Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Pentru ca nu este prea tarziu sa facem viitorul prin a investi in educatie” (Cristiana Anca)

1

De multe ori se întâmplă în România lucruri despre care nu suntem bucuroşi să aflam. De multe ori spunem ca “noi nu avem”. Nu avem economie, nu avem politică, nu avem educaţie. Uneori se întâmplă lucruri de bine în România. Acest “uneori” devine “din ce în ce mai des”, chiar dacă nu vedem acest lucru în fiecare zi sau nu vrem să-l vedem în realitatea din jurul nostru.

În urmă cu puţin timp a fost lansat un program extrem de interesant pentru educaţie. Un program care îşi propune să susţină educaţia din România.

Susţin Educaţia (www.sustineducatia.ro) este un program ce se adresează educatorilor, învăţătorilor şi profesorilor din şcolile publice din România, dornici de a oferi copiilor condiţii mai bune de studiu, prin obţinerea de finanţări provenite din donaţii private. Proiectul se adresează în acelaşi timp tuturor persoanelor, organizaţiilor şi instituţiilor din România care pot ajuta şi îşi doresc să sprijine realizarea propiectelor propuse de dascăli.

Continuam cu acest articol mini-serialul de prezentare a oamenilor din proiectul Susţin Educaţia. Pentru ediţia curentă a acestui serial avem plăcerea şi onoarea să o avem ca invitat pe Anca Cristiana, parte din echipa Susţin Educaţia.

—-

Cine esti?

Fiica, sora, nepoata, prietena, colega…Sunt multe etichete puse pe mine. Dar cred ca cea mai corecta este ca sunt un om care crede in cei din jur, care spera in ziua de maine, un om curajos in anumite situatii, si slab in fata altora, un om care traieste intr-o lume probabil cel putin utopica si incearca sa-i convinga si pe cei din jur.

Mai in gluma, mai in serios, lucrez de cativa ani in domeniul responsabilitatii sociale corporative (CSR). Prin intermediul jobului am avut ocazia sa sprijin diverse proiecte educative in mai multe zone, sa mobilizez fonduri, resurse si sa implic oameni…si pe mine. Lucrul cu dascalii si cu copiii a fost o dragoste la prima activitate. De acolo, un lucru a dus la altul, anii au trecut, iar azi ma gasesc ca vreau sa schimb ceva in educatie. Cat pot.

De ce Sustin Educatia?

Pentru ca am avut parte de o educatie de calitate si stiu ce inseamna. Am beneficiat de burse si sponsorizari de merit la unele din cele mai bune universitati din Europa. Acolo am aflat pentru prima data ce inseamna o biblioteca in care sa iti vina sa dormi, sa nu mai vrei sa pleci, sau cum e sa ai parte de tot felul de resurse educationale de sa nu stii pe care sa le folosesti mai intai, sa nu te poti decide care, ce, cum, cand, sa le testezi cu o curiozitate si cu un entuziasm extraordinar. Ma trezeam dimineata cu dorinta de a invata (!), dorinta pe care am dobandit-o acolo. Asta e un lucru bun si rau. E bun pentru ca sunt foarte recunoscatoare ca s-a intamplat, mai bine mai tarziu decat deloc. Rau – pentru ca nu s-a intamplat in Romania, de cand am pus pentru prima data piciorul intr-o sala de clasa.

Sustin Educatia pentru ca nu este prea tarziu sa facem viitorul prin a investi in educatie. Sunt foarte multi copii… de fapt marea majoritate isi doreste sa invete. Copiii sunt extrem de curiosi din fire, dornici sa experimenteze, sa afle, sa stie, sa faca. O educatie de calitate inseamna exploatarea acestor dorinte atat prin resurse care sa ii atraga, sa ii stimuleze, sa ii provoace, cat si prin modalitati corespunzatoare varstei, formale si non-formale. O educatie de calitate mai inseamna si implicarea dascalilor, pentru ca ei stiu cel mai bine ce au nevoie copiii.

Pe scurt, Sustin Educatia din doua motive: copiii vor sa-nvete, iar dascalii au facut primul pas. Sustin Educatia pentru ca restul depinde de mine, de tine, de noi toti.

Mesaj pentru donatori!

Pentru donatori? As spune mai degraba ca am un mesaj pentru orice om din Romania. CU TOTII stim ca lucrurile pot fi mai bine in ceea ce priveste educatia copiilor. FOARTE MULTI vorbesc despre asta si spun ca isi doresc ca lucrurile sa se imbunatateasca. MULTI arata cu degetul in stanga si-n dreapta, intr-o incercare de a explica de ce lucrurile nu sunt cum ar trebui, fara a se gandi ca si ei au un rol.DESTUI si-au pierdut increderea in mai bine.PUTINI fac ceva pentru a schimba lucrurile. SI MAI PUTINI schimba ceva prin exemplul propriu.

De fapt, nu am un mesaj pentru donatori, ci as dori sa ii intreb ceva. Ce trebuie sa facem pentru ca din „PUTINI” care fac ceva sa devenim „CU TOTII”? Sau macar MULTI. Ce trebuie sa facem noi, echipa Sustin Educatia, pentru ca noi toti, mame, bunici, frati, surori, unchi, vecini, tanti de vis-a-vis sa fim exemplu pentru copii? Sa le aratam ca stim ce inseamna responsabilitatea fata de noi, fata de cei de langa noi si fata de viitor. Sa le aratam ca putem sa le oferim si altceva decat greutatile societatii de azi.
—-

Programul Sustin Educatia este un program initiat de A.R.E.T. in parteneriat cu Asociatia Invictus, ce reuneste parteneri din toate sectoarele societatii – institutii ale statului, companii, asociatii neguvernamentale, reprezentanti media si persoane individuale care doresc sa contribuie la furnizarea resurselor educative atat de necesare in scoli si gradinite. Cu totii dorim sa facem viitorul prin educatia copiilor.

Mai multe informatii pe sustineducatia.ro

Multumim! În episodul viitor o să cunoaştem şi alţi oameni din programul Susţin Educaţia!

Pe curând!

Interviurile RomaniaPozitiva, 27 octombrie 2010

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

  1. Pingback: Interviu despre Sustin Educatia! | Lume Buna

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.