Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Premierea studentilor performanti in strainatate si strategia pentru revenirea acestora în România

0

Distincţia în educaţie a fost premiată la Gală

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) a lansat marți seară o strategie de atragere în România a tinerilor educați în străinătate, bazată pe experiența altor țări în domeniu și pe dezbateri organizate în 15 filiale ale LSRS. Strategia Multidimensională de Atragere în România a Tinerilor din Diaspora (SMART Diaspora) a fost lansată la aniversarea a 4 ani de LSRS, în cadrul Galei Studenților Români din Străinătate, unde au fost premiați cei mai buni studenți români și a fost prezentată noua echipă de conducere a Ligii.  

SMART DIASPORA

SMART Diaspora are ca obiectiv strategic transformarea României într-o destinație de carieră atractivă pentru studenții și absolvenții universităților de top din întreaga lume.

“SMART Diaspora implică facilitarea (re)venirii acestora în România, sprijinirea integrării lor în sectorul public și mediul privat din țară și consolidarea legăturilor cu diaspora și cu partenerii externi. Astfel, acoperim atât segmentul tinerilor care vor să se întoarcă în țară, cât și al celor care doresc să păstreze legătura cu România din străinătate”, a declarat Sebastian Burduja, Președintele LSRS.

Printre prioritățile vizate de SMART Diaspora se numără:

 • Accesul diasporei la concursurile din administrația publică românească prin introducerea procedurilor de recrutare „online” pentru candidații aflați în străinătate;
 • Deduceri fiscale la revenirea în țară pentru o perioadă determinată;
 • Diaspora ca punte pentru investițiile străine prin intermediul comunităților de afaceri românești de peste hotare;
 • Transfer de cunoștințe și bune practici printr-un Corp de Experți din Diaspora ai Statului Român, care să ofere consultanță instituțiilor publice din țară;
 • Programe de stagiu, după modelul de la Casa Alba („White House Fellows”).

În spatele acestor propuneri sunt date și exemple concrete și termene propuse.

“Scopul SMART Diaspora nu este de a impune revenirea în țară ca pe o datorie. Inițiativa noastră dorește să ofere o alegere reală și avizată prin crearea condițiilor necesare pentru ca tinerii români din străinătate să afle și să poate beneficia de oportunitățile de dezvoltare profesională din România. Numai așa întoarcerea acasă poate deveni o opțiune accesibilă și atractivă”, a spus Burduja, precizând că LSRS va înainta documentul tuturor instituțiilor abilitate de la București.

PREMIEREA TINERILOR CU REZULTATE EXCEPȚIONALE 

La Gala Studenților Români din Străinătate au fost oferite 9 premii studenților români cu rezultate excepționale.

 1. Studentul Anului din Europa, nivel universitar – Alexandra Olteanu (masterand – Școala Politehnică Federală de la Lausanne și Universitatea Națională din Singapore).
 2. Studentul Anului din Europa, nivel post-universitar – Gruia Bădescu (Universitatea Cambridge, Marea Britanie).
 3. Studentul Anului din America de Nord, nivel universitar – Horia Ștefan Mania (Universitatea Princeton, SUA).
 4. Studentul Anului din America de Nord, nivel post-universitar – Paul Bogdan (Universitatea Carnegie Mellon, SUA).
 5. Studentul Anului de pe Alte Continente – Călin Ciprian Andrei, (Universității de Arte București).
 6. Studentul Român Erasmus al Anului – Andrei Panaiotu (Facultatea de Geologie și Geofizică, Universitatea București).
 7. Studentul Anului în România – Alexandru Călin (Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București).
 8. Premiul Special în Arte „Sergiu Nicolaescu” – Mariei Nițulescu (Accademia di Belle Arti di Brera, Milano).
 9. Marele Premiu: Studentul Anului din Lume – Sergiu Pașca (Universitatea Stanford, SUA), cercetător post-doctoral al Departamentului de Neurobiologie din cadrul acestei universități.

Marele Premiu al Studentului Roman din Strainatate - Sergiu PașcaSergiu Pașca a fost bursier al Institutului Max Planck de Cercetare a Creierului de la Frankfurt. În 2009, a obținut o bursă post-doctorală din partea Organizației Internaționale de Cercetare a Creierului. Rezultatele cercetării sale au fost publicate în prestigioasa revistă Nature Medicine și articolul a fost numit de National Institute of Mental Health printre cele mai importante 10 studii ale anului.

In memoriam, a fost onorată la Gală întreaga activitate de cercetare a lui Mihai Pătrașcu (Massachusetts Institute of Technology în Boston, Massachusetts). Mihai Pătrașcu a fost un cercetător în informatică teoretică, unul dintre cei mai apreciați informaticieni ai generației lui, la nivel mondial. A fost și concurentul român cu cele mai multe medalii obținute la Olimpiada Internațională de Informatică și printre primii 20 de câștigători din lume raportat la numărul de medalii obținute.

Gala LSRS 2013_4

 

LINKURI UTILE

INFORMAȚII GENERALE

La Gala Studenților Români din Străinătate, Ediția 2013, au participat peste 800 de invitațipersonalități din mediile academic, cultural, public și privat, studenţi şi absolvenţi români și membri LSRS din peste 30 de ţări. Evenimentul a fost moderat de Dragoș Preda (Vicepreședinte Relații Externe al Ligii Studenților Romani din Străinătate) și Irina Păcurariu (TVR). În deschiderea serii, imnul național a fost interpretat de baritonul Vlad Crosman (Centre de musique baroque de Versailles). De asemenea, naistul Radu Nechifor și Magic Band (Mihai Neagu, Radu Neagu și Marius Tuță) au oferit publicului două momente muzicale românești de excepție.

La finalul evenimentului au fost anunțați membrii nominalizați ai Consiliului de Onoare al Ligii Studenților Români din Străinătate, printre care îi amintim pe Acad. Prof. Univ. Dr. Ionel Haiduc, Acad. Prof. Univ. Dr. Mugur Isărescu, Dr. Raed Arafat, Emil Hurezeanu, Ing. Virgilius Justin Capră, Doamna Raluca Van Staden, Domnul Dumitru Prunariu, Amb. Liviu Aurelian Bota. Pentru prima oară în România post-decembristă, cele mai importante organizații studențești din țară și din străinătate au urcat pe aceeași scenă pentru a conferi premiul pentru cel mai bun student al anului din România. Împreună au transmis un mesaj al unității tinerilor români.

Evenimentul s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui Camerei Deputaților, Domnul Valeriu Ștefan Zgonea. LSRS mulțumește totodată Centrului Internațional de Conferințe de la Palatul Parlamentului, care a găzduit pentru al treilea an consecutive Gala Studenților Români din Străinătate.

Gala Studenţilor Români din Străinătate 2013 a fost un eveniment organizat cu sprijinul sponsorilor: PETROM, BRD Groupe Société Générale, ANPCDEFP, Chevron, CEC Bank, British Council, Renault, NNDKP, GHF, BCR, Vinarte și Hotel IBIS.

Susţinem și ne susţin: Fulbright Commission Romania, Campus France, ROTARY, ROTARACT, INTERACT, ESN Romania, AEGEE Bucuresti, Succes Pentru România, USR, Uniunea Studenților Academiei de Studii Economice București, Educativa, ANOSR, Student Sport, Catalyst / HIPO, CRREDAE, Inspire Business, Asociația Bursierilor Guvernului Francez, FrancoJobs, Brain Romania, UEFISCDI, Qual Media și Smartlink Communications.

Parteneri media: TVR, Adevărul, Europa FM, Radio România Cultural, CityNews.ro, Radio România Internațional, Radio Târgu-Mureș, Academic Link, Business Woman, Edu-news.ro, Știri ONG, Evenimente Studențești, Forbes, OnlineStudent.ro, privesc.eu, România Pozitivă, Stiriexterne.com, Transilvania TV, Studenție.ro.

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) oferă studenţilor și absolvenților români de peste hotare un cadru deschis de dialog și acţiune.

LSRS promovează inițiativa, profesionalismul şi solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanți de valoare ai României, şi o atitudine pozitivă față de perspectivele reorientării lor spre țară.

Obiectivul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale, civice şi culturale ale membrilor săi, precum și de a sprijini contribuția lor la dezvoltarea României.

LSRS este o organizaţie neguvernamentală, apolitică și echidistantă.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.