Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Sa reparam spitalele sau sa ne schimbam atitudinea fata de munca?

12

Top 50 de lucruri pe care am vrea sa le reparam in Romania! În urmă cu câteva zile am transmis către voi o întrebare – provocare: Ce-ar fi dacă am repara România?

De ce? Pentru că suntem mai mulţi. Mai mulţi care nu vrem să plecăm din ţară. Pentru că suntem aici şi pentru că vrem să facem ceva. Ceva bun în România. Ceva constructiv. Ceva stabil. Ceva durabil.

Ajută-ne să facem o listă cu top 50 de lucruri pe care am vrea să le reparăm în România! Ajută-ne să dăm mai departe acest mesaj. Nu o să schimbăm România din spatele tastaturii, dar poate o să ne luminăm puţin gândurile!

UPDATE 3 SEPTEMBRIE 2010
Ne-ai ajutat să avem primele 22 31 de propuneri scrise tocmai de tine. Mulţumim! Hai să completăm lista cu 50 de lucruri pe care am vrea sa le reparăm în România!

Top 50 de lucruri pe care am vrea să le reparăm în România! Primele 22 31 de propuneri sunt:

 1. Am vrea să reparăm zâmbetele triste de pe stradă. (RomaniaPozitiva)
 2. ÎNTRERUPĂTORUL ca să putem aprinde o dată LUMINA. (Claudia Popescu)
 3. Sufletul românului. (Stefanescu Corina)
 4. Străzile, parcurile, lăcaşurile de cultură, ruinele strămoşilor noştri. (Stefanescu Corina)
 5. Eu aş schimba indiferenţa şi încrederea oamenilor. Unele lucruri chiar se întâmplă pentru că se poate. Ideea e să alegem să nu stăm cu mâinile în sân, că orice am face nu s-ar schimba nimic, chiar putem schimba ceva (Madalina Ursu)
 6. Eu aş vrea ca oamenii să fie mai politicoşi. Să nu mai fluiere nimeni după tine pe stradă, să se stea la rând, să poţi circula k-lumea pe şosele şi alte cele. (Costescu Raluca)
 7. Climate within a firm is particularly important in achieving business objectives as it contributes indirectly to create a favorable mental state work. We recall that a tense state caused by various reasons (conflicts between management, departments or employees, financial or moral status of employees, inability to motivate employees or managers to give clear and explicit tasks, etc.) may determine success or failure in life and business activity. (Marian Dumitru Mitica)
 8. Primul lucru: mentaliltatea!!! (Cori Pescaru)
 9. Cu siguranţă aş începe cu bazele de tratament, respectiv, Băile Tuşnad, Băile Felix, Covasna şi altele care sunt atât de mult solicitate, fără a se investi în reparaţii măcar , încât mai au puţin să se închidă! Păcat! (Gabriela Solomoneanu)
 10. Încrederea …Încrederea în sine este primul secret al succesului! (Covalciuc Bogdan Nicolae)
 11. Ce-ar fi dacă am schimba clasa politică? Ce-ar fi dacă ne-am asuma rolurile profesionale şi locurile de muncă n-ar fi decât nişte … locuri de unde ne luăm banii? Ce-ar fi dacă medicii şi-ar asuma responsabilitatea muncii lor şi obligatiile faţă de pacient, indiferent de cum îi tratează statul român (care se presupune că va avea o altă conducere, odată ce schimbăm clasa politică)? Ce-ar fi dacă ne-am respecta unul pe celălalt şi l-am trata pe celălalt aşa cum ne-ar plăcea nouă să fim trataţi? Ce-ar fi dacă am ieşi din stereotipiile Mioriţei, ne-am scutura de haina de victimă şi am lupta pentru viaţa noastră? Ce-ar fi dacă… (Cristina Horia)
 12. Sunt foarte multe lucruri de reparat: sistemul educațional, sanitar, fiscal – asta la nivel macro, ceea ce înseamnă un grad mai mare de muncă. Dar putem la nivel individual să începem cu lucruri mici. Să dezvoltăm principii și să nu mai suferim de „spiritul de turmă”. Felicitări România Pozitivă pentru inițiativă. Ideal ar fi să transformăm acest Top 50 „Avem de reparat” în Top 50 „Am reparat”.(Liviu Vasilescu)
 13. Eu aş schimba drumurile (şosele şi căi ferate), ca să ajungem mai bine, mai repede şi mai des la locurile noastre foarte frumoase:) (Hilde Ignatescu)
 14. Aş începe cu atitudinea cetăţeanului (de la mic la mare) care are drepturi şi îndatoriri. Dacă ne complacem în politicianismul existent peste încă 20 de ani vom vorbi despre „ce ai repara în RO”.(Mares Lidia)
 15. Aş schimba mentalitatea oamenilor. Aş încerca să schimb setea de bani a tuturor oamenilor care încearcă să scoată profit din orice, încălcând orice regulă a bunului simţ. Şi aş schimba aspectul mohorât al oraşelor… Aş interzice ca locurile frumoase din ţară să fie împânzite de piţipoance şi cocalari, fie că vorbim de poieniţele în care se aud manele şi se încing grătare sau Vama Veche unde răsuna Inna şi Lady Gaga. Aş schimba o parte din legile absurde, cele care lasă un răufăcător să iasă din puşcărie după câteva săptămâni. OK, sunt multe lucruri, dar nu cred că măcar unul din ele se va schimba cu adevărat, cel puţin, nu în bine … (Ioana Mihali)
 16. Varianta optimistă: ÎNTRERUPĂTORUL ca să putem aprinde o dată LUMINA, iar în varianta pesimistă, tot întrerupătorul. (Claudia Popescu)
 17. Aş repara atitudinea românului faţă de muncă – vreau să văd că românul lucrează din plăcere şi cu plăcere şi serios – munca e brăţară de aur, iar că prin muncă se crează valoare şi calitate, nu doar pentru produs / serviciu ci şi pentru om şi pentru performanţă. (Corina Simon)
 18. Aş repara infracţionalitatea din România. Al doilea rând, atitudinea faţă de muncă!… (Marian Dumitru Mitica)
 19. Nu trebuie să vorbim de schimbările care costă bani şi care nu sunt deocamdată (drumuri, spitale, etc.). Trebuie să ne schimbăm noi mentalitatea. În primul rând să nu ne mai complacem în atitudinea de victimă şi să dobândim conştiinţa pe …care nu o avem. Să ne schimbăm atitudinea faţă de bani şi faţă de muncă. Dacă mergi la serviciu doar pentru bani şi nu îi vezi utilitatea socială a serviciului tău, schimbă serviciul. Dacă eşti functionar public şi statul ţi-a tăiat din salar, lucrează la privat. Convinge-l pe acesta că ceea ce faci tu merită un salariu mai bun şi ţi-l va da! Trebuie să ieşim din inerţie şi din spiritul de turmă. Să ne redobândim respectul de sine şi asta putem doar dacă nu mai lăsăm autorităţile să ne jignească ca persoane aşa cum se întâmplă în multe cazuri. Şi nu în ultimul rând să schimbăm clasa politică. (Cucias Ioana)
 20. Aş repara OAMENII! (Laura)
 21. Şi în completarea a ceea ce a spus Laura, aş spune: ajut oamenii să aibă mai multă încredere în sine, ca să poată avea mai multă încredere şi în cei din jur. (Mihail Musat)
 22. Alături de cele 6 enunţate mai sus mentalitatea oamenilor cred eu că ar fi primordială. (Iulian)
 23. Mentalitatea ! Atitudinea de a respecta si a fi respectat ! Obligarea persoanelor publice de a vorbi la TV si radio dupa un ” cod de conduita „…a la Olguta Vasilescu (pentru internet) ! Interzicerea manipularilor prin intermediul media… adica sanctiuni aspre la afirmatii nefondate, neargumentate. Nu invrajbirea oamenilor ci sustinerea gandirii pozitive. (Gabriela Solomoneanu)
 24. Ce as schimba eu… in primul rand, as schimba modelele pe care le au copiii din ziua de azi. Foarte putini au ca model de reusita in viata persoane care intr-adevar merita. Daca mergi si stai de vorba cu copiii de la tara, o sa vezi ca modelele lor sunt in mare parte actorii din telenovele (mai ales in cazul fetelor, unde modelul e sa isi gaseasca un barbat cu bani care sa le intretina), manelistii care arunca cu bani prin videoclipuri pe cine stie ce canal gen Taraf TV, cei care au o masina scumpa si cu care se dau mari cand vin din strainatate. Foarte rar o sa auzi ca au ca model o persoana care a invatat, care s-a dezvoltat personal, si cand zic asta nu ma refer la cine stie ce personalitate, ci poate la un profesor, la un medic, sau la alta persoana pe care o vad in comunitatea lor. (de fapt, as schimba dependenta care exista acum de diverse lucruri care arata bogatia, bogatie care de multe ori e doar inchipuita, in randul multora). Apoi, as schimba mentalitatea parintilor, care vor sa le ofere copiilor TOT ceea ce ei nu ai avut, fara sa se gandeasca ca in felul acesta copiii lor nu vor invata niciodata sa aprecieze ceea ce primesc, vor fi niste rasfatati care vor astepta sa faca altii pentru ei si nu vor sti sa muneasca pentru a obtine ce isi doresc. In comunitati, as vrea ca mentalitatea “eu pentru mine”, sa se schimbe cu mentalitatea “noi pentru noi”, incepand de la aruncatul gunoaielor pe strada, care reprezinta cel mai usor faptul ca nu ne pasa de locul in care traim si cum va arata acesta peste cativa ani, din cauza noastra. Si as mai schimba dependenta care exista la ora actuala de stat, de ajutorul social, venitul minim garantat, sau ce nume mai are acum, care incurajeaza doar la pasivitate. Adultii invata ca oricum primesc ceva, nu are rost sa se mai oboseasca si sa mai munceasca, si la fel invata si copiii. (Ramona)
 25. Chestia cu atitudinea (sa nu-i zic mentalitatea) mie una mi se pare rasuflata, nici n-ar trebuie sa ne obosim vorbind despre ea…in fond, timpul inseamna bani chiar si pe vremurile astea…ramane concretu’, primu’din titlu:) (Ana-Maria Sandu)
 26. Cand e vorba de lucruri frumoase, nu poti sa te opresti sa alegi. Trebuie sa faci tot ce iti sta in putinta, prin exemplul propriu. In cazul de fata, chiar nu e nevoie sa alegi: prin repararea spitalelor ne putem schimba atitudinea fata de munca. (Corina Stefanescu)
 27. Eu as repara doar un lucru: somnul romanului! L-as obliga sa deschida ochii catre el insusi, sa VADA cine este cu adevarat si CE ARE nevoie! Romania are nevoie de oameni cu CONSTIINTA de sine! Omul constient este imposibil de manipulat! Omul constient va arunca televizorul, rado-ul,toate ziarele si revistele (sau, cel putin 90%din tre ele) pe fereastra, pt. ca aste sunt armele cu care lupta pt a ne transforma in oi, in turma!! (Janine Dean)
 28. Sistemul de educaţie trebuie schimbat, dar în „prin partile esenţiale”, nu „pe ici pe colo”. Mentalitatea, atitudinea faţă de muncă, politeţea, spiritul de iniţiativă – toate se EDUCĂ! Doresc dascăli, profesori din vocaţie, nu profesori făcuţi. De ei depinde atracţia sau dezinteresul elevilor pentru studiu. Priviţi în jur, la tineri, ei sunt şi produsul educaţiei şcolare, nu numai a  familiei! Familia formează, în principal, caractere – cei şapte ani de acasă, iar şcoala profesionişti. Se pare, însă, că în mod deliberat nu se fac paşii spre lumină. Sau inerţia e prea mare? Lipsesc şi  liderii, adevăraţii formatori de mişcări. (Ramona D. Badescu)
 29. Ma bucur sa vad ca exista initiativa si ca exista oameni care cred ca se poate face ceva, insa pentru orice idee trebuie sa facem mai mult decat a scrie pe site-uri, altfel nu facem decat sa copiem emisiunile TV. Problema principala pe care o avem sunt oamenii, din pacate, iar acest lucru nu il putem schimba decat in 2-3 generatii si asta numai daca ne insusim ideea ca noi suntem generatii de sacrificiu. (Radu Traian)
 30. Oamenii… la propriu. Luam romanii, ii trimitem 40 de ani, jumatate in Germania si jumatate in Irlanda si populam Romania in acest timp cu 5 milioane de danezi, irlandezi si germani. Dupa 40 de ani, aducem romanii inapoi. O perioada mare pentru un om, o perioada mica pentru omenire. Si omenie. (Guagal)
 31. As schimba la oameni pesimismul. Un om optimist, un om emtuziast face lumea sa se invarta. (Madu)

  Tu ce ai repara în România?

  Despre autor

  avatar

  Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

  12 comentarii

  1. avatar

   Ce as schimba eu… in primul rand, as schimba modelele pe care le au copiii din ziua de azi. Foarte putini au ca model de reusita in viata persoane care intr-adevar merita. Daca mergi si stai de vorba cu copiii de la tara, o sa vezi ca modelele lor sunt in mare parte actorii din telenovele (mai ales in cazul fetelor, unde modelul e sa isi gaseasca un barbat cu bani care sa le intretina), manelistii care arunca cu bani prin videoclipuri pe cine stie ce canal gen Taraf TV, cei care au o masina scumpa si cu care se dau mari cand vin din strainatate. Foarte rar o sa auzi ca au ca model o persoana care a invatat, care s-a dezvoltat personal, si cand zic asta nu ma refer la cine stie ce personalitate, ci poate la un profesor, la un medic, sau la alta persoana pe care o vad in comunitatea lor. (de fapt, as schimba dependenta care exista acum de diverse lucruri care arata bogatia, bogatie care de multe ori e doar inchipuita, in randul multora).
   Apoi, as schimba mentalitatea parintilor, care vor sa le ofere copiilor TOT ceea ce ei nu ai avut, fara sa se gandeasca ca in felul acesta copiii lor nu vor invata niciodata sa aprecieze ceea ce primesc, vor fi niste rasfatati care vor astepta sa faca altii pentru ei si nu vor sti sa muneasca pentru a obtine ce isi doresc.
   In comunitati, as vrea ca mentalitatea „eu pentru mine”, sa se schimbe cu mentalitatea „noi pentru noi”, incepand de la aruncatul gunoaielor pe strada, care reprezinta cel mai usor faptul ca nu ne pasa de locul in care traim si cum va arata acesta peste cativa ani, din cauza noastra.
   Si as mai schimba dependenta care exista la ora actuala de stat, de ajutorul social, venitul minim garantat, sau ce nume mai are acum, care incurajeaza doar la pasivitate. Adultii invata ca oricum primesc ceva, nu are rost sa se mai oboseasca si sa mai munceasca, si la fel invata si copiii.

  2. Pingback: Top 50 de lucruri pe care am vrea sa le reparam in Romania! | Lume Buna

  3. Pingback: Top 50 de lucruri pe care am vrea sa le reparam in Romania! | RomaniaPozitiva

  4. avatar

   Eu as schimba politicienii. Degeaba schimbam mentalitatea, oamenii, orice..daca la conducere sunt tot oameni cu mentalitate gresita…ei detin puterea si fac ce vor cu ea!

  5. avatar
   Ramona D. Badescu on

   Sistemul de educaţie trebuie schimbat, dar în „prin partile esenţiale”, nu „pe ici pe colo”. Mentalitatea, atitudinea faţă de muncă, politeţea, spiritul de iniţiativă – toate se EDUCĂ! Doresc dascăli, profesori din vocaţie, nu profesori făcuţi. De ei depinde atracţia sau dezinteresul elevilor pentru studiu. Priviţi în jur, la tineri, ei sunt şi produsul educaţiei şcolare, nu numai a familiei! Familia formează, în principal, caractere – cei şapte ani de acasă, iar şcoala profesionişti. Se pare, însă, că în mod deliberat nu se fac paşii spre lumină. Sau inerţia e prea mare? Lipsesc şi liderii, adevăraţii formatori de mişcări.

  6. avatar

   Eu as repara spiritul antreprenorial al romanilor.

   Stam si ne lamentam tot timpul in loc sa FACEM CEVA. Daca am fi mai intreprinzatori, ne-am da seama ca „repararea” acestei tari depinde de FIECARE dintre noi. Daca am avea spirit antreprenorial, am incerca sa gasim solutii, in loc sa ne plangem de probleme.

   Vazusem candva o discutie pe un forum, in care multi se plangeau ca angajatorii nu vad dincolo de CV-uri. Ca stiu sa faca sau ar vrea sa faca x sau y lucru si ca nu isi gasesc un job in domeniu, din cauza ca toata lumea le solicita experienta. Dar… ce-ar fi daca am face ceva pe cont propriu? De ce trebuie sa asteptam mereu sa ne dea cineva ceva pe tava, sa ne dea cineva un job? De ce sa nu ne cream noi job-ul pe care il tot visam? De ce sa nu construim noi un business? De ce sa nu facem voluntariat ca sa castigam experienta? De ce nu invatam singuri niste lucruri? De ce nu INTREPRINDEM nimic? De ce ne lasam visurile sa se stinga?

   As vrea sa invatam sa fim antreprenori. Pt. ca antreprenorii chiar pot schimba lumea. Nu e intotdeauna usor, dar satisfactia de a construi ceva iti da energie si puterea de a merge mai departe. Solutia e sa incepem cu noi insine. Exact cum spunea Gandhi: „BE THE CHANGE YOU WANT TO SEE IN THE WORLD”. Nu degeaba liderii care conduc prin puterea exemplului sunt atat de influenti.

   Cand vorbesc despre „spirit antreprenorial”, nu ma refer strict la intreprinzatorii propriu-zisi. Antreprenori sunt toti aceia care depun in fiecare zi toate eforturile sa construiasca ceva, sa identifice noi oportunitati, sa iasa din zona de confort, sa miste lucrurile in domeniul in care activeaza.

   Nu vreau sa aud ca singura solutie e sa plecam cu totii din tara asta. Nu vrea sa aud ca n-are niciun rost si ca ne zbatem degeaba.

   Refuz sa mai aud ca „asa e-n Romania” sau ca „asa suntem noi, romanii”. Avem ceva foarte important: LIBERTATE. Viata este ceea ce o facem noi sa fie!

   Schimbarea nu se intampla de la sine. Si nici nu se intampla instantaneu. Schimbarea e datoria fiecaruia dintre noi, in micul lui univers.

   Deci, eu as „repara” spiritul antreprenorial, ca sa putem schimba cu adevarat ceva.

  7. avatar

   As mentiona inca un lucru. Cred ca mare nevoie de „reparatii” are si exprimarea in scris a multor utilizatori de internet. Nu stiu ce se intampla… Si problema nu e intalnita numai la adolescenti si copii. Oare cartile de gramatica din tara asta sunt pe cale de disparitie?
   Ceea ce mi se pare si mai grav e faptul ca intalnim greseli de ortografie chiar la jurnalisti care se vor profesionisti. Nu-ti cere nimeni sa cunosti nuantele cele mai fine ale limbii romane, dar atunci cand scrii „citii” cu doi „i” si nu te referi la perfectul simplu, pers. I, sg.… sau cand ii urezi cuiva „o zii buna” (mda, chiar am intalnit asa ceva!:|)… no comment!
   Sunt site-uri care sunt accesate de un numar semnificativ de utilizatori. Ce s-ar intampla daca site-urile respective ar incerca sa faca putina educatie in randul utilizatorilor?
   Uneori simt cum imi urca tensiunea si vad rosu in fata ochilor incercand sa citesc un articol sau niste comentarii prin diverse colturi ale Web-ului!!

  8. avatar
   Daniela Gheorghe on

   Eu am o problema cu complexul de inferioritate pe care il zaresc la fiecare colt de strada. La orice provocare, romanilor le este mai usor sa spuna „nu putem sa facem nimic, suntem o tara mult prea mica”, la orice comparatie cu o strategie bine implementata in alta parte, primul comentariu auzit este „noi traim in Romania, nu se poate face nimic”. Complet gresit! Nu se poate face nimic nu pentru ca traim in Romania, ci pentru ca in loc sa schimbam ceva, cautam lamentari stupide. Pana la urma, o tara nu este egala cu relieful sau cu clima, ci cu conceptiile, traditiile si credintele oamenilor care o populeaza. Schimbarea in Romania trebuie sa vina mai intai la nivel mental si dupa aceea sa fie transpusa si in mediul exterior. Chiar daca peste noapte s-ar face autostrazi, scoli mai bine dotate sau institutii mai competente, tot nu s-ar rezolva problemele. Asa ca indemnul meu este sa renuntam la scuze. Intr-adevar aici nu este Paradisul, dar sa recunoastem: niciunde nu este perfect. Sa devenim cetateni mai buni, sa zambim si sa ridicam capul sus!

  Comentează

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.