Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Noile piese dacice adaugate la Tezaurul Istoric al Romaniei

1

EXPONATUL LUNII IUNIE LA MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI „NOI PIESE DACICE ADĂUGATE TEZAURULui ISTORIC AL ROMÂNIEI”

Bucureşti, 14.06.2011

Muzeul Naţional de Istorie a României este onorat să anunţe faptul că în luna iunie, în cadrul seriei de micro-expoziţii „Exponatul lunii”, vor fi prezentate o serie de piese arheologice de primă importanţă recuperate în urmă cu o lună de autorităţile statului român în Germania.

Este vorba de cea de-a treisprezecea brăţară de aur dacică din zona Sarmizegethusei Regia, două umbo-uri de scut de paradă din fier şi 229 monede de argint dacice de tip Koson şi stateri de tip Lysimachos, emişi la Tomis şi Callatis. Micro-expoziţia amintită este organizată la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României, Holul Central, începând data de 15 mai 2011, ora 1000. În cadrul acesteia vor fi expuse:

 • o brăţară regală dacică de aur decorată cu capete de dragoni înaripaţi şi palmete;
 • două umbo (partea centrală, de întărire a unui scut de lemn acoperit cu piele) provedind de la  scuturi de paradă decorate cu reprezentări de animale reale sau fantastice;
 • o selecţie din cadrul tezaurelor monetare antice recent recuperate.

Piesele recuperate în prima jumătate a lunii mai 2011 constituie cea mai importantă repatriere de piese arheologice şi numismatice (232 piese) efectuată de către autorităţile române de când acestea au solicitat aplicarea prevederilor convenţie internaţionale UNIDROIT (Roma 1995). Până în prezent s-au desfăşurat şase operaţiuni de recuperare şi repatriere a brăţărilor de aur dacice (respectiv patru în 2007, una în 2008 şi una în 2009), din care una a vizat o piesă recuperată pe teritoriul României, celelalte având ca obiect piese de patrimoniu recuperate, prin aplicarea convenţiei UNIDROIT, din Statele Unite ale Americii, Franţa, Elveţia şi Germania.

La realizarea expertizelor ştiinţifice ale acestor bunuri arheologice şi numismatice excepţionale aparţinând patrimoniului cultural naţional al României, recuparate cu sprijinul organelor judiciare ale statului român, Guvernului României şi Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional au participat o serie specialişti români din cadrul unor muzee şi institute de cercetare de profil, iar expertizele s-au realizat şi într-o serie de laboratoare specializate din Franţa, Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie.

Brăţara dacică de aur a fost numerotată în continuarea celor 12 brăţări recuperate până în prezent de către statul român şi care sunt expuse la Muzeul Naţional de Istorie a României, astfel căpătând numărul de ordine 13. Piesa este realizată din aur, având 6,5 spirale şi o greutate de 933,4 grame.

Cele două umbo-uri de scut de paradă provin din cetatea dacică de la Piatra Roşie şi sunt realizate din tablă de fier prin prelucrare în tehnica au repoussé la cald, având diametrul maxim actual de circa 42 cm şi o greutate de circa 1,5 kg fiecare; pe unul dintre acestea este reprezentat un zimbru, iar pe celălalt un grifon, fiind vorba de piese foarte rare din repertoriul armamentului dacic. Cele 229 de monede cuprind 27 de piese din aur de tip Lysimachos sau Pseudo-Lysimachos, 39 din argint de tipul Koson „clasic” şi 163 din argint imitând tetradrahmele de tip Macedonia I.

Toate aceste obiecte deosebite au fost sustrase ilicit de jefuitori de comori din zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, monumente antice înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

————————————-

IMAGINI.ŞI.DESCRIERE.DETALIATĂ.A.EXPONATELOR.LUNII.IUNIE.LA.MNIR.+. CELE.MAI.RECENTE.OBIECTE. DE.PATRIMONIU.ADĂUGATE TEZAURULui ISTORIC AL ROMÂNIEI

 1. I. Brăţară plurispiralică din aur

Brăţara a fost numerotată în continuarea celor 12 (douăsprezece) brăţări recuperate până în prezent de către statul român şi care se află la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, căpătând numărul de ordine 13. După informaţiile pe care le deţinem ea a fost achiziţionată în anul 2006 la München (expoziţia Numismata) de un colecţionar dintr-un stat balcanic, care o oferă Statului Român contra unei compensaţii.

 

Brăţara nr. 13 – din aur având 6,5 spirale, o înălţime de 9 cm, diametrul la exterior, la capete, de 10,5 – 11,5 cm, diametrul barei ce are o secţiune rotundă de 5,6 – 5,9 mm, o lungime totală desfăşurată de 2,51 m şi o greutate de 933,4 grame.

Cele două extremităţi redau stilizat o protomă de animal ce are botul alungit, tăiat drept. Partea mediană a capului şi a coamei este marcată prin linii oblice incizate, decorul fiind identic pe cele două părţi rezultante. Ochii şi sprâncenele sunt redate prin câte trei linii trasate curb. Dinţii, canini – colţi, sunt redaţi prin câte o linie arcuită, incizată pe cele două laturi ale capului. Lungimea capetelor este de 2-2,1 cm.

În continuarea capului se află o placă dreptunghiulară cu marginile supraînălţate şi decorate cu două şiruri de mici linii incizate dispuse oblic, în formă de V, despărţite de o linie mediană. Partea centrală a plăcii este decorată cu o linie punctiformă mediană din care pornesc 13, respectiv 14 linii oblice, paralele, în V, ale căror limite exterioare sunt punctiforme şi dispuse pe câte o linie incizată, paralelă cu cea mediană şi marginile supraînălţate. Lungimea celor două plăci dreptunghiulare este de 3,4 – 3,62 cm.

În continuarea fiecărei plăci dreptunghiulare se află, pe o lungime de 14,2 cm, 7 palmete triungiulare cu laturile arcuite obţinute cu ajutorul a două stanţe – o primă stanţă pentru cele 6 palmete mai mari şi o a doua pentru cea mai mică. Decorul este frunziform. Marginile palmetelor sunt supraînălţate şi decorate, prin incizie, cu linii mici dispuse oblic. De asemenea, un decor de trei linii incizate, ondulate, se află în lungul palmetelor, pe cant.

S-a putut observa că pe alocuri suprafaţa brăţării este acoperită cu o patină translucidă, de culoare uniformă, uşor maronie, care atenuează strălucirea naturală a aurului prelucrat mecanic, situaţie constatată şi la brăţările descoperite anterior.

Pe alocuri se păstrează urme din pământul în care brăţara a fost depusă. Particulele de pământ vor putea fi supuse unor viitoare analize pedologice.

 

II. Umbo de scuturi de paradă, dacice, din fier

 

Scutul nr 1 (cu reprezentare zimbru) – realizat dintr-o tablă de fier cu diametrul maxim actual de 42 cm prin prelucrare în tehnica au repoussé, sau mai curând prin batere la cald, având o grosime de 1-1,8 mm şi o înălţime maximă de 5 cm. şi o greutate de circa 1,5 kg. Pe toată circumferinţa exterioară este reprodusă o bandă gen şnur sau funie răsucită, în relief, lată de 5 mm, ce delimitează la exterior o margine plată („borul”) a piesei, lată de 5 cm şi perforată în zona mediană cu 12 orificii rotunde, cu diametrul de 6,7-7,1-7,8-8,75 mm., uneori deformate din cauza vechimii şi a restaurării, situate la distanţe relativ egale între ele (8,95-10,11 cm din centrul orificiului).

Această margine plată (bor) delimitează umboul propriu zis al scutului compus din trei registre, toate decorate :

a) registrul nr. 1 (decor Eierstab) se compune din ove mici (1,5-0,93 cm) ce au partea rotunjită spre exterior iar partea dinspre interior este dreaptă, sprijinindu-se pe o bandă gen funie răsucită, în relief, lată de 5 mm. Ovele sunt înconjurate pe trei părţi de o linie ovală, paralelă, în relief. Între ove se află câte 2 linii paralele, în relief. Lungimea ovelor, pe o linie oblică, este de 1,87 cm. iar lăţimea unei ove este de 1,62 cm.

b) registrul 2, lat de 4,5 cm, este delimitat de două benzi gen funie răsucită, în relief, late de 5 mm. Funia exterioară este cea ce delimitează acest registru de cel anterior, iar funia interioară marchează delimitarea de registrul 3, medalion central. Cele două funii au înfăşurarea în acelaşi sens dinstre exterior stânga spre interior dreapta sus. Întreg registrul 2 este decorat cu două şiruri imbricate formate din câte 19 frunze triunghiulare cu nervură mediană şi cu marginile de asemenea marcate în relief. În planul secundar se văd doar vârfurile frunzelor triunghiulare, ce au şi ele nervurile mediane şi marginale. Frunzele stratului superior se văd integral; ele sunt tangente la bază, spre centrul scutului, iar spre exterior au vârfurile distanţate la 4,6-4,8 cm.

c) registrul 3 sau „medalionul central” are un diametru de 18,5 cm. Întreg spaţiul acestui medalion central este ocupat de decorul animal şi vegetal ce se descrie mai jos.

În centru se află reprodus, în relief, un zimbru văzut în profil spre dreapta. Capul zimbrului, cu ureche, ochi, nas şi bot, de asemenea în profil, are coarnele văzute din faţă. Sub bărbie se afle o barbă triunghiulară cu vârful în jos. Corpul este decorat cu şiruri de linii scurte incizate, paralele, ce redau blana (părul). Pe picioare liniuţele sunt orientate dreapta sus – stânga jos, în conformitate cu conturul piciorului. Părul de pe coadă, ce atârnă în jos, este redat ca un sfredel. Picioarele sunt în mers, unul în faţa celuilalt – doar piciorul stâng din spate fiind îndoit. Picioarele de pe partea stângă sunt înspre înainte, iar cele de partea dreaptă sunt întinse spre înapoi. La picioarele din spate se observă o dublură a liniei de contur spre spate sub formă de adâncitură şi crestături. Copitele sunt despicate – mai vizibil la picioarele posterioare.

 

În spatele şi deasupra zimbrului se dezvoltă o iederă lungă, ondulată, din care se separă alte trei ramuri terminate cu trei frunze de dimensiuni diferite ornate prin haşurare. O a patra ramură se termină cu un cârcel, în spirală.

 

La coada taurului se află, foarte probabil, tulpina vrejului, reprezentată tot ca un sfredel, ea fiind paralelă cu coada.

O altă ramură, tot cu trei frunze, porneşte din faţa piciorului stâng anterior, ondulându-se prin spaţiul de sub şi din faţa botului animalului, terminându-se în dreptul coarnelor. După prima curbă, sub botul animalului, atârnă o frunză de iederă ornată cu linii adâncite, haşurate. Zona din dreptul frunţii animalului este prost conservată – rugină şi porţiuni lipsă. Zimbrul calcă pe o plantă cu trei tulpine înflorate – florile de pe tulpinele exterioare, amplasate între picioarele din spate sau sub proiecţia în jos a picioarelor din faţă, fiind redate printr-o eflorescenţă de câte 6 puncte în jurul unui punct central (pistil), iar tulpina centrală, sub burta zimbrului, are o eflorescenţă de 6 petale ovale. Tijele sunt spiralate şi au câte o ramură fără floare. Toate cele trei tulpini pleacă dintr-o tufă reliefată şi ornată cu striuri verticale.

Pe spatele piesei, pe margine se observă o şanţuire ce reprezintă negativul marginei reliefate de pe exterior. La fel funiile ce separau registrele 1, 2 şi 3 apar sub forma unor şanţuiri. Se observă, de asemenea adânciturile (negativul) întregului decor.

 

Relieful (înălţimea) elementelor decorative măsurate de la baza de fixare a „borului” plat :

Umărul zimbrului : + 4,62 cm.

Adâncimea şnurului sau funiei ce separă registrul 2 de 3 : + 2,79 cm.

Adâncimea şnurului sau funiei ce separă registrul 1 de 2 : + 1,77 cm.

Adâncimea fondului registrului 3, în câmp deasupra animalului : + 2,87 cm.

Scutul nr 2 (cu reprezentare grifon) – realizat dintr-o tablă de fier cu diametrul de 41,8 cm prin prelucrare în tehnica au repoussé, sau mai curând prin batere la cald, având o grosime de 1,8-1,9 mm şi o înălţime maximă de 5 cm. şi o greutate de circa 1,6 kg. Pe toată circumferinţa exterioară este reprodusă o bandă gen şnur sau funie răsucită, în relief, lată de 5,73-6,2-6,7 mm, ce delimitează marginea plată („borul”), lată de 4,6-4,8-5 cm şi perforată în zona mediană cu 12 orificii rotunde, uneori deformate din cauza vechimii şi a restaurării – unele fiind pătrate, ovale sau alte forme neregulate, având un diametru de 5,6-8,3-9,2 mm., situate la distanţe relativ egale între ele (8,42-9,84 cm din centrul orificiului).

 

Pe partea superioară a piesei, în centru, s-a păstrat un cui-floare de prindere. Diametrul este de 4,32 cm şi reprezintă probabil o rozetă cu petale ovale, alungite. Cuiul străpunge bordura şi iese pe spate.

Spre dreapta, la 6 cm, se păstrează, probabil, urmele unui alt cui dispărut.

Pe această parte a scutului, tangentă cu registrul 1, se observă o îndoitură de 30-40 grade, cauzată probabil de smulgerea obiectului de pe suportul de lemn. Distanţa este de 3 cuie. Deformarea continuă însă spre dreapta încă pentru două cuie provocând o îndoire, chiar rupere, a borului. Prin urmare deformarea cuprinde cam o treime din bor.

 

Această margine plată („bor”) delimitează umboul propriu zis al scutului compus din trei registre, toate decorate :

a) registrul nr. 1 (decor Eierstab) se compune din ove mici (1,5-0,93 cm) ce au partea rotunjită spre exterior iar partea dinspre interior este dreaptă, sprijinindu-se pe o bandă gen şnur sau funie răsucită, în relief, lată de 5 mm. Între ove se află câte 2 linii paralele, în relief. Lungimea ovelor, pe o linie oblică, este de 1,87 cm. Iar lăţimea de 1,62 cm.

b) registrul 2, lat de 4,5 cm, este delimitat de două benzi gen şnur sau funie răsucită, în relief, late de 5 mm. Şnurul exterior este cel ce delimitează acest registru de cel anterior, iar şnurul interior marchează delimitarea de registrul 3, medalion central. Cele două şnururi sau funii au înfăşurarea în acelaşi sens dinstre exterior stânga spre interior dreapta sus. Întreg registrul 2 este decorat cu două şiruri imbricate de câte 19 frunze triunghiulare cu nervură mediană şi cu marginile de asemenea marcate în relief. În planul secundar se văd doar vârfurile frunzelor triunghiulare, ce nu au nervuri mediane ci numai marginale, pe cele două laturi ale vârfului. Spre exterior au vârfurile distanţate la 4,6-4,8 cm. Frunzele mari lasă loc bazei frunzelor mici.

c) registrul 3 sau „medalionul central” are un diametru de 18,6 cm.

În centru se află deasupra diametrului maxim un grifon în profil spre dreapta cu corp şi labe de leu, gât, cap şi aripi de pasăre răpitoare.

Capul redă o protomă de pasăre răpitoare cu capul ridicat, cioc încovoiat, ochii realizaţi punctual şi cu o ureche îndreptată înainte. Din zona de contact dintre piept şi labele din faţă porneşte o nervură, arcuită în relief puternic, ce reprezintă aripa dreaptă. Ea suprapune în bună măsură gâtul animalului pentru a coti apoi brusc spre spate pe un duct arcuit. Vârful aripii se termină dincolo de fundul şi coada animalului. Penajul este reprezentat în prima parte – 2,6 – 4,3 cm – prin pene semicirculare, late. Apoi continuă până la vârful cozii prin 16 benzi haşurate alternativ, 2-4 mm, cu lungimi variabile – 6,5 cm la marginea de sus până la 0,8 cm la gât. Prima nervură, ce conturează exteriorul aripii, are şi haşuri în formă de V.

 

Corpul animalului, decorat cu linii subţiri, incizate, trasate oarecum neregulat, este arcuit, încordat, puternic reliefat. Labele din faţă sunt întinse înainte ca la un salt – cea din stânga îndoită, iar cea din dreapta întinsă. Labele din spate sunt: dreapta rămasă în urmă, stânga flexată spre înainte. Ghiarele şi labele sunt marcate prin câte două şănţuiri adâncite la fiecare picior.

Coada este îndoită în formă de S cu vârful în jos.

Câmpul rămas liber sub corpul animalului este umplut de un decor vegetal după cum urmează : pornind din marginea funiei sunt două frunze desfăcute din care pleacă spre stânga un vrej scurt terminat în spirală (între labele din spate ale animalului) şi un vrej gros cu tulpina răsucită oblic, din care se despart un vrej scurt spre burta animalului, un vrej scurt terminat în frunză de iederă sub laba dreaptă din faţă a animalului, şi un vrej scurt terminat cu o frunză căzând în jos spre marginea medalionului.

Între ultimele două frunze, în câmp, este redată în relief o floare cu bumb central (pistil) şi patru petale triunghiulare, fără vrej.

 

Pe revers se observă şănţuirea corespunzătoare marginii reliefate şi crestate a borului, cele două adâncituri concentrice ale funiilor dintre registrele 1-2 şi 2-3. Se observă, de asemenea adânciturile (negativul) întregului decor.

 

Relieful (înălţimea) elementelor decorative măsurată de la baza de zacere a piesei (borul) :

Coapsa animalului  : +4,3 cm.

Umărul : + 4,52 cm.

Laba din faţă : + 3,7 cm.

Marginea de sus a aripii : + 3,49 cm.

Tufa plantei este la 3,85 cm.

Funia primă : + 1,51 cm.

Funia secundă : + 2,8 cm.

Deformarea (îndoitura) maximă a borului este la 2,57 cm, iar în dreptul cuiului la 2 cm.

 

 

 

 

III. Monede greceşti din aur, de tip Lysimachos şi monede dacice din argint de tip Koson

229 monede dintre care 27 sunt din aur de tip Lysimachos sau Pseudo-Lysimachos, 39 din argint de tipul Koson „clasic” şi 163 din argint imitând tetradrahmele de tip Macedonia I şi având legenda Koson Droyeis, scrisă cu caractere greceşti.

Aceste monede fac parte din două loturi distincte.

a) Monedele din argint sunt parte a unui lot de circa 2700 monede descoperite în decembrie 2003 pe Dealul Bodii (Dealul Muncelului – Feţele Albe).

b) Monedele din aur sunt parte a unui lot de 3600 monede de tip Lysimachos, Pharnakes şi Asander descoperite în august 1998 în zona Sarmizegetusa, pe Şesul Căprăreaţei, nu departe de locul descoperirii primelor brăţări plurispiralice din aur.

 

După informaţii aflate la dosarul cauzei, cele două umbo de scuturi aparţin unei descoperiri colective (depozit de obiecte de fier) constituite din 7 piese, scoasă la lumină în vecinătatea cetăţii dacice de la Piatra Roşie.

Autenticitatea celor două piese oferite spre recuperare este confirmată de Raportul de examinare (Examination Report) întocmit de Chase Art Services din SUA la 3 iunie 2003, pe baza studiului radiografic, a analizei chimice şi a metalografiei. Din acelaşi raport, ca şi din aspectul lor actual rezultă că piesele au fost curăţate şi restaurate în laborator şi că dintr-una din ele a fost luată o mică probă de metal.

Monedele de aur au aparţinut unui tezaur compus din 3600 monede (descoperit în 1998), iar cele de argint au făcut parte dintr-un alt tezaur, compus din 2700 de monede (descoperit în 2003).

 

Având în vedere descoperirile certe anterioare, zona de provenienţă a tuturor obiectelor  în discuţie – brăţara plurispiralică din aur, cele două scuturi din fier şi cele 229 monete din aur şi argint – este regiunea Munţilor Orăştiei, respectiv ansamblul cetăţilor dacice din jurul Sarmizegetusei.

a) Având în vedere răspândirea celor circa 30 de brăţări spiralice de argint dacice cunoscute (28 în România, una în Serbia şi una  în Bulgaria), precum şi a celor 12 brăţări plurispiralice similare, din aur, cunoscute şi recuperate până în prezent, se poate presupune cu maximă probabilitate că şi brăţara plurispiralică din aur nr. 13, expertizată de noi, provine din spaţiul Daciei preromane, mai precis din centrul regatului dac situat în Munţii Orăştiei. Fiind vorba de un exemplar de o deosebită frumuseţe, fiind din aur şi cântărind în jurul a un kilogram (933,4 g) brăţara nr. 13 reprezintă o parte dintr-un tezaur regal ascuns în împrejurimile Sarmizegetusei Regia, capitala politică, militară şi spirituală a Daciei. Ea nu poate proveni dintr-o aşezare obişnuită şi nici dintr-o descoperire funerară.

 

Din izvoarele istorice scrise se ştie că Decebal şi-a ascuns tezaurul regal în rîul Sargetia, probabil într-un gest cu semnificaţie cultică; ştiut fiind că centrul religios al dacilor se afla la Sarmizegetusa Regia, este de avut în vedere posibilitatea ca astfel de  obiecte preţioase, precum brăţara nr. 13, să fi fost depuse ca ofrandă zeilor.

Brăţările plurispiralice din aur reprezintă creaţii originale ale artizanilor daci şi au în consecinţă o valoare excepţională nu doar prin conţinutul impresionant în aur ci şi prin importanta contribuţie pe care studierea lor o va aduce la îmbogăţirea cunoştinţelor noastre în domeniul artei, a religiei şi a civilizaţiei dacice în ansamblul său.

b) Scuturi din fier – până de curând în România se cunoştea doar un singur exemplar descoperit în cetatea de la la Piatra Roşie  (săpături C. Daicoviciu, 1949; publicaţie 1954) – decorat în medalionul central cu un zimbru – şi asupra căruia se poartă astăzi diverse discuţii privind modalitatea lui de restaurare.

 

În Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj se mai află un scut fragmentar din fier, inedit, descoperit – se pare – în aceleaşi condiţii cu piesele examinate de noi, şi cu alte patru piese similare, sustrase prin săpături ilegale şi traficate în străinătate de inculpatul RHC, aşa cum rezultă din rezoluţia Ministerului Public din 10 iunie 2010. Este vorba deci de 7 scuturi din fier – cu reprezentări de taur, grifon, felină (panteră?) şi leu – dintre care 6 scuturi ce se află în prezent în străinătate, date în urmărire de către organele româneşti abilitate.

 

c) Monedele fac parte din două loturi distincte (tezaure), cu locuri de descoperire fixate prin investigaţiile organelor judiciare în împrejurimile Sarmizegetusei Regia, capitala Daciei, după cum urmează:

– Monetele din argint sunt parte a unui lot de circa 2700 monete descoperite în decembrie 2003 pe Dealul Bodii (Dealul Muncelului – Feţele Albe).

– Monetele din aur sunt parte a unui lot de 3600 monete de tip Lysimachos şi Pharnakes descoperite în august 1998 în zona Sarmizegetusa, pe Şesul Căprăreaţei, nu departe de locul descoperirii primelor brăţări plurispiralice din aur.

 

Toate obiectele expertizate la solicitarea organelor judiciare române, ca fiind excavate ilegal şi sustrase din siturile clasate monument istoric din Munţii Orăştiei, toate aparţinând patrimoniului mondial UNESCO: o brăţară plurispiralică din aur, două scuturi din fier şi 229 monete – aparţin Patrimoniului Cultural Naţional şi trebuiesc incluse in categoria TEZAUR.

Cele două scuturi din fier, prin tehnica superioară de realizare, prin decorul lor complex, cu motive fito- şi zoomorfe şi, nu în ultimul rând, prin scopul pentru care au fost făcute (indiferent că reprezintă decoraţia unor scuturi sau ornamente pe porţi de cetate sau de palat) sunt piese de o deosebită valoare artistică şi ştiinţifică. Deşi realizate din fier, prin urmare dintr-un metal comun, prin mesajul pe care îl transmit aceste piese vor deveni exponate de maxim interes muzeistic, iar studiul lor va aduce cu siguranţă noi contribuţii la  mai buna cunoaştere a tehnicii antice, a religiei şi artei dacilor, a relaţiilor Daciei preromane cu lumea înconjurătoare – greacă, celtică şi romană. După părerea noastră, în momentul de faţă, după ce avem deja un lot de 12 brăţări plurispiralice din aur, prezenţa acestor două scuturi în România se impune ca o prioritate, mai ales că cele două exemplare deja existente în muzeul din Cluj-Napoca se află într-o avansată stare de deteriorare (fragmentare, coroziune).

 

Brăţara plurispiralică din aur trebuie recuperată pentru a completa lotul celor 12 piese sustrase şi deja revenite în ţară. Locul ei nu poate fi decât în muzeele din România, alături de celelalte piese, şi nu în colecţii private din străinătate.

Lotul de 229 monede, de fapt părţi din două loturi distincte, trebuie şi el recuperat în întregime, dată fiind semnificaţia ştiinţifică cu totul nouă şi remarcabilă a acestor monede; în temeiul drahmelor cu legenda Koson Droyeis va putea fi studiat un nou tip monetar, până acum necunoscut, care a fost emis şi a circulat în Dacia, aducând   nebănuite informaţii referitoare la istoria politică, economică şi culturală a acestui spaţiu în epoca pre-romană, mai precis în sec. I a.Chr.

 

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional din România, în colaborare cu organele judiciare competente a întreprins şi va întreprinde şi în viitor tot ceea ce este necesar pentru aducerea tuturor acestor obiecte în ţară, pentru studierea lor de către specialişti şi pentru valorificarea lor în folosul instruirii şi educaţiei marelui public iubitor de istorie.

Indemizaţia plătită pe baza prevederilor convenţiei UNIDROIT, deţinătorilor pieselor, care şi-au dovedit bunacredinţă, se ridică la echivalentul a 303225 €. Ea va fi recuperată prin bunurile secestrate ale inculpaţilor.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

 1. avatar
  sandu mihail on

  Inca odata se dovedeste ca istoria reala a dacilor trebuie cautata in grecia nu la roma .
  Grecii au fost primii colonisti ai marii negre si au raspandit civilizatia lor la popoarele din zona cu care au avut relatii comerciale pasnice . Dupa cucerirea greciei de catre romani multi din greci s-au raspandit pe la acestia . Mai mult ca sigur la sarmisegetuza se vorbea o limba geto-greaca iar scrierile care ar trebui sa existe pe undeva nu sunt facute cunoscute deoarece se urmareste in continuare latinizarea cu orice pret actualilor locuitori ai vechii dacii .Din pacate putina lume mai studiaza greaca veche , chiar prin lume , grecia trbuie stearsa din istoria lumii …si ce nu au reusit musulmanii mai mult ca sigur ca vor reusi asazisii actuali europeni ..

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.