Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Semne de Bine de la Cluj!

1

Noi (RomaniaPozitiva) credem ca 2010 este un an extrem de important. Tu cum crezi? Credem ca 2010 este un reper pentru urmatoarea perioada de timp din vremurile noastre. Desi a fost (este) un an al crizelor de toate felurile, credem ca 2010 a fost si anul intrebarilor „pe bune”, al ideilor, al framantarilor pentru impact si relevanta.

Noi credem ca 2010 este anul marilor cauze. Cum am scris si intr-un alt articol, credem ca anul 2010 a fost anul in care probabil ca oamenii s-au gandit mai mult la „de ce” in detrimentul lui „cat” si „cum”.  Anul in care oamenii cauta – probabil – ceva mai mult sens in ceea ce fac. Si mai credem ca este abia inceputul. Dar cum arata bilantul lui 2010 pentru fiecare dintre noi? La cat de multe „de ce”-uri am reusit sa ne raspundem in 2010? Ce semne are 2011?

Am promis ca o sa cerem mai multor prieteni gandurile despre 2010, dar si despre semnele lui 2011. Ne bucuram foarte mult sa continuam „serialul” nostru “Semne de bine″ cu un interviu despre notiunea de comunitate!  Raspunde la intrebarile noastre Simona Serban, Director Executiv la Fundatia Comunitara Cluj.

  • RomaniaPozitiva: Cum a fost 2010? Care au fost cele mai importante momente?

Fundatia Comunitara Cluj: In 2010 am pus in legatura nevoile si resursele Clujului, pentru a imbunatati viata locuitorilor. Am stimulat implicarea si iniativa clujenilor, pentru a “construi” un oras in care sa iti faca placere sa locuiesti, sa iti cresti copiii, sa studiezi.

In perioada 2008-2010, Fundatia Comunitara Cluj a gestionat si a oferit finantari in valoare totala de 435.000 lei pentru 100 de proiecte in cadrul programelor sale, respectiv pentru 35 de burse.

Proiectele sustinute au inclus dotari pentru scoli si licee, amenajarea unor spatii verzi, sprijin pentru initiativele comunitare ale liceenilor, solutii mai bune in domeniul educational pentru copii si tineri cu dizabilitati, burse care sprijina tinerii cu rezultate scolare bune si situatie materiala dificila. Finantarile s-au bazat atat pe sprijin voluntar si financiar din comunitate, oferit de companii si de persoane fizice, cat si pe mobilizarea de fonduri in cadrul unor evenimente speciale.

Fonduri administrate/Programe de finantare active in 2010:
·    Fondul pentru Initiative Comunitare, prin care am finantat dotarea cu ateliere si laboratoare a Liceelor pentru Deficienti de Vedere si de Auz, respectiv a Scolii Speciale C.R.D.E.I.I. din Cluj-Napoca;
·    Fondul de Burse interne si externe al Fundatiei Comunitare Cluj;
·    Fondul Provident Financial Romania administrat prin programul de finantare “Fiecare parc are povestea lui”, prin care am sustinut amenajarea unui Parc rustic-ecologic la Cluj;
·     Fondul BRD Groupe Societe Generale administrat prin programul de finantare “Investitie intr-un viitor durabil si egalitate de sanse”; programul este dezvoltat pe trei componente, complementare intre ele: antreprenoriat social, servicii de mediere si formare, burse pentru tineri defavorizati;
·    Fondul SoftVision din care au fost sustinute patru proiecte, in urmatoarele domenii: protectia animalelor, copii cu nevoi speciale, persoane varstnice si educatie;
·    Programul YouthBank Cluj, an IV – administrat de un grup de tineri cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani, care urmareste constituirea, promovarea si administrarea unui fond special destinat proiectelor implementate de catre liceeni, in scopul dezvoltarii comunitaţii locale; tinerii au acces la un cadru pentru dezvoltare personala, dobandind abilitaţi de leadership, comunicare si management financiar.

Evenimente speciale 2010:
·   Swimathon FCC, editia 2010 – Prin Swimathon, Fundatia Comunitara Cluj a oferit un cadru de atragere de fonduri organizatiilor, care si-au completat bugetele pentru diferite proiecte, dar si clujenilor pasionati de inot, care au vrut sa sustina o cauza in care cred; acestora li s-au alaturat sute de sustinatori, datorita carora s-au gasit solutii pentru sustinerea unor proiecte si nevoi ale comunitatii clujene, in domenii diverse: educatie, copii cu nevoi speciale, varstnici, reabilitare de locuinte, sport sau protectia animalelor;
·    Festivalul Cultural „Miraje”, editia 2010, a adus pe aceeasi scena 200 de elevi, proveniti atat de la institutii de invatamant destinate tinerilor cu dizabilitati, din Cluj, Bucuresti, Buzau, Targu Frumos, Timisoara, Oradea si Simeria, dar si de la alte scoli si licee clujene; festivalul Culural „Miraje” a fost gandit ca o manifestare care sa le ofere tinerilor cu dizabilitati oportunitatea de a demonstra ca talentul nu are limite fizice;
·    Fundatia Comunitara Cluj ii premiaza anual pe cei mai dedicati parteneri si sustinatori ai sai, in cadrul Galei Premiilor Don′Or; evenimentul aduce pe scena povestile de succes ale donatorilor FCC si ale celor sustinuti prin finantarile oferite.

  • RomaniaPozitiva: In 20 de cuvinte – care a fost „cauza” sustinuta in 2010?

Fundaţia Comunitara Cluj imbunataţeste viata locuitorilor din zona Cluj, prin mobilizarea şi distribuirea de resurse pentru iniţiative de dezvoltare locala.

  • RomaniaPozitiva: Ce iti doresti / ce va doriti pentru 2011?

Fundaţia Comunitara Cluj: Ne dorim sa sa fim partenerul clujeanilor si al companiilor de interes local care isi doresc sa contribuie la transformarea Clujului in locul pe care il visam.

Domeniile strategice de interes ale FCC pentru anii 2011-2014 includ: educatia – formarea, cultura – cu accent pe participare, initiative zonale – in cartiere, sanatate si stil de viata sanatos. In toate aceste domenii, Fundatia va incuraja voluntariatul si initiativa pentru rezolvarea problemelor locale, proiectele intergenerationale si incluziunea sociala a categoriilor defavorizate.

  • RomaniaPozitiva: Cum sunt semnele pentru 2011? Despre ce va fi 2011?

Fundaţia Comunitara Cluj: In 2011 ne asteptam ca tot mai multi clujeni sa isi doreasca sa schimbe lucrurile din jurul lor, respectiv sa-si investeasca resursele financiare, de timp, expetiza, etc. in dezvoltarea Clujului. Credem ca in anul 2011, solidaritatea, sinergia, inovatia si creativitatea, tehnologia, nu in ultimul rand, vor face diferenta. Va fi un an in care ne vom reevalua resursele si vom gasi modalitati de a le canaliza de a le maximiza impactul, astfel incat sa creem schimbarea pe care o dorim in jur.

Simona Serban, Director Executiv Fundatia Comunitara Cluj

www.fundatiacomunitaracluj.ro

PS: Multumim Simona!

Interviurile RomaniaPozitiva, Semne de Bine, decembrie 2010

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.