie de etnie romă;
  • cel puțin un membru asociat sau fondator să fie de etnie romă.

BUGET

Valoarea totală alocată prezentei scheme de finanțare este de 420.000 dolari SUA.

Valoarea  maximă a finanțării pentru fiecare întreprindere socială este de 12.500 dolari SUA.

Perioada de implementare este de maxim 10 luni.

Fundația SOROS va asigura servicii de consultanță, mentorat și monitorizare pe întreaga perioada de implementare a proiectului.

Modul de finanțare pentru cele două tipuri de beneficiari va fi :

–          grant pentru persoanele juridice fără scop patrimonial (asociații, fundații etc.)

–          garantare împrumut pentru persoanele juridice cu scop patrimonial  (cooperative meșteșugărești, societăți cu răspundere limitată etc). În acest caz acordarea împrumutului rambursabil se va acorda prin intermediul unei instituții financiare bancare/non bancare agreate de Fundația Soros România,  condițiile financiare de acordare a împrumutului fiind stabilite de comun acord între acestea.

 

TERMEN LIMITA

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 31 iulie 2013, ora 17.00.

În cadrul acestui program o întreprindere socială poate depune o singură cerere de finanțare.

 

DOCUMENTE/MATERIALE NECESARE PENTRU SOLICITAREA FINANȚĂRII

Persoanele juridice interesate vor depune următoarele documente în funcție de forma de organizare, astfel:

A.     Organizații non–guvernamentale (fundații/asociații etc.)
1.                   Cererea de finanțare și anexele aferente;
2.                   Documente de înființare:
act constitutiv, statut, din care să reiasă că este întreprindere socială;
hotărâre judecătorească de înființare  a organizației;
certificat privind informațiile înscrise în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor – Extras actualizat;
3.                   Certificatul de Înregistrare Fiscală emis de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală;
4.                   Certificat de Atestare Fiscală valabil, eliberat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală emis cu cel mult 30 de zile înainte de data depunerii cererii;
5.                   Bilanțul depus pe ultimul an (în cazul în care activitatea economică a fost desfășurată pe o perioadă de cel puțin un an) ;
6.                   Balanța contabilă pentru ultima lună încheiată ;
7.                   Documente din care să reiasă că întreprinderea socială a fost înființată într-un proiect derulat  în cadrul Fondului Social European cum ar fi: copia contractului de finanțare, scrisoare de recomandare asumată de beneficiarul programului sau orice alt document relevant în acest sens.
8.                   Material video de maximum 3 minute, realizat cu orice dispozitiv de filmare, inclusiv telefon mobil, prin care membrii întreprinderii sociale să încerce să convingă comisia de selecție de utilitatea investiției solicitate și de șansa ca această investiție să aibă un efect pozitiv asupra incluziunii cetățenilor de etnie romă.

 
B.     SRL/Cooperative meșteșugărești, etc.
1.                   Cererea de finanțare și anexele aferente;
2.                   Documente de înființare:
Act Constitutiv, ultima formă actualizată, conform modificărilor înregistrate la Oficiul Registrului Comertului de pe langă Tribunalul competent (în a carei rază teritorială și-a stabilit sediul social persoana juridică);
Certificat constatator emis de către Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Competent;
3.                   Certificatul de Înregistrare Fiscală emis de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ;
4.                   Certificat de Atestare Fiscală valabil, eliberat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală emis cu cel mult 30 de zile înainte de data depunerii cererii;
5.                   Bilanțul depus pe ultimul an (în cazul în care activitatea economică a fost desfășurată pe o perioadă de cel puțin un an) ;
6.                   Balanța contabilă pentru ultima lună încheiată ;
7.                  Documente din care să reiasă că întreprinderea socială a fost înființată într-un proiect derulat  în cadrul Fondului Social European cum ar fi: copia contractului de finanțare, scrisoare de recomandare asumată de beneficiarul programului sau orice alt document relevant în acest sens;
8.       Material video de maximum 3 minute, realizat cu orice dispozitiv de filmare, inclusiv telefon mobil, prin care membrii întreprinderii sociale să încerce să convingă comisia de selecție de utilitatea investiției solicitate și de șansa ca această investiție să aibă un efect pozitiv asupra incluziunii cetățenilor de etnie romă.

 

Notă 

Toate documentele menționate mai sus sunt obligatorii, inclusiv completarea tuturor secțiunilor în cadrul documentelor. În cazul în care solicitantul nu prezintă toate documentele/informațiile  solicitate, candidatura acestuia va fi respinsă.

 

Aplicațiile și documentele aferente acestora vor fi transmise în format electronic. Acestea vor fi încărcate în sistemul on-line, la adresa url www.soros.ro/sen, până la data de  31 iulie 2013 ora 17 :00.

Evaluarea va cuprinde două etape :

  1. Analiza cererilor de finanțare transmise de către solicitanți;
  2. Analiza stării de fapt pentru organizațiile calificate în prima etapă. Această etapă se va desfășura începând cu 1 septembrie 2013 și va dura cel mult 21 de zile lucrătoare.

Astfel, urmare analizei cererilor de finanțare, experții numiți în cadrul proiectului vor proceda la efectuarea unei vizite de evaluare a stării de fapt din cadrul fiecărei întreprinderi sociale.

După parcurgerea celor două etape, aplicanții vor fi înștiințați cu privire la rezultatul final al evaluării, și se va trece la faza de contractare.


[1] Întreprinderea socială reprezintă o organizație care are ca scop principal asigurarea/furnizarea bunăstării pentru comunitate, creată la inițiativa unui grup de cetățeni și unde interesele materiale ale celor ce au investit capital sunt limitate.

O întreprindere socială funcționează ca un agent economic, produce bunuri și servicii pe care le oferă pe piață, dar își conduce operațiunile și redirecționează surplusul pentru a îndeplini scopurile sociale, culturale sau de protecție a mediului.

 soros sigla 2013

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.