Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dreptul la cuvant cu pictorul si scriitorul Petru Birau

1

(CU)DREPTUL LA CUVANT* este un “serial” de articole scrise cu şi despre România. Simplu, direct şi cinstit. Dacă pe parcurs apare şi puţin umor nu ne supărăm deloc:) La citire plăcută!

Pentru ediţia curentă a acestui serial avem plăcerea şi onoarea să îl avem ca invitat pe pictorul şi scriitorul Petru Birău, un om care îşi dedică viaţa pentru spaţiul creativ – artistic!

Cunosc o Românie!

Motto:,,Artă înseamnă minune”
Petru Birău

coloana-infinitului„Cunosc o Românie a oamenilor de cultură, care i-au făcut şi îi fac cinste. Valori spirituale precum Eliade, Brâncuşi, Ionescu, Iorga, Aman, Grigorescu, Pallady, Noica, Arghezi, Coşbuc, Eminescu, Creangă, Luchian, Nichita Stănescu, Andreescu, Ţuculescu, Preda, Sadoveanu, Cotrubaş, Spiess, Blaier, Caragiale, Teodoreanu, Simion, Manolescu, Brumaru, Barbu, Ţuţea, Minuleascu, Ispirescu, Baba, Ciucurencu, Tupan, Sîrbu, Liiceanu, Pleşu, Catargi, Ressu, Petraşcu, Piliuţă, Brădean, Ciobanu, Nicolaescu, Piersic, Paciurea, Medrea, Băncilă, Iser, Neagu, Birlic, Moldovan, Tonitza, Vergulescu, Zamfir, Beligan, Zamfirescu, Sorescu, Ionel Jianu, Moraru, Călinescu, Maiorescu, Keber, Musceleanu, Alecsandri, Hogaş, Brezianu, Alexandrescu, Galaction, Mărginean, Apostu, Petrescu, Maftei, Ghilduş, Negruzzi, Stanca, Ionescu, Valbudea, Enescu, Blandiana, Porumbescu, Piru, Blaga, Doinaş, Cărtărescu, Bălaşa, Vulcănescu, Jalea, Braunner, Prut, Pruteanu, Negreni, Tătărăscu, Bălan, Chirnoagă, Guguianu, Irimescu, Slavici, Cioculescu, Voiculescu, Nedel, Titulescu…şi mă opresc pentru că am ajuns la 100, dar dumneavoastră puteţi continua acest exerciţiu şi veţi găsi alte câteva mii de nume, şi toţi aceştia înseamnă România.

Cunosc o Românie a oamenilor de ştiinţă, ingineri, savanţi şi cercetători ca: Gorjan, Vuia, Vlaicu, Capră, Poni, Parhon, Daicoviciu, Palade, Prunariu,  Săvescu, Gusti, Coandă, Puşcaş, Vâlcu, Milcu, Babeş, Racoviţă, Cipariu, Coresi, Lupaşcu,… şi mă opresc la 20 deşi enumerarea ar putea continua iarăşi până la câteva mii. Aceştia sunt România.

Cunosc o Românie a sportivilor care i-au dus faima pe toate meridianele pământului, precum: Nadia Comăneci, Dobrin, Răducanu, Năstase,Ţiriac, Szabo, Melinte, Lung, Lucescu, Hagi, Lăcătuş, Teodora Ungureanu, Patzaichin, Cuşmir, Stângă, Dudu Georgescu, Duckadam, Petrescu, Viorel Moldovan, Nicu Vlad, Dembrovski, Leu, Bute, Diaconu, Mutu, Chivu, Segărceanu, Pavel, Amânar, Urzică, Gică Popescu, Manoliu, Dinu, Doroftei, Drăgulescu, Lipă, Hănescu, Cârstea, Balaci, Gaţu, Oţelea, Ştefănescu, Birtalan, Huţupan, Amariei, Gâlcă, Izbaşa, Miloşovici, Dan Grecu, Voina,…şi iarăşi mă opresc la 50 deşi enumerarea ar putea continua până la câteva mii. Aceste nume reprezintă România.

Şi mai cunosc o Românie a miilor de ţărani ce păstrează tradiţii ancestrale, care sunt izvorul unui folclor inegalabil în lume, mai ştiu o Românie cu munţi maiestuoşi, dealuri şi câmpii impresionante, cu peisaje de rai, reflectate în zidurile, albastre precum cerul, ale mănăstirilor, mai este o Românie în Delta Dunării şi una la Marea Neagră şi tot România este în bisericile maramureşene din lemn, adevărate minuni de arhitectură şi în credinţa din sufletul primitor al oamenilor de la sate, care îşi întâmpină oaspeţii cu salutul ,,Doamne ajută”.

Am scris toate aceste nume pentru a sugera o infimă parte din valorile României, care pot fi oricând completate de alte milioane de nume care întregesc imaginea unei ţări cu bogăţii spirituale şi umane inestimabile!

Din nefericire există şi o Românie a politicienilor, dar care nu cred că este atât de mare încât să poată înăbuşi toată frumuseţea, toată bucuria de a trăi, toată credinţa, toată buna-cuviinţă românească autentică şi aceasta este încredinţarea mea că numele şi valorile şi credinţa şi omenia, pe care s-a pus temelia acestei ţări, vor rezista şi deasupra lor se va înălţa edificiul României de mâine.

Cred că numele România va sta cu cinste alături de cele ale „surorilor” ei (Franţa, Germania, Spania, etc.), pe frontispiciul Europei, acolo unde îi este locul.”

Doamne ajută!
Petru Birău, decembrie 2009

Birău Petru, născut la 12 mai 1966 în localitatea Cimpa, jud. Hunedoara este absolvent al Universităţii ,,Constantin Brâncuşi “ Târgu-Jiu, profilul Arte Plastice şi Decorative, specializarea  Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative , licenţiat în Arte vizuale la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca actualmente masterand în Pictură la Universitatea de Vest din Timişoara şi în Psihopedagogie la Universitatea ,,Spiru Haret” Bucureşti. Expoziţiile lui de arte plastice au fost făcute cunoscute publicului, începând din 1993. În 2007 este prezent cu o expoziţie personală la Paris (sediul Ambasadei României) şi în alte trei oraşe din Franţa împreună cu Linda Bastide. Se remarcă în 2002 prin cartea „Pântecele chitului” volum de publicistică iar până în 2009, când publică în colaborare cu Dumitru Gălăţan Jieţ ,,Din lumea momârlanilor”,  prin alte cinci apariţii.

Birău Petru este membru în Asociaţia Scriitorilor din judeţul Hunedoara (din 2004), Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (din 2004), Asociaţia culturală ,,Codex Aureus” Bucureşti (din 2005), Liga Scriitorilor din România (din 2006),  Comitetul de Consilieri în Cercetare al Institutului Biografic American din Carolina de Nord (din 2004).”

*(CU)DREPTUL LA CUVANT este un “serial” de articole scrise cu şi despre România. Simplu, direct şi cinstit. Dacă pe parcurs apare şi puţin umor nu ne supărăm deloc:)
Dorim ca prin aceste scurte articole să oferim spaţiu pentru scris unor invitaţi care să transmită mesaje cu şi despre România. Nu e chiar un interviu. Este mai degrabă un spaţiu alb pe ecranul calculatoarelor. Un spaţiu ce aşteaptă să fie populat cu opinii, păreri, mesaje “la liber” despre ţara în care trăim.

Pentru acest serial o să invităm persoane ce doresc să scrie simplu, direct şi cinstit. Dacă doreşti să participi la acest serial din postura de actor principal, te rugăm să ne transmiţi un mesaj la romaniapozitiva@gmail.com Dacă ne place ce citim te publicăm şi ne vedem şi la o cafea. Poate că în timp o să transformăm serialul în film de cinema:) Până atunci, însă, spor la citire!

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.