Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Pauză de masă pozitivă. Gustul pieţei din Romania cu Rista *de bucate

1

Pauză de masă pozitivă. Gustul pieţei din Romania cu Rista *de bucate

Interviu cu Claudia-Romana Rista/  Rista *de bucate (www.ristadebucate.ro)

 

Pe Claudia am reîntâlnit-o de curând. Savura o pauză de masă. Se întâmpla după cinsprezece ani de muncă. A început de la optsprezece ani să călătorească în corporaţii cu renume mondial. Ca manager de vânzări a deschis şi cucerit cinsprezece pieţe. Acum tot în piaţă am găsit-o. De data aceasta, o colindă cu un coş la braţ… Mi-a şoptit, zâmbind cu o siguranţă care m-a făcut curios: “Ştiu..am fost mereu sensibilă la piaţă, am simţit piaţa, am înţeles produsul şi acum ştiu să îi iau pulsul” Şi m-a invitat la masă. Tocmai acceptase din nou să gătească în direct şi se pregătea pentru o prezentare la Sala Rapsodia a Teatrului Ion Creangă: “Mi-am făcut piaţă la Belgrad!” în cadrul PechaKucha.  Nu am putut să o refuz, mi-a vorbit din pasiune…

 

RomaniaPozitivă: Cine eşti? De ce *rista? 

Claudia-Romana Rista/  Rista *de bucate: Sunt ardeleancă, de loc din Arad. Bănăţeancă, după tata. De fapt, provin dintr-o familie cu origini de turn Babilon, cu nume sârbesc. Rista. De-acolo mi se trage totul.

RomaniaPozitivă: De ce Rista *de bucate?

Claudia-Romana Rista/  Rista *de bucate: De câţiva ani încoace degust din Bucureşti, unde până recent eram cum mă ştii, adeseori prinsă prin ‘vizite de piaţă’. Aşa se spune printre noi, managerii de vânzări corporatişti, când luăm pulsul de pe teren. Într-o zi m-am decis să-mi acord o pauză de masă, mai lungă. Să-mi priiască! Şi, culmea, tot în piaţă am ajuns! Pentru că imaginea şpaisului tatălui meu m-a purtat în tot acest timp într-o călătorie interioară, călăuzită de taina gusturilor fine. Îmi vine în minte această etichetă pe care tata, mândru de el, obişnuia să o lege de cârnaţii duşi la afumat. Peste ani s-a legat cu propria mea etichetă: Rista *de bucate. 

RomaniaPozitivă: Ce mănâncă românul în zilele noastre?

Claudia-Romana Rista/  Rista *de bucate: Azi suntem cu toţii turişti imaginari în ţara aromelor necesare. De ce nu am răspunde la această întrebare, zi de zi, fiecare dintre noi cititori ai României pozitive?!…Oare am pus în coş numai legumele şi fructele binecuvântate de soare şi neatinse de nimic ce nu aparţine pământului? Citim etichete? Că tot vine vorba… să ne scotocim prin buzunare. Trebuie să achităm coşul! Dacă suntem ceea ce mâncăm, avem monede de schimb suficiente? Cum e mai sănătos să plătim? Cu ce plătim alegerile şi accesul la informaţia corectă?

RomaniaPozitivă: Care este specificul bucătăriei româneşti? 

Claudia-Romana Rista/  Rista *de bucate: Bucătăria regională. Acesta este viitorul bucătăriei româneşti. Bucătăria locului. Şi am să-ţi explic, numai să mă laşi 😉

În pauza mea de masă aflu şi regăsesc tradiţia printre ţărani români- artizani ai bucătăriei locului, producători cu mici gospodării. Adunaţi din toate colţurile ţării, aduc cu ei poveşti, îmi împărtăşesc din taine şi fac cunoscute satele lor de origini pe harta bucătăriei tradiţionale. Colind pieţe volante şi o invitaţie sinceră “Ce punem azi în coşul dumitale?…” face ca banala mea sacoşă de piaţa să devină coş de nuiele primitor…ca o gazdă bună. Pentru cârnaţii de bardă din zona Botoşaniului, pastrama de oaie de la Fundata, pentru brânza de burduf dichisită cu chimen, piper sau cărbune vegetal… Şi-atunci zi-mi tu oare de ce n-aş mai sta eu prin piaţă să mai degust un pahar de lapte de capră de la Criţ şi să dovedesc o felie de pâine din Ţara Ghimeşului?!…Ai încercat asta la micul dejun? Prăjituri de casă îmi fac cu ochiul, iar dulceţurile din Saschiz trezesc încă o dată copilăria in mine. Le pun deoparte pentru mai târziu, ştii tu cum e…Iar când mi-e sete din nou mă salvează un pahar rece de suc de la Haţeg, din mere alese de ţărani pe când încă bruma nu le-a părăsit. Am aflat că sunt culese din copaci vechi de zeci de ani, copaci ce nu au nevoie nici azi de îngrăşăminte. Aşa cum era şi caisul lui bunicu’.

RomaniaPozitivă: Ai atins o coardă sensibilă. Dacă România este un fel de mâncare, atunci ce este? 🙂 

Claudia-Romana Rista/  Rista *de bucate: Trebuie să fie un fel de mâncare cu specific regional, al locului. Este şi un păstrav în cetină de Sadova, şi un borş de peşte de la tanti Lina, şi o friptură de Turda făcută de mâna lui Arpi bacsi, frăgezită în lapte să ţi se topească-n gură. Şi uite cum bucătăria românească este la confluenţa între trei tărâmuri de legendă: Bucovina, Dobrogea şi Ardealul. Dar, să ştii…un lucru este cert! Ţi-o spun pe cuvânt! Un păhărel de pălincă de caise făcută cum trebuie ar rezolva dilema şi ţi-ar potoli setea de cunoaştere. Suntem totuşi în pauză de masă…aşa că te rog opreşte-mă aici ….să nu păşim şi pe tărâmul băuturilor specifice! Poate…cu o altă ocazie…

RomaniaPozitivă: Felul tău preferat de mâncare?

Claudia-Romana Rista/  Rista *de bucate: Uite….Gândul la o felie groasă de pită de Pecica, arsă la foc din lemne, ştiuleţi de porumb şi grăsimi vegetale în cuptoarele de cărămidă pe mine mă iniţiază într-o călătorie interioară, către copilărie. Atunci, când pentru fiecare dintre noi, lucrurile sunt simple şi par sincere.  Când pita era frecată cu usturoi, unsă cu untură şi stropită cu boia de ardei preparată în casă. Sau, când înmuiam pita de casă în oloi de bostan procurat de la moara din Făget. Pe vremea când mergeam la tăiere de porc şi sonca era ţinută la rece, în baiţ de apă cu mulă sare, foi de dafin, boabe de piper şi coriandru. Iar vizita la afumătoria din Aradu Nou era prilej de mândrie pentru producţia de cârnaţi făcuţi de tata, fir cu fir înşiraţi ca pentru vreo expoziţie, însă uşor de recunoscut după culoarea roşietică de paprika şi după mirosul usturoiului.

RomaniaPozitivă: Care este gustul tau?

Claudia-Romana Rista/  Rista *de bucate: Deşi ţi-am mărturisit că adevăratele călătorii sunt cele interioare aş fi tentată să recunosc acum că rolul experienţelor şi al incursiunilor din afara graniţelor deschise a fost acela de a-mi rafina gustul şi călăuzi alegerile. Cu toate acestea, în toţi aceşti ani ceva a rămas sfânt şi de neclintit. Masa festivă din sânul familiei, care poartă şi acum însemnul întoarcerii la tradiţii. Lista de bucate e mereu aceeaşi şi nu mă mai satur de ea. Paradoxal, ai zice…dacă ajungi să mă cunoşti. De aceea am creat Rista *de bucate, pe gustul meu. Pentru că eu cred în imperiul unui gust rafinat, desăvârşit prin educaţie, tradiţie şi creativitate spontană.

Rista *de bucate o aflaţi la www.ristadebucate.ro

Pe Facebook: www.facebook.com/ristadebucate

Multumim.

Interviurile RomaniaPozitiva, iunie 2012

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.