Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

D’inno Lab, laboratorul de soluții creative la problemele comunității

0

dino lab

Asociația CROS (Centrul de Resurse pentru Organizații Studențești), în parteneriat cu Modulab și SUB25 lansează proiectul “D’inno Lab – laboratorul de soluții creative la problemele comunității” ce se adresează sectorului non-guvernamental din România.

Soluția propusă prin proiectul D’Inno Lab este de a testa o alternativă nouă de rezolvare a problemelor comunității prin folosirea metodololgiei „Design Thinking” și să valorifice tehnologii emergente accesibile acum publicului larg, precum imprimarea 3D sau platforme de interactivitate.

Proiectul a fost lansat pe data de 1 iulie 2013 și propune realizarea unor prototipuri tehnologice care să constituie soluții creative la problemele cu care se confruntă tinerii din România, la nivelul vieții în comunitate. Problemele vor fi identificate cu ajutorul reprezentanților sectorului non-guvernamental, care sunt invitați să propună soluții ce vor fi analizate și discutate cu experți în tehnologie, în comunicare și diverși actori din societatea civilă. Noile tehnologii de fabricație digitală oferă cauzelor sociale posibilitatea de a trece dincolo de obiective de tip “conștientizare / informare” și de a produce soluții sociale și tehnologice intregrate la probleme ale comunității – care să fie relativ accesibile financiar, scalabile, măsurabile, sustenabile.

Proiectul este structurat în patru ateliere în urma cărora vor fi identificate probleme și apoi soluții propuse de către participanți, iar patru dintre acestea vor fi selecționate, după criterii ce țin de potențialul de impact, fezabilitate și sustenabilitate, și dezvoltate la nivel de prototip tehnologic, plan de implementare și strategie de comunicare. Soluțiile se vor adresa unor probleme recurente spațiului public autohton ce țin de educație, ecologie urbană, susținerea persoanelor cu handicap, probleme ale pietonilor/biciciștilor în traficul din capitală, etc.

Proiectul “D’Inno Lab – laboratorul de soluții creative la problemele comunității” este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Mai multe detalii despre proiect, precum și formularul de înscriere, sunt disponibile pe pagina de facebook a proiectului – www.facebook.com/DinnoLab.

Acest eveniment este parte a proiectului “D’Inno Lab – laboratorul de soluții creative la problemele comunității”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Organizatori:

CROS este o organizaţie de tineret dedicată organizaţiilor non-guvernamentale studenţeşti (ONGS-uri) şi voluntarilor acestora. Misiunea CROS este să crească impactul celor peste 200 de organizaţii studenţeşti din România. CROS a dezvoltat programul Universitatea Alternativă care are la bază principiul comunuităților de practici și învățarea în contexte reale de viață. (www.cros.ro)

Asociaţia SUB25 este o organizaţie având drept scop sprijinirea artiştilor tineri, creşterea interesului opiniei publice fată de cultură, încurajarea participării directe la actul cultural, creşterea numărului de consumatori avizați de cultură prin sprijinirea proiectelor culturale din arii precum arte vizuale şi arhitectură, producţie audio-vizuală, cultură scrisă, educație culturală, intervenție culturală, teatru, dans, muzică, patrimoniu cultural național, patrimoniu imaterial, management cultural, formare profesională in cultură. (www.sub25.ro

Modulab este o platformă inter-disciplinară care promovează cercetarea și dezvoltarea noilor metode și tehnologii de exprimare umană în cadrul artei și industriilor creative, dar și la nivel de hobby. Modulab are patru direcții de dezvoltare: arta trans-media (a participat la diferite evenimente locale și internaționale de profil), cercetare și inovație (multe dintre instalațiile laboratorului au la bază idei inovative din punct de vedere tehnologic), educație (Modulab organizează workshopuri de design parametric, design interactiv, fabricație digitală etc. ce se adresează tinerilor artiști, designeri, arhitecți sau creativi din diferite domenii) și cercetare teoretică (arii de interes: etica noilor tehnologii, filosofia designului, neuroștiințe și interfețe neuronale, teorii post/transumaniste etc.). (www.modulab.ro)

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.