Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Gandhi in Suceava (?!)

2

Da, probabil că este genul de titlu de articol care poate să atragă replici neprietenoase pentru călătorul online care zăbovește vreme de acest articol…

O să încercăm să explicăm în cele ce urmează ce caută în acest titlu asocierea dintre Gandhi și cetatea moldovenească…

Mănăstirile din Nordul Moldovei au făcut să tresare multe suflete de pelerini!

În plimbările noastre din ultima vreme prin țară, trenul ne-a adus și în Suceava. Plăcintele moldovenești, ciorba rădăuțeană (fără carne!) și deliciosele dulciuri de casă au încântat mereu la fiecare vizită în Moldova.

Mândria localnicilor pentru teritoriul bucovinean îți dă ție, călătorule, ocazia să te bucuri de ospitalitatea locală precum și de poveștile locului. Despre Moldova cu siguranță se pot spune multe lucruri de bine, mai ales despre puternica moștenire religioasă! Mănăstirile din Nordul Moldovei au făcut să tresare multe suflete de pelerini! Mulți ochi s-au bucurat de culorile spirituale ale Moldovei!

…dezamăgirea s-a instalat la pupitrul de călătorie…

Cu această zestre în minte am pornit la descoperit orașul. Orașul Suceava.

Și am căutat. Ceva vreme am sperat că sub stratul de zăpadă o să descoperim măiestria vremurilor apuse. Și – pentru prima dată în ultimele luni – dezamăgirea s-a instalat la pupitrul de călătorie… Da, așa este! Nu e tocmai o impresie bună despre Suceava – cel puțin până la acest punct al scrierii…

Zecile de blocuri, atmosfera industrial apusă, comerțul de plastic, tristețea străzilor pustiite, toate acestea fac din centrul orașului Suceava un fel de bastion părăsit de istorie.

Unde este istoria? Unde este vitalitatea unei cetăți de scaun? Unde este puterea de a rezista imperiilor? Unde este frumusețea arhaică a unui loc? Unde este spiritul turistic? Unde sunt simbolurile? Unde sunt străzile și piețele care să-ți vorbească despre cine și despre ce? Unde este armonia dintre nou și vechi?

”Ici-colo” poate câte un spic de clădire pare să vorbească despre vremurile de demult (este adevărat, nu am vizitat cetatea Sucevei, din motive de vreme și de timp).

Un afiș cu Gandhi pe carapacea stearpă a unui bloc!

Dorința de pozitiv poate, precum și pașii în urban ne-au descoperit totuși câteva suprize.

Un afiș cu Gandhi pe carapacea stearpă a unui bloc a fost momentul unui deblocaj de abordare. Da, un gandhi urban care să reamintească că ceea ce contează nu se vede cu ochii. Fotografia nu este de calitate bună, ne cerem scuze! În urmă cu ceva timp Gandhi uimea întreaga suflare umană cu talentul și devotamentul față de cauza lui precum și cu puterea non-violenței în fața forțelor contrare! Povestea sa a cucerit inimile multor oameni de-a lungul timpului. Povestea sa a rezistat în istorie.

Apoi a apărut pentru ochiul călător și poveștea din Suceava. Poveștile caselor. Aprope pe fiecare străduță șerpuită poți să vezi casele cu dichisul lor. Forme, desene, arhitectură veche – parcă de când lumea – te lasă să ghicești simboluri ancestrale și ghicitori naturale.

Este acel “ceva” în simbolurile întâlnite în Bucovina precum și în Maramureș! Nu ne pricepem la simboluri, dar nu putem să nu observăm o coerență universală, o armonie a formelor. Dacă am scris despre simboluri, nu avem cum să ignorăm povestea bisericilor din Suceava! În fața acestor biserici mirajul urbanului modern piere, precum povestea smereniei în fața confortului industrial promis de comunism.

Câteva simboluri vestice completează imaginea unui oraș altfel destul de fragmentat. De exemplu, gara din Suceava! Avem mult respect pentru cei care s-au ocupat de refacerea gării din Suceava. O clădire de colecție care face din așteptarea trenului o experiență vizuală fascinantă și elegantă!

Este în simboluri, în povestea caselor, în moștenirea locului. Este în non-violența cu care istoria a supraviețuit la Suceava.

Dar toate acestea par ascunse după un paravan de mai bine de 50 de ani.
Aceasta este explicația din titlul acestui articol – călătorie: Gandhi este în simbolurile din Suceava. Da, Gandhi este în Suceava nu numai pe carapacea unui bloc. Este în simboluri, în povestea caselor, în moștenirea locului. Este în non-violența cu care istoria a supraviețuit la Suceava.

Evident, plimbarea noastră propune în mod subiectiv, doar o lentilă! O lentilă așa cum am văzut Suceava. În mod special pentru cititorii din Suceava avem rugămintea și provocarea să ne ajute cu poveștile străzilor, caselor, cu povestea istoriei. Cu povestea Suceava.

Plimbarile RomaniaPozitiva
Februarie 2010 Suceava
(Foto Florin Ghindă, februarie 2010)

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

2 comentarii

  1. avatar

    O fi Suceava un oras mai putin placut dpdv estetic, arhitectonic, însa casele din acea zona, din sate, si chiar din orase, sunt într-adevar de admirat: mari, spatioase, bine construite, si chiar numeroase fata de alte zone alte tarii, ele fac dovada hariniciei bucovinenilor ! Pacat ca aceasta zona e cam departe de capitala, si de alte orase mari ale tarii, fapt care-i descurajeaza pe multi sa vina pâna acolo. Sunt sigur ca exista români care n-au fost niciodata în Bucovina, si e pacat sa nu fi vizitat aceasta zona, ca oricum ea nu se rezuma doar la orasul Suceava sau la blocurile gri construite în timpul comunismului; pentru ca, sa fim seriosi, blocuri ca acestea au fost construite în toata tara(si aici cred ca autorul articolului a cam exagerat-tin sa-i amintesc ca oricât ar fi de gri blocurile din Suceava, tot sunt mai deschise la culoare fata de blocurile noastre aproape negre-carbune din Bucuresti)

  2. avatar
    Florin Ghinda on

    Da, asa este – poate am exagerat putin cu blocurile gri din Suceava …
    Cat despre cele din Bucuresti – tocmai sunt in plina tranzitie de la gri carbune la …roz / verde viu si portocaliu 🙂

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.