Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Harap-Alb continuă…

0

Benzi desenate cu Harap Alb. La ce-s bune? De ce arata asa personajele? N-ar trebui sa fie “traditionale”? 

Primul supererou din lume (publicat in forma de banda desenata) a fost The Phantom. Adus pe lume de Lee Falk, The Phantom si-a facut debutul in 1936 sub forma de strip intr-un ziar. Doi ani mai tarziu, Superman isi facea aparitia in Action Comics #1.

Harap Alb si prietenii lui au aparut pe lume sub forma de poveste in 1877, cu aproape 60 de ani inaintea lui Falcon. O sa spuneti ca Harap Alb nu e supererou. Ei bine – nici The Falcon nu avea superputeri, nici lenjeria intima pe deasupra pantalonilor. Nici Batman nu are superputeri.

Poate, dar Harap Alb nu e cool. 

De ce sa nu fie cool? Doar pentru ca asa vi se pare? Vi se pare gresit. Harap Alb este cool. N-a fost poate prezentat asa cum ar fi trebuit. Sau a fost depasita prezentarea de vremuri. Noi vedem o singura diferenta intre Harap Alb si Conan the barbarian. Harap Alb nu e barbar  – ci educat si articulat.

Prietenii lui Harap Alb nu sunt cu nimic mai prejos decat personaje foarte cunoscute din benzile desenate americane.

 Ce, Harap Alb are superputeri? Sau Gerila?

Sigur ca da. Hai sa vedem:

Gerila are exact aceleasi superputeri ca Mr. Freeze, IceMan, Sub-Zero si altii. Ingheata cu rasuflarea orice.

Ochila este omologul lui Vision (Victor Shade) sau Cyclops (X-Men). Nu e cu nimic mai prejos decat Professor Xavier (ca si acesta, “vede tot” cand inchide ochii)

Lungila este omologul lui Mr. Fantastic (Fantastic 4), se intinde ca un elastic. Mai mult, este arcas vestit, ca si Green Arrow sau Hawkman sau Speedy sau Arrowette sau Shaft.

Fata imparatului rosu se poate transforma dupa voie in pasare – si umbla vorba ca este vrajitoare…

Setila si Flamanzila au puteri supraomenesti si pot manca “pamantul de pe brazda” si bea “apa de la 9 rauri”. Daca nici astea nu-s superputeri, mare minune.

Problema lui Harap Alb este ca a ramas acelasi personaj de-a lungul timpului. Publicul din ziua de azi il apreciaza mai mult pe Conan pentru ca nu poarta opinci si vorbeste mai modern decat ar fi cazul.

Asta isi propune Harap Alb continua. O reiterare a aventurilor supereroilor HarapAlb, Ochila, Gerila, etc… prezentat intr-o maniera comerciala adusa in realitatea imediata; ilustrat in stilul comics- urilor americane.

Si mai mult. Revista se numeste Harap Alb continua pentru ca povestea nu se va opri acolo unde a terminat-o Ion Creanga. Intentia noastra este sa continuam aventurile lui Harap Alb, cu subiecte inspirate din literatura romaneasca. Dincolo de aventurile lui Harap Alb, personajele secundare pot fi dezvoltate in eroi principali, cu propriile identitati si aventuri.

 Ce-i cu numele ciudate? Mirza, Haiganu, etc..?

Cum spuneam mai sus, intentia noastra este sa continuam aventurile lui Harap Alb. Cum ar putea suna un dialog intre Harap Alb si sotia lui, Fata imparatului rosu?

– Harap Alb draga, hai sa mananci

– Fata imparatului Rosu, da-mi te rog sarea.

Suna gresit nu-i asa? Plus ca toti supereroii au si o identitate publica. Superman este Clark Kent, Spiderman este Peter Parker, Iron Man este Tony Stark

Asa incat, supereroii nostri au si ei nume de oameni obisnuiti.

Harap Alb este Stefan, Fata imparatului Rosu este Mara, Gerila este Miron, Setila este Mirza si asa mai departe. Toate numele pe care le-am ales sunt “din partea locului’ – unele dintre ele dateaza de pe vremea tracilor.

Cand apare primul numar al revistei? Cat o sa coste?

Cat de repede putem s-o dam la tipar. Mai avem putin de tot. Intentia noastra este sa pastram costul cat se poate de jos pentru ca oricine sa se poata bucura de revista.

Ce o sa se intample dupa ce se termina povestea clasica? 

E o surpriza. Va dam cateva indicii:

Pe Spanu il chiama Moroianu. Numele vine de la “moroi” – personaje fabuloase din mitologia romaneasca. Poate nu stiati, dar e mai “de groaza” decat multe filme de la Hollywood. Moroii provin din prunci inmormantati fara botez si din cadavre putrede. E dificil sa omori un moroi. Poate ca iti inchipui ca l-ai omorat, dar noaptea, cand toate spiritele se agita, ….

Parca mai sunt si altii care fac acelasi lucru ca si voi. Cine copiaza pe cine?

Ideile bune sunt ca apa. Nu poti sa bei doar tu din ea. E pentru toata lumea.

Primul “germen” al ideei cu Harap Alb in forma de supererou a aparut in mintea editorului nostru cu multi ani in urma. Acum 2 ani a inceput lucrul efectiv la banda desenata Harap Alb continua.

Insa nu putem nici pe departe sa spunem ca suntem primii. Prima “incarnare” a lui Harap Alb sub forma de banda desenata este (dupa cunostiintele noastre) “copilul de suflet” al lui Sandu Florea, un artist ilustrator, creator de banda desenata care a primit premiul Eurocon pentru banda desenata “In lumea lui Harap Alb” in 1980. In 1991, Sandu Florea s-a angajat la Marvel unde l-a desenat pe Conan si a continuat sa lucreze in USA – si pentru Marvel si pentru DC comics. I-au mai trecut pe sub penita si Batman si Spiderman si Superman si cati altii.

Inainte de Sandu Florea, Harap Alb a fost ilustrat de-a lungul timpului de artisti – fie celebri,  fie uitati astazi. Cea mai veche ilustratie cu Harap Alb se afla (credem noi) pe coperta exemplarului din “Povestea lui Harap Alb” publicat de editura Cartea Romaneasca in 1877 – acum 135 de ani.

Suntem mandri si un pic nervosi cand ne gandim ce predecesori ilustri avem. Speram sa ne putem ridica la inaltimea lor.

Cine il deseneaza/editeaza pe Harap Alb? Cine face scenariile?

Toate ilustratiile din Harap Alb continua sunt desenate de Andrei Moldovan.  Cum se spune, multi chemati, putini alesi. Multi artisti au incercat sa-l deseze pe Harap Alb pentru noi. Am ales pe acela care ni s-a parut a fi cel mai bun si cel mai talentat. Suntem fericiti cu alegerea facuta si dorim sa-i multumim si pe aceasta cale lui Andrei.

Scenariile, paginarea si dialogurile sunt adaptate de Mihai Ionascu si Octav Ungureanu. Octav este artist grafic si editeaza “Revista Comics” in care apar si propriile lui benzi desenate.

In ce priveste scenariile viitoarelor aventuri ale eroilor nostri, suntem in permanenta cautare de autori. Intentia noastra este sa incercam sa convingem autori romani contemporani sa continue aventurile lui Harap Alb. Stiti pe cineva?

———

harapalbcontinua.ro

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.