Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Se intampla in Romania! Locul in care se reinventeaza „comunitatea”

0

In multe sate din Romania, vremurile, dar si oamenii par ca se impotrivesc unui trai normal. In multe locuri biblioteca sau parcul satului zac schimonosite de rugina si paguba, fara sa mai cunoasca nici macar sensul cuvantului „comunitate”.

…Si dupa o astfel de introducere –demna de o telenovela – avem un caz pozitiv. O comunitate care se impotriveste „mersului normal” si degradant al vietii la sat. In comuna Birca (judetul Dolj) se reinventeaza comunitatea. Na face placere sa-ti prezentam o poveste despre COMUNITATEA. O poveste primita pe e-mail pentru ca oamenii de acolo doreau sa-si faca auzite initiativele.

Atentie, te prevenim! Nu e o poveste senzationala. Sunt multe situatii similare in tara. Numai ca nu stim de ele pentru ca nu sunt „de senzatie”. La urma urmei, e o poveste fara final tragic, fara impuscaturi in strada si fara divort in direct la TV…

—–

„Ma durea foarte tare faptul ca nu mai existau multe lucruri, in comunitatea mea,…”

Asociatia Cultural – Artistica Tinere Sperante din comuna Birca, judetul Dolj

Povesteste pentru RomaniaPozitiva – Rodica Ciutureanu

„Beneficiarii asociatiei noastre sunt copii si tineri din familii fara posibilitati, dar si persoane de etnie roma, copii romi cu risc de abandon scolar. Avem 2 ani si jumatate  de activitate, care s-a bazat pe activitati cultural-artistice cu copiii si pe participari la proiecte de formare in domeniul ONG. Aceste participari le-am obtinut cu multa munca, dar am reusit sa capatam experienta si abilitati noi in lucrul cu copiii.

In acest timp, am reusit sa cistigam doua proiecte mici, dar cu valoare si impact deosebit in comunitate.

Primul proiect a fost cu Asociatia Vasiliada din Craiova, proiect ai carui beneficiari au fost copii intre 10 -14 ani si care s-a numit sa cresti mare. Activitatile din proiect au fost dezvoltarea de abilitati de viata prin art-terapie si educatie prin aventura. De asemenea, o componenta a proiectului a fost si finantarea de catre Asociatia Vasiliada a unui mic proiect pentru comunitate in care noi am propus reabilitarea si igienizarea a doua fantani care se aflau intr-o stare avansata de degradare.

Al doilea proiect cistigat a fost cu asociatia Ateliere Fara Frontiere din Bucuresti, al carui obiectiv a fost dotarea asociatiei cu 8 calculatoare, infiintarea unui centru de informare si documentare, apoi organizarea unui curs de 3 luni de invatare pe calculator, ai carui beneficiari vor fi atat copii, cat si persoane dornice sa invete sa lucreze si sa se informeze de pe calculator.”

  • RomaniaPozitiva: Care este cea mai mare nevoie a comunitatii din Birca?

Cea mai mare nevoie a comunitatii Birca este dezvoltarea ei pe toate planurile si cu asta cred ca am spus tot. As mai adauga faptul ca ea se afla intr-un proces continuu de imbatrinire si degradare a vietii, ca de altfel majoritatea comunitatilor din mediul rural, prin exodul tinerilor in mediul urban si mai ales peste granite.

  • RomaniaPozitiva: Ce v-a determinat sa va implicati in proiectele descrise? Ce va motiveaza?

M-am implicat in aceste proiecte, deoarece am identificat in comunitatea mea nevoia de schimbare, nevoia de informare, nevoia unei vieti mai bune, nevoia tinerilor de a-si completa cunostintele in afara scolii, nevoia lor de a-si petrece timpul liber in conditii normale, civilizate.

Ma durea foarte tare faptul ca nu mai existau multe lucruri, in comunitatea mea, care acum 40 de ani reprezenta in zona un centru cultural zonal, o piata zonala unde la sfirsit de saptamina exista un tirg foarte mare unde se facea schimb de produse agricole.

In comunitatea mea exista – si exista- o biserica foarte mare cu sala de lectura, scoala din comunitate era renumita. Aici veneau copii din majoritatea localitatilor din zona.

  • RomaniaPozitiva: Ce inseamna „comunitate” pentru Dumneavoastra?

Pentru mine, comunitate inseamna locul unde traiesc si muncesc oameni indiferent de etnie, cu totalitatea activitatilor pe care le intreprind impreuna. Comunitate inseamna pentru mine, comuniunea adica impreuna, la fel ca in natura, acel lant trofic, adica totalitatea conditiilor de mediu, cu vegetatie, animale, ….etc (Rodica Ciutureanu).

Daca se strica o veriga din acest lant trofic dispare o specie si astfel acea convietuire, acea comuniune se degradeaza. Asa se intimpla si in cazul unei comunitati, daca sa rupe o veriga – se degradeaza.

In finalul acestui mesaj dorim sa multumim in special Fundatiei Pact cu care am lucrat in numeroase proiecte de formare, de informare asupra accesarii fondurilor europene, Agentiei Impreuna, Asociatiei Institutul Roman de Training, Asociatiei Crono din Craiova, Asociatia Ateliere Fara Frontiere, Asociatia Vasiliada din Craiova.

Rodica Ciutureanu,

Presedinte Asociatiei Cultural-Artistice Tinere Sperante

Interviurile RomaniaPozitiva, ianuarie 2011

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.