Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Descoperă poveştile Braşovului într-o plimbare cu iz de legendă!

0

În spatele obiectivelor turistice cunoscute de toată lumea, Braşovul ascunde o faţă misterioasă, cu oameni şi poveşti magice, cu legende care îşi pierd originile în negura vremii.

Lacul din faţa Prefecturii, în care se obişnuia ca suspectele de a fi vrăjitoare să fie testate: dacă legate de o piatra de moară nu se înecau în lac, însemna că sunt vrăjitoare şi trebuiau arse; Cetatea de pe Tâmpa din care au rămas doar indicii, cum ar fi drumul cavalerilor, sau plantarea numelui Stalin pe Tâmpa, poveştile Bisericii Negre care a fost martoră la „invierea” tinerei Hirscher trezită de un hoţ dar şi la uciderea celui mai de seamă ucenic. Acestea sunt doar câteva dintre istoriile puţin cunoscute ale oraşului. Şi cu siguranţă ele nu se termină aici.

O parte dintre poveşti le puteţi descoperi făcând o plimbare relaxantă alături de cei de la Guided Braşov – Free City Tour, o mână de tineri care, asemenea colegilor de la Bucureşti, îşi iubesc oraşul şi vor să-l prezinte turiştilor şi tuturor celor interesaţi.

Echipa Guided Braşov ne povesteşte într-un interviu despre plimbările pe care le organizează şi despre magia oraşului de pe Tâmpa:


RomaniaPozitivă: Cine sunteţi? Cum s-a format echipa Guided Braşov – Free City Tour?

Echipa Guided Braşov: Suntem un grup de prieteni care iubim oraşul în care locuim. Impulsul pentru acest tur a fost adus tot de o braşoveancă, parte a proiectului Guided-Bucharest Free Walking Tour, pentru Brasov, oraşul care i-a rămas locul de suflet oriunde ar merge. Pe scurt, reţeta a fost simplă: pornind de la un proiect similar în a cărui dezvoltare toţi cred cu tărie (Guided- Bucharest), se adaugă câţiva prieteni cu înclinaţii similare alături de un oraş cu potenţial turistic extraordinar, urmează un mix de explorare cu mult entuziasm şi astfel ia naştere echipa Guided Braşov. Momentan echipa e formată din: Ioana, Rareş şi Andrei alături de fraţii mai mari care se ocupă de tururile din Bucureşti. Unii studenţi, alţii angajaţi, cu toţii găsim în cadrul turului oraşului o gură de oxigen non-formală de a face ceva deosbit şi de interacţiona cu o multitudine de oameni şi de poveşti inedite.

RomaniaPozitivă: Care sunt punctele voastre forte?

Echipa Guided Braşov: Tururile noastre sunt pline de imaginaţie, istoria oraşului e sculată din morţi şi adusă la viaţă într-un fel care nu aminteşte deloc de orele plicticoase de istorie de la şcoală. Ne bazăm mult pe interactivitate, calitate şi nu în ultimul rând, pe animaţie. În felul acesta oaspeţii noştri află lucrurile care îi interesează cu adevărat şi reţin mult mai uşor ceea ce ne propunem să transmitem într-o atmosferă relaxantă dar şi informativă. Fiecare tur are ceva special şi nu ne este teamă să împărtăşim părerile şi legăturile noastre personale cu acest oraş. Această perspectivă locală este, credem noi, o adevărată experienţă de călătorie care se imprimă puternic în bagajul amintirilor de vacanţă.

Idealismul si pasiunea pentru Brasov ne ajută să vrem să facem lucrurile din ce în ce mai bine şi să trecem peste unele momente mai provocatoare.

RomaniaPozitivă: De ce Braşov? Ce înseamnă pentru voi acest oraş?

Echipa Guided Braşov: Braşov – pentru noi e un oraş care are un farmec extraordinar. Oraşul vechi nici nu pare că ar fi din România zilelor noastre. E ca o bijuterie: cu cât stăruim mai mult asupra lui descoperim noi faţete şi legende. Toate casele astea vechi, atâtea stiluri arhitecturale, moştenirea istorică multi-etnică, tradiţii readuse în viaţa cotidiană, natura care înconjoară oraşul, şi mai ales farmecul oraşului din fiecare anotimp sunt doar câteva dimensiuni ale ceea ce înseamnă pentru noi acest oraş.

Cu siguranţă Braşovul este un loc ce trebuie vizitat odată ajuns în România, şi pe lângă Dracula (a cărui poveste reală nu e cunoscută de toată lumea) poveştile oraşului atât de diverse şi de interesante, aduc un plus potenţialului turistic al acestui oraş. Aşadar de ce Braşov: pentru că e oraşul nostru natal, pe care îl apreciem şi care are multe de oferit noilor venitţi, fără să-şi piardă din specificul local cald şi calm. Până la urmă e cel mai romantic oraş din România…

RomaniaPozitivă: Ce obiective turistice vizaţi în acest tur?

Echipa Guided Braşov: Turul nostru incepe din Piaţa Sfatului, apoi ne oprim la Biserica Neagră,  ne strecurăm şi pe Strada Sforii,  vedem zidurile de apărare ale vechii cetăţi Kronstand, şi ajungem in leagănul de altădată al comunităţii româneşti: Piaţa Unirii. La finalul plimbării turiştii au o imagine mai clară asupra Brasovului din trecut şi cel din prezent.

RomaniaPozitivă: Ce credeţi că s-ar putea face pentru a promova mai bine Braşovul ca destinaţie turistică?

Echipa Guided Braşov: Braşovul ar putea să fie mult mai atractiv prin organizarea mai multor evenimente cât mai diverse (culturale, sportive, sociale, internaţionale etc.) care să pună în valoare şi prezentul. Astfel de iniţiative atrag oameni noi în oraş şi cel mai important, demonstrează că Braşovul e plin de viaţă. În acest fel turiştii nu se plictisesc (mai ales daca vin din zona Sibiului unde au mai explorat deja un oraş săsesc) şi vor sta mai mult explorând oraşul şi împrejurimile.

De asemenea, încurajarea unei infrastructuri prietenoase către zonele de interes limitrofe (castelul Bran, cetatea Prejmer) precum şi un sistem mai interactiv de informare turistică ar putea face ca oaspeţii Braşovului să nu se plictisească prea uşor. Astfel, în urma unei experienţe pozitive, reclama “din gură în gură” îşi poate dovedi eficienţa celui mai bun mod de promovare.

RomaniaPozitivă: Ce planuri de viitor aveţi?

Echipa Guided Braşov: Pe viitor ne dorim să fim din ce în ce mai buni şi să avem cât mai mulţi oaspeţi la tururile pietonale ale oraşului. Vrem de asemenea să creştem proiectul Guided-Braşov oferind diversitate şi noutate în ceea ce priveşte abordarea oraşului şi explorarea lui cât mai creativ şi mai atractiv. Sperăm în acest sens să ne extindem echipa alături de oameni cu o viziune similară, pasionaţi şi dornci să dezvolte alături de noi astfel de iniţiative.

RomaniaPozitivă: Un vis despre România?

Echipa Guided Braşov: În visul nostru, România este veselă, deschisă, cu picioarele pe pământ, fără corupţie, iar românii apreciază această ţară, o iubesc şi o respectă, cu ceva mai mult curaj în iniţiativele lor. Cel mai important poate, călătorii caută, descoperă, înţeleg şi păstrează împreună cu respect spiritul românesc din locuri şi oameni. Noi am descoperit că acest vis poate fi real, împreună cu oaspeţii care vin la tururile noastre din Braşov – şi pentru asta le mulţumim!

 

Interviurile RomaniaPozitiva, august 2012

————

Citeşte şi acest interviu

 

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.