Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Se intampla ceva de Bine in sanatate in Romania? Cu sanatatea la control

1

In Romania, sanatate alaturi de educatie par sa fie surorile vitrege, fara acces in sufragerie si fara haine noi de Sarbatori. Despre sanatate numai de rau, sau cel putin asa ne-am obisnuit sa auzim si sa vedem in ultimii ani. Prea putine lucruri par sa se intample si de Bine in acest domeniu…

Si atunci care este legatura intre acest „peisaj” negru al sanatatii si site-ul nostru, RomaniaPozitiva?

Colega noastra care se ocupa de rubrica „Inaugurat in Romania” a mers cu „sanatatea la control” si a descoperit si cateva lucruri interesante. E adevarat, poate nu este suficient pentru a echilibra restul problemelor din sistemul national de sanatate, dar totusi, dorim sa-ti aratam si cele cateva fapte pozitive de la Cenusareasa romaneasca. S-ar putea sa te surprinda cateva stiri…

——————————————————————————————————————————————–

InaugRO: Episodul 14

Sanatate: centre medicale, centre de incluziune si „wellness”

Amara (Ialomita): parc balnear

Parcul balnear din statiunea Amara, din judetul Ialomita a fost inaugurat marti, dupa ce a fost reabilitat din fonduri europene, investitia ridicandu-se la aproape 13 milioane de lei. Prin proiect au fost modernizate/extinse caile de acces in parc si au fost amenajate locuri de agrement. […]. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului mai finanteaza lucrari de reabilitare si modernizare a infrastructurii de transport, pentru extinderea retelei de alimentare cu apa si completarea sistemului de epurare, precum si realizarea unui proiect de promovare a statiunii.

Sursa: Ziare.com

Horezu (Valcea): Spitalul orăşenesc

Spitalul orăşenesc din Horezu, cea de a doua unitate sanitară ca mărime din Vâlcea, a fost inaugurat luni, după 10 ani de la începerea lucrărilor, urmând să deservească 50.000 de locuitori din zona de vest a judeţului, informează Agerpres. „Spitalul orăşenesc din Horezu are 165 de paturi. Are secţii de ATI, chirurgie generală, medicină internă, neonatologie, obstetrică-ginecologie, neurologie, pediatrie şi cameră de gardă (urgenţe). Din păcate, sunt doar 15 medici, necesarul fiind dublu, dar până acum nu a fost tentant. Poate de acum înainte altfel vor sta lucrurile, în sensul că Horezu devine o zonă turistică atractivă, spitalul se prezintă excelent din toate punctele de vedere – saloane modernizate cu grupuri sanitare, finisaje, mobilier şi logistică medicală”, a declarat luni, pentru AGERPRES, Rodica Mărginean, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea.

Sursa: Romania Libera

Brasov: Spital MedLife

Brasovul devine al doilea oras dupa Bucuresti unde MedLife ofera servicii medicale integrate: clinica, spital, maternitate, laborator si farmacie. Noul spital este desfasurat pe o suprafata de 5500 de metri patrati, are o capacitate totala de 60 de paturi, include un ambulatoriu de mari dimensiuni si un bloc operator cu trei sali de operatie. Peste  10 milioane de euro au fost investite in medicina privata din Brasov. Noul spital este localizat pe str. Turnului, nr. 5A.

Sursa: MedLife

Cluj: hotel transformat in clinica de lux

O clădire din cartierul Zorilor, cu destinaţia iniţială de hotel de 4*, s-a transformat în clinică de balneologie de lux după investiţii de 2,5 milioane de euro. Mai multe clădiri proiectate iniţial la Cluj ca unităţi de turism tind să aibă alte funcţiuni în actuala conjunctură economică globală. „Dacă rămânea cu destinaţia de hotel, am fi avut doi-trei clienţi pe zi”, a explicat proprietarul Traian Oargă, cel care împreună cu soţia sa, Marilena, director al Clinicii de Medicina Muncii, a deschis noul centrul de tratament Edelweiss, inaugurat ieri. Investiţiile se ridică la 2,5 milioane de euro, din care 700.000 de euro au costat echipamentele medicale. Proprietarul a decis să schimbe destinaţia clădirii în clinică de balneologie pentru că a observat că majoritatea clujenilor suferă de afecţiuni din această gamă.

Sursa: Ziua de Cluj

Dej (Cluj): sectie noua de psihiatrie

Proiectul „Reabilitarea şi modernizare Pavilion 4, Psihiatrie – acuţi şi Psihiatrie – cronici” a demarat în 2001, odată cu memoriile adresate de conducerea spitalului Ministerului Sănătăţii şi administraţiei locale şi judeţene în vederea obţinerii finanţării necesare. Impedimentele de tot felul, cu prioritate cele financiare şi birocratice, nu au permis însă începerea lucrărilor decât în 2006, când consilierii dejeni au dat undă verde proiectului. Toată lumea a sperat ca în maximum doi ani, lucrările să fie terminate, dar acest lucru s-a întâmplat abia cu câteva zile în urmă. Astfel, graţie sumelor alocate de la bugetul local şi celor primite de la Consiliul Judeţean (în total 14,5 miliarde lei vechi), Pavilionul 4, a devenit unul dintre cele mai frumoase şi moderne din întreg spitalul, ba chiar din întreg judeţul Cluj.

Sursa: DejBiz

Olteni (Covasna): complex de tratament

Construit în cadrul programului Drumul Apelor Minerale, complexul turistic şi de tratament de la Olteni a fost inaugurat vineri după masa în prezenţa mai multor oficiali de la administraţia publică judeţeană şi locală. Apa minerală de la Olteni se poate folosi nu numai pentru consumul zilnic, ci are şi particularităţi medicinale, aşadar este tocmai bună pentru tratarea diferitelor boli. Aceasta a fost şi ideea care i-a ghidat pe cei care au decis construirea acestui centru. O clădire nouă de două etaje, dotată cu piscină, băi şi saună, înconjurată de un parc – aceasta îi aşteaptă pe vizitatori. Pe lângă aceasta, clădirea are şi o sală de conferinţe, unde se pot organiza şi evenimente festive mai mici.

Sursa: Covasna Media

Suceava: sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Judetean Suceava

Sectia renovata de Anestezie si Terapie Intensiva a fost inaugurata ieri la Spitalul Judetean de Urgenta “Sfantul Ioan cel Nou” Suceava, […]. Pentru reabilitarea, echiparea si modernizarea uneia dintre cele mai importante sectii ale spitalului s-au investit aproape un milion de lei, bani care provin din bugetul judetean, de la Guvern si din fonduri europene. in cadrul sectiei de Anestezie si Terapie Intensiva isi desfasoara activitatea un numar de 80 de salariati, dintre care 10 sunt medici, 49 asistenti medicali, iar 21 –  infirmiere si ingrijitoare. Managerul Spitalului, Vasile Rimbu, a declarat ca modernizarea sectiei a avut in vedere cresterea eficientei activitatilor specifice, a calitatii, ingrijirii pacientilor, reducerea riscurilor postoperatorii si recuperarea rapida a bolnavilor, reducerea consumabilelor si a materialelor sanitare folosite si utilizarea optima a resurselor umane. Amenajata intr-un spatiu nou, in vecinatatea Blocului Operator, la nivelul III al Spitalului, paturile sectiei au fost dispuse in rezerve de 1-2 paturi, intr-un salon septic cu patru paturi si doua saloane aseptice cu noua si respectiv 10 paturi. Aceasta dispunere faciliteaza sterilizarea fiecarui salon ori de cate ori este necesar, pastrand in functiune celelalte saloane.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

 

Sapoca (Buzau): pavilion de lux la spitalul de neuropsihiatrie

De luni, spitalul de neuropsihiatrie şi măsuri de siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, are un pavilion de lux, pentru care însă pacienţii trebuie să scoată bani din buzunar. Secţia cu 40 de paturi, a cărei reabilitare a costat peste un milion de lei, din fonduri guvernamentale, are opt saloane spaţioase, dotate fiecare cu  televizor LCD, grup sanitar şi frigider. Îngrijirea de specialitate într-un spaţiu confortabil, spun psihiatrii buzoieni, pot duce la ameliorarea într-o perioadă mai scurtă a  stării bolnavilor diagnosticaţi cu boli mintale. Acesta a fost unul dintre argumentele care i-au determinat pe cei din conducerea spitalului Săpoca să înfiinţeze o secţie cu servicii identice celor hoteliere.  Cele opt saloane noi au fost “câştigate” prin recompartimentarea vechilor saloane cu zece paturi. Acum au două până la opt paturi, fiecare are televizor, grup sanitar propriu şi frigider, cam ceea ce le lipseşte celorlalte saloane din spital. Pentru a fi cazat aici, pacientul trebuie să plătească între 10 şi 40 de lei pe zi.

Sursa: Adevarul

Ghioroc (Arad): secţie moderna de Îngrijiri Paleative

Modernizarea secţiei a cuprins şi lucrările de reamenajare şi recompartimentare a clădirii, în conformitate cu normele prevăzute pentru îngrijiri paleative, fiind prevăzute saloane de una sau două persoane. Secţia a fost dotată o instalaţie de monitorizare şi supraveghere a bolnavilor, precum şi cu şi o instalaţie de oxigen şi de distribuţie a acestuia la fiecare pat. Secţia nouă a spitalului găzduieşte bolnavi cronici cu afecţiuni grave care provin din secţii de oncologie, neurologie, cardiologie, gastorenteroligie, pneumologie, bolnavi în faza terminală, inclusiv pacienţi cu bilet de trimitere de la medicul  de familie.

Sursa: Glasul Aradului

Timisoara: Centrul de incluziune socială pentru persoanele cu dizabilităţi din Regiunea Vest

Pe strada Lacului nr.1H din Timişoara a fost inaugurat, vineri, Centrul de incluziune socială pentru persoanele cu dizabilităţi din Regiunea Vest. Specialiştii îşi propun ca în următorii 2 ani să integreze pe piaţa muncii 100 de persoane cu dizabilităţi, dintre care cel puţin 50 să fie angajate pe minim şase luni.

Sursa: Timis Online

Bucuresti: Policlinica Regina Maria

A fost deschisă cea mai noua Policlinică din rețeaua privată de sănătate Regină Maria, în zona Floreasca. Campusul medical include: prima farmacie din Rețea și o gamă completă de servicii de ambulatoriu printre care și un serviciu complex de nutriție și dezvoltare personală. Valoarea investiției se ridica la sumă de două milioane de euro.

Sursa: CIAO.ro

Bistrita: Centrul Wellness Casa Ema

Sub sloganul:”O oaza de binefacere in mijlocul orasului Bistrita”, reprezentantii firmei Geodensis Transcom – familia Oprea au realizat pe locul fostei bai populare a orasului un complex de sanatate cu fonduri proprii dar si de la ministerul dezvoltarii regionale si a unei finantari europene nerambursabile, proiectul total avand valoarea de aproape 3 milioane de lei noi. Casa Ema cuprinde un centrul Wellness si Spa cu un bazin de inot, un bazin de hidromasaj si spatii de relaxare, bronzare, vibromasaj si tratamente corporale.

Sursa: Bistrita News

Cluj: cluburi pentru pensionari

Mâine, la nivel mondial se serbătoreşte Ziua Internaţională a Vârstnicilor. În acest context, Primăria Cluj-Napoca a inaugurat astăzi 3 cluburi pentru vârstnicii clujeni. Peste 2000 de pensionari frecventează cele 2 centre de zi şi cele 3 cluburi ale pensionarilor, astfel că, începând de astăzi, vârstnicii clujeni au la dispoziţie, în total, 8 astfel de locuri unde îşi pot petrece timpul liber. Cele 3 cluburi noi au fost amenajate pe strada Arinilor nr. 11, Horea nr. 108 şi pe Aurel Vlaicu nr. 3A.

Sursa: Napoca News

Craiova: centru de perfuzii

Recent, a fost inaugurat la Craiova primul centru de perfuzii din localitate, in cadrul sectiei de dermatologie a Spitalului Judetean de Urgenta Craiova. Sectia a fost inaugurata cu sprijinul companiei MSD, in urma unei investitii de circa 7.000 de euro.

 

Sursa: Ghid Cabinet

Arad: parcuri pentru copiii cu dezabilitati

Ieri, la Centrul de Terapie si Recuperare pentru Copii „Ghiocelul“ din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Arad a fost inaugurat un al doilea spaţiu de joacă, special amenajat pentru copiii cu handicap. Acesta completează instrumentele de terapie folosite, prin terapia prin joc în aer liber. Proiectul a fost iniţiat de Fundaţia Down Art, reprezentată de preşedintele Andreea Raţiu, iar finanţatorul este fundaţia „Erste“ din Austria. Acesta din urmă  a finanţat şi proiectul prin care a putut fi realizat parcul integrativ pentru copiii cu dizabilităţi, dat în folosinţă tot în cursul acestui an, pe Malul Mureşului, în zona Splaiului Praporgescu.

Sursa: Glasul Aradului

Tot mai multe spitale noi…

Febra deschiderilor de spitale private care a cuprins investitorii din România în ultimii ani a atins apogeul în prima jumătate din 2011, când au fost inaugurate proiecte totale de peste 100 mil. euro. Concret, recordul ultimilor ani a fost reprezentat de aceste investiţii în şase spitale private, potrivit calculelor Business Construct. Iar un spital nou înseamnă business şi pentru constructori. Fie că vorbim de medici, oameni de afaceri familiari cu domeniul sau investitori care au sesizat potenţialul, numărul celor dispuşi să-şi încerce forţele în piaţa spitalelor private creşte de la an la an.

Sursa: Ziarul Financiar

foto Florin Ghinda

Despre autor

avatar

Serie de articole de tip "revista presei" cu principalele știri despre inaugurări în România.

Un comentariu

 1. avatar

  Un medic concediat de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sanpetru, dr. Horia Ionut Leoveanu, a facut dezvaluiri socante despre modul in care sunt tratati bolnavii, teroarea sub care lucreaza personalul si abuzurile care se fac. -Cadavrele erau tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp mai multe zile, pacientii erau tratati numai de TBC, chiar daca aveau si alte afectiuni, iar externarile se faceau preferential-, spune Leoveanu. Acestea sunt insa doar o parte din neregulile descrise de Ionut Leoveanu.
  Medicul Horia Ionut Leoveanu a fost angajat la Spitalul TBC din Sanpetru in iunie 2000. Nu este pneumolog, dar are specializare in medicina generala. Sustine ca medicul Gheorghe Lupu l-a impiedicat sa-si faca meseria. -Am fost efectiv sechestrat in cabinet. Nu puteam examina nici un bolnav si nici sa fac vreo mentiune in fisa. Am observat apoi neregulile la medicamente. Pacientii primeau doar tratament pentru TBC. Daca aveau si alte afectiuni, nu erau tratati. Medicul Lupu ridica din sertare medicatia primita de bolnavi pentru alte afectiuni-, sustine dr. Leoveanu.
  Acuzat de omor
  -Am avut un pacient pe nume Andreuca. Suferea de hipertensiune. I-am prescris medicamente pentru aceasta boala. Medicul Lupu a sistat tratamentul dupa trei zile. Starea pacientului s-a inrautatit. Medicul Lupu i-a prescris Furosemid, dar a fost prea tarziu. Bolnavul a facut un accident cerebral. A fost transferat la Neurologie, unde a decedat-, continua medicul Leoveanu. Cazurile sociale nu prezentau interes pentru Spitalul TBC. -Medicul Lupu a refuzat sa efectueze controale pacientilor considerati cazuri sociale. Spunea ca oricum mor si ce conteaza un tigan in minus. Aceste cazuri mi se repartizau mie. Am fost nevoit sa apelez la colegii de alte specialiatti pentru a transfera acesti bolnavi la alte unitati spitalicesti pentru a primi tratament-, spune medicul concediat.
  Morga in salon
  O alta problema strigatoare la cer, afirma medicul Leoveanu, se refera la cazurile terminale sau la pacientii decedati care nu aveau acte de identitate. -Cadavrele era tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp de mai multe zile. Am vazut cu groaza cum un om slab ca batul se umfla ca un balon. Ca sa nu mai vorbim de miros si de focarul de infectie-.
  Personalul, redus la tacere
  Medicul spune ca intreg personalul este terorizat. -Toata lumea tace, desi multi stiu ce se intampla. Angajatii au fost obligati sa plateasca din banii lor costul examenului periodic. Proviziile de iarna ale medicului Lupu erau facute de bucataresele spitalului. De multe ori a luat muncitorii de la spital ca sa-i construiasca lui casa. Isi crestea porcii cu resturile de alimente de la spital. Prin tot spitalul se plimbau caini. Am fost la un pas sa iau paduchi. Spitalul a primit o amenda substantiala de la Sanepid, bani care au fost imputati personalului. Fiecarui angajat i s-au retinut din salariu 150.000 – 200.000 de lei-, a mai spus medicul.
  Externari preferentiale
  Spitalul din Sanpetru nu mai are de doi ani o ambulanta proprie. -Bolnavii isi duceau analizele cu masina personala. Si externarile se faceau preferenaial. Daca un bolnav era descoperit in stare de ebrietate, trebuia sa-l externezi. Mergeau apoi la medicul Lupu in dispensar, dadeau ceva si erau din nou internati. Medicul Lupu a efectuat mai multe garzi decat este legal. I-a obligat pe unii dintre colegi sa i le cedeze. Astfel putea lua doua salarii, desi incalca legea-, a mai spus medicul.
  Frig in saloane
  Desi exista o dispozitie de la Casa de Asigurari de Sanatate, bolnavii au fost lasati sa tremure de frig. -CNAS a dispus furnizarea de caldura de la inceputul lunii noiembrie, dar centrala termica a spitalului a fost pornita abia in 15 noiembrie, cu regim redus peste noapte. Bolnavii au inceput sa se planga, deoarece tuberculosii au mare nevoie de caldura. Cand am fost de garda, am cerut fochistului sa porneasca centrala pentru ca in saloane erau doar 17 grade-, povesteste medicul. Conducerea nu a facut nimic. Conducerea spitalului nu a luat nici o masura de remediere a problemelor. -L-am informat pe directorul Ciobanu, dar stia care este situatia. Mi-a spus ca asa este omul, nu are ce face. Apoi mi-a prezentat actul de concediere si mi-a spus ca de la 1 martie nu mai lucrez acolo-, afirma dr. Leoveanu.
  Scuze prin acuze
  Dr. Gheorghe Lupu spune ca intreaga poveste este o razbunare a dr. Leoveanu. -Din cauza lui am primit amenda de la DSP. A facut o sesizare si au venit in control chiar cand s-a terminat micul dejun si mesele nu erau inca sterse. Este adevarat ca amenda a fost platita din banii celor vinovati pentru asta-, a declarat ieri dr. Lupu.
  In privinta camerei mortuare, Dr. Lupu spune ca aceasta este dezinfectata dupa ce cadavrele sunt ridicate. Cat despre porcii despre care vorbea dr. Leoveanu, seful sectiei spune ca acestia sunt ai unor angajati care locuiesc in fostele cladiri ale spitalului. -Oamenii si-au facut gospodarie si isi mai cresc animale-, a explicat dr. Lupu.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.