Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Efectul Matasari (sau un text alternativ Duminica, la pranz)

0

Da- pentru oamenii din Sibiu, Brasov, Iasi sau Cluj – o strada din Bucuresti pe nume Matasari nu prea inseamna mare lucru… Pentru un sat din Oltenia, ori vreun cartier din Timisoara, cu atat mai putin…

Atunci care e povestea cu strada Matasari? Si ce cauta “efectul Matasari” in textul nostru de miez de zi?

Era o poveste ca niciodata. O strada, nu tocmai la intamplare – strada cea mai dintre toate fetele din lume. Strada fetelor usoare. Sunt multe referinte in istoria orasului despre Matasari,  motiv pentru care o sa te scutim de o istorie prost documentata a locului. Ce vrem sa-ti scriem este despre altceva.

Acest “altceva” l-am denumit noi “efectul Matasari”.

Este despre cum o strada cu o istorie sumbra, dar colorata – poate sa fie spatiu urban cultural chiar si numai pentru 3 zile. O sa spui ca nu e mare lucru sa vezi un targ de handmade, 3 concerte si 5 poze agatate pe un gard + o parada de moda fantasy in plin trotuar.  Asa e! Nu e mare lucru daca vorbim despre aceste fapte intr-un spatiu de la care te asteptati la asa ceva. Central sau nu.

Dar este mai mult decat cultura – sa ai o strada plina de viata si de Bine intr-un loc in care fetele, manelele si semintele sunt locatarii de zi cu zi. Este efectul alternativ. Este efectul unor simboluri. Este ceea ce poti sa asculti si sa vezi in joaca copiilor (de toate etniile) de pe strada Matasari pe ritm de tobe africane.

Este culoarea unei simbioze (chiar si temporara) intre 2 lumi. Semintarul de la colt de strada si fantezistul urban cool din centrul Capitalei. Dar e o simbioza aproape naturala.

Evident, privirile desuchiate din prima seara a evenimentului tradau “curtarea” reciproca a celor 2 lumi. Replici pe sub mustata sau ghionturi stradale puneau cumva granitele la locul lor.

Totusi, cele 2 lumi se curteaza. Curiozitatea si dansul comun al strazii naste idei bizare, dar interesante. Efectul Matasari este despre cunoastere si despre curtare. Curtarea lumilor. In ambele sensuri. Efectul Matasari este despre speranta unui viitor alternativ. Mai Bun. Poate.

Cam atat – ca sa nu fie prea multa miere in text 🙂

Ne vedem pe Matasari. Sau pe Gabroveni. Sau pe Mantuleasa? Sau pe Buzesti? Sau in Craiova? Sau in Arad? Sau in Oradea?

PS: Bravo “Femei pe Matasari”! Bravo “Street Delivery”!

text si foto Florin Ghinda


Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.