Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Despre cum Romania isi re-inaugureaza imaginea prin romanii talentati si alte inaugurari

0

InauguRO: Episodul 4

Nu stiu ce se intampla in ultimul timp, dar parca toata Europa descopera sau, mai bine zis, redescopera Romania. Nu exista saptamana in care sa nu se scrie ceva despre un roman care a realizat ceva in tara in care a emigrat sau despre romani de succes international (arta, muzica, film, modeling, stiinta etc.). Trebuie sa recunoastem ca aceste lucruri nu fac decat sa ne bucure si sa ne dea sentimentul ca suntem, in sfarsit, auziti si vazuti si nu ignorati datorita unor imagini stereotipice (de exemplu, documentarele despre caminele de copii sau despre etnia care ne-a defaimat numele in strainatate erau in anii 1990-2005/2007 singurele informatii despre tara noastra). Astfel, am asistat in ultimul timp la mai multe aparitii de bun augur ale romanilor talentati in presa straina.

In Spiegel se scrie despre pianista Mihaela Ursuleasa care in noul sau CD „Romanian Rhapsody” prezinta piese de inspiratie est-europeana.

Presa germana, de obicei foarte reticenta cu orice fel de stiri pozitive legate de Romania (se poate observa, de exemplu, ca in topurile din tarile vorbitoare de germana cantaretii romani ajung (daca) cu mult timp dupa ce s-au consacrat in celelalte tari), a inceput sa faca referiri si la unii din muzicienii romani care au cucerit topurile europene. In Suite101, Inna si Alexandra Stan sunt prezentate ca “romancele care cuceresc Europa”. Chiar si elvetienii de la 20Minutes au scris ceva frumos despre una din cantaretele de mai sus, numita, citez, “Bomba dance venita din Romania”.

Si, cum o veste buna nu vine niciodata singura, vestea castigarii trofeului Top Model of the World de catre romanca Loredana Salanta a fost preluata de presa internationala, chiar si de Deutschaldmagazin.

In plus, in ziarul italian Visum este un amplu articol-interviu dedicat fotomodelului roman Madalina Ghenea care a cucerit publicul Italian dupa aparitia in show-ul televizat Ballando con le stele.

Tot la una din televiziunie din strainatate se lanseaza numele unui alt roman talentat: Bogdan Ota, participant la concursul Norske Talenter 2011 din Norvegia in calitate de pianist si compozitor.

——————–

In alta ordine de idei, inaugurarile din Romania din ultimul timp au cateva teme comune. In primul rand, au fost inaugurate, din nou, cateva investitii in domeniul infrastructurii medicale:

Oradea: noul sediu al Direcţiei de Sănătate Publică si alte investitii

Clădirea în care s-a mutat DSP Bihor este cea în care a funcţionat, încă dinainte de 1989, Inspecţia de Sănătate Publică Bihor (Sanepidul), dar care a fost renovată şi extinsă prin mansardare în urma unor lucrări începute în toamna anului 2010 şi finalizate săptămâna trecută.
„Pentru Ministerul Sănătăţii, această lucrare a însemnat o investiţie importantă, de 2 milioane de lei, prin care am urmărit în principal să nu mai plătim chirie pentru vechiul sediu al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dar şi să concentrăm activitatea acestei instituţii într-o singură clădire, pentru a scurta circuitul de comunicare internă, cu agenţii economici şi cu cetăţenii”, a declarat luni, după inaugurarea noului sediu al DSP Bihor, ministrul Cseke Attila.

Sursa: Informatia de Vest

La Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie din Oradea a fost inaugurat, marţi, un bloc obstetrical reînnoit, amenajat cu patru săli de naşteri şi două săli de operaţie prin cezariană, transmite corespondentul ROMPRES. Renovarea, finalizată de Consiliul Municipal Oradea, a costat 500.000 lei.

Sursa: Sfaturi Medicale

Galati: casa ca salina

45 de minute este durata unei şedinţe cu aerosoli, la salina artificială de pe strada Revoluţiei. Alături de bolnavii de astm şi de cei cu alte probleme respiratorii şi fumătorii înrăiţi se pot trata în camerele cu sare.  La o casă de pe strada Anul Revoluţiei 1848 ( paralelă cu strada Coşbuc), înainte de intersecţia cu strada Basarabiei, a fost amenajată o salină artificială. Este găzduită într-o casă ca oricare alta. Dincolo de prag, te întâmpină Emilia Meragiu, inimosul administrator al acestui proiect.

Sursa: Adevarul

Bucuresti: Institutul Fundeni are doua sectii noi

Conducerea Institutului Fundeni a inaugurat recent sectia de terapie intensiva si blocul operator din cadrul Centrului Clinic de Transplant Hepatic. Pentru cele doua sectii au fost investiti 11 miliarde de lei vechi, conform datelor Ministerului Sanatatii. Actuala echipa de conducere a institutului mai are la dispozitie inca 100 de miliarde de lei vechi pentru alte lucrari de reabilitare care vor include lucrari la Sectia de urologie si transplant renal, in curtea interioara, caile de acces precum si tunelurile de acces, parcarile si ascensoarele unitatii medicale.

Sursa: Ghid Cabinet

Vestea cea mai buna din turism a fost, poate, faptul ca s-a lansat o televiziune dedicata, in primul rand, ofertelor de turism din Romania.

Prima televiziune de Turism romanesc: Travel Mix

Astăzi, 17 martie 2011, ora 13.45, la Centrul de Presă din cadrul Târgului Internaţional de Turism Holiday Market, târg organizat de ANAT la Palatul Parlamentului, a avut loc conferinţa de lansare a televiziunii Travel Mix. Corina Martin – Președinte ANAT, Paul Mărășoiu – Directorul Direcţiei Generale Turistice și Virgiliu Dumitrașcu – Vicepreședintele Asociației Somelierilor din România l-au felicitat pe Laurenţiu Megelea în calitate de director general Travel Mix pentru iniţiativa pe care a avut-o, de a pune bazele unui proiect de promovare a turismului românesc și au tăiat pangliga de inaugurare a televiziunii Travel Mix.

Sursa: Vrancea Media

Alte inaugurari locale au fost, pe de o parte, in domeniul comertului, ca deschiderea primelor magazine Gucci si H&M din Romania, sau din domeniul cultural, ca primul Bilbionet din Curtici. De asemenea, unele localitati au reusit sa finalizeze proiecte importante, ca cele 40 de locuinte sociale din Bistrita. Evenimente inedide au fost marcate de inaugurarea primului hotel de cauciucuri din Bucuresti si al noului depozit de aprovizionare şi desfacere colportaj al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

In final, incheind cu ceea ce am inceput, adica cu domeniul cultural, putem spune ca recent am asistat la re-inaugurarea setei de cultura a romanilor prin prelegerea de succes a lui Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu de la Arad:

Arădenii merită toate felicitările din lume. Duminică seara, pe o ploaie rebelă de primăvară timpurie ce fusese clasifică de către meteorologi cu codul de culoare galbenă, la Palatul Cultural s-a stat în picioare.

Motivul? Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu dialogau despre cultură. Nu se dădea ulei la preţ de economat şi nici nu se împărţea apă sfinţită – ca să exemplificăm doar două cazuri de aglomerări urbane contemporane – ci „se dădea intimul în vileag” vorbindu-se des­pre „kulturbetrieb”, se dezveleau cerurile de deasupra culturii şi se evada, în grup, din mijlocul abuzului de certitudini. Vizibil şi plăcut surprins de sutele de arădeani care umpluseră până la refuz sala, lojele şi balcoanele Palatului Cultural, Andrei Pleşu şi-a început minunatul expozeu despre cultură afirmând că „dacă la Bucureşti se întâmplă lucruri importante, la Arad se petrec lucruri bune.”

Sursa: Glasul Aradului

Despre autor

avatar

Serie de articole de tip "revista presei" cu principalele știri despre inaugurări în România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.