Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Despre viata de strada, droguri si canale dar si despre schimbare pozitiva intr-o poveste de viata fara perdea!

0

De provocările pentru viața de stradă din București poate vorbi doar un tânăr care trăiește sau a trait pe stradă. Ei spun că sunt multe. Începand cu lupta pentru supraviețuire, cu fuga de autoritățile care le închid canalele și nu le dau alternative decât foarte puține, cu nevoile medicale, cu lupta personală interioară atunci când stau în grupuri în care toți se droghează și el încearcă să se lase, cu dorința de a uita ca la multe partere de blocuri încă funcționează “Magazinele de vise”, de faptul că trebuie să cerșească, să fure sau să facă parcări pentru a caștiga bani pe care nu știe pe ce să îi cheltuiască pentru că ori sunt prea puțini, ori pentru că sunt prea multe nevoi.

————–

RomaniaPozitiva: Cine sunteţi? Câte persoane asistați în programele CONCORDIA?

CONCORDIA este o organizaţie umanitară, neguvernamentală, apolitică şi non-profit, care are ca obiectiv recuperarea şi reintegrarea socială, şcolară şi familială a copiilor şi tinerilor care provin din familii dezorganizate, defavorizate social sau direct din stradă.

În prezent CONCORDIA ocrotește peste 400 de copii şi tineri, organizaţi în grupuri de tip familial de câte 8-12 copii, în casele şi locuinţele sociale din Bucureşti, Ploieşti şi Ariceştii-Rahtivani, Judeţul Prahova. Acestora li se adaugă aproape 100 de tineri din programul de asistenţă stradală în cadrul Centrului Social „Sf. Lazăr”, din Bucureşti.

De toţi aceştia se ocupă cu dedicaţie peste 180 de angajaţi voluntari şi colaboratori.

RomaniaPozitiva: Acțiuni de ecologizare aproape săptămânal. De ce? 

Fiecare persoană are nevoie de recreere, iar pădurea Băneasa este un loc în care poți face acest lucru și așa am ajuns să desfășurăm diferite activități recreative în aceasta zonă cu tinerii noștri din Centrul “Sf. Lazăr” și locuințele sociale din București. Dar, ca în majoritatea zonelor de recreere de pe la noi, am găsit mormane de gunoaie care făceau ca timpul petrecut în pădure să nu mai fie unul foarte plăcut și așa am început să curățăm pădurea de gunoaie. La început în zona unde mergeam noi, după care am extins aria de curățenie deoarece mirosul venea din toata pădurea, iar tinerii au considerat că și pădurea are nevoie sa respire un aer plăcut. Mergem aproape săptămânal pentru că ne-am obișnuit să ne recreem în pădure si de aceea facem si ecologizare ori de cate ori vremea ne permite acest lucru. Îmbinăm utilul cu plăcutul.

RomaniaPozitiva: Cum reacționează locuitorii din zona pe care o curățați? Dar autoritățile locale?

La început au fost curioși ce face un grup de 20 de tineri, îmbrăcați toți la fel, în pădure. Au privit strâmb cum scoteam sacii de gunoaie aruncate de ei în pădure și îi aliniam lângă șosea pentru ca mașina de salubrizare să vină să îi ia. Cu toate că într-o zi făceam curățenie, nu dura mult și zona era “populată” iarași cu și mai multă mizerie, dar localnicii au fost surprinși de hotărârea de care am dat dovadă prin acțiunile repetate pentru întreruperea acestui fenomen și ușor-ușor au încetat să mai încarce pădurea cu toate obiectele și lucrurile ce nu le mai erau de folos.

Autoritățile locale… când spun autorități nu mă pot referi decât la Romprest, cu ei colaborăm. Am luat un contact de la departamentul relații cu publicul și astfel am primit informația că va veni o mașină de la ei să ridice sacii strânși de noi de câte ori este nevoie. Au văzut ce cantitate mare este stransă și ne-au sponsorizat cu 2000 saci pentru a ne putea continua activitatea.

RomaniaPozitiva: Care sunt „reușitele” voastre? Scrie-ne te rugăm povestea (pe scurt) a unei persoane pe care ați reușit să o ajutați  prin programele desfășurate de voi. 

Noi avem un moto : “Cine salvează o viața, salvează întreaga lume”. Nu ne contabilizăm reușitele, noi ne dorim să îi ajutăm pe toți. Este foarte greu să reușești atâta timp cât strada le oferă foarte multă libertate, țigări și droguri din belșug. Nu poți lupta cu ele dacă tânărul nu te ajută prin voința lui, doar atunci poți avea mari șanse de reușită.

Zilnic vin tineri în centru care doresc sa intre în programul nostru, unii rămân mai mult timp alții mai puțin. În continuare vă va spune un tânăr primit în Centrul “Sf. Lazăr” povestea sa și pe care, prin programele centrului nostru, putem spune ca am reușit să îl ajutăm.

“ Mă numesc Lixandru Marcel și am 29 de ani. Am fost consumator de droguri, iar acest lucru a început în anul 2001 cu doze de heroină. Toate au mers prost de pe urma acestui lucru și, în anul 2007, am fost arestat pentru tâlhărie. La începutul anului 2012 am fost eliberat și am luat contact cu etnobotanicele, iar după o perioada mai lunga de consum, am ajuns la Spitalul Obreja, la secția dezintoxicare. Acolo cineva mi-a recomadat Centrul Social “Sf. Lazăr” unde am fost inclus în diferite programe, am primit asistență medico-socială, am fost ajutat să îmi fac actele de identitate. În centru am lucrat ca asistent la bucătărie, unde ajutam bucătarul să gătească, curățam legume, spălam vasele sau împărțeam mâncarea tinerilor în sala de mese. Am intrat într-un program de găsire a unui loc de muncă și așa am reușit sa mă angajez. Acum lucrez într-un club sportiv din Otopeni și, noapte de noapte, merg și fac curățenie în acest loc”.

RomaniaPozitiva: Un vis despre România?

Cel mai frumos loc este acela unde te naști, iar pentru noi România este cea mai frumoasă, cu toate problemele ei. Ca vis despre ea, poate acela în care majoritatea tinerilor să își găsească un loc de muncă și să devină o țară în care autoritățile să fie unelte care ajută oamenii sa-si resolve problemele.

Un mesaj pentru cititorii România Pozitivă.

Dacă suntem interesați de citit articole, ar fi frumos ca noi toți să transmitem ceea ce găsim interesant în astfel de subiecte și altor persoane, pentru ca apoi să luăm împreună o atitudine care poate produce o schimbare la nivel național!

Multumim Marius pentru interviu!

Interviurile RomaniaPozitiva, iunie 2012

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.