Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Dacă vrem o Românie mai bună, avem datoria să acționăm pentru a o face mai bună”

0

Motivația implicării într-un proiect important pentru mediul de afacerii și nu numai, soluții pentru România și gânduri de viitor într-un interviu cu Gheorghe Gruia, voluntar *RBLS, un specialist cu 36 de ani experiență în diplomație economică.


RomaniaPozitiva: De ce sunteți voluntar RBLS?

Gheorghe Gruia: Cred că, indiferent de vârstă, dacă avem încredere cu adevărat că România poate avea un viitor mai bun este datoria noastră morală să contribuim la a făuri acest viitor. Orice inițiativă pozitivă, inclusiv Romanian Business Leaders Summit (RBLS), trebuie sprijinită nu doar de liderii de afaceri, ci și de toți românii de bună credință. Indiferent dacă trăiesc în România sau pe alte meleaguri.

RomaniaPozitiva: Ce v-ați propus să realizați prin intermediul evenimentului Romanian Business Leaders Summit (RBLS)?

Gheorghe Gruia: În calitate de voluntar RBLS, vreau să-mi aduc aportul la desfășurarea evenimentului, să contribui cu idei în cadrul temelor care vor fi dezbătute la Summit și, în același timp, să lansez un apel pentru a structura un dialog constructiv între generații. Pentru nimeni nu mai este un secret că dezbinarea generațiilor a fost „cultivată” ani la rând. Efectele ei pentru țară sunt devastatoare și pot fi văzute cu ochiul liber, chiar acum.

România are mulți oameni integri, competenți și buni profesioniști. Dacă s-au format intelectual și profesional înainte de 1990 nu înseamnă că opiniile lor nu trebuie luate în considerare.  Experiența ne-a demonstrat că țări din Europa Centrală și de Est care au promovat dialogul intergenerațional, acum au o dezvoltare mult superioară României.

Cred într-un dialog empatic și deschis cu generația tânără care s-o inspire să-și canalizeze eforturile și entuziasmul specifice vârstei spre a realiza proiecte care să conducă la schimbarea în bine a României.

RomaniaPozitiva: De ce credeți că este valoroasă o astfel de inițiativă?

Gheorghe Gruia: Este primul proiect de acest gen de după 1990, lansat de liderii de afaceri cu calități morale, care au încredere în România, vor acțiune și sunt dispuși să treacă la treabă. Pe lângă capacitatea intelectuală și profesională, acești lideri dispun și de resursele necesare pentru realizarea proiectelor care vor fi propuse. Și au responsabilitatea promisiunilor publice pe care le fac. Aceasta oferă o siguranță în plus că între vorbe și fapte va exista o concordanță productivă.

RomaniaPozitiva: Cum arată proiectul dumneavoastră personal prin care vreți să faceți România mai bună?

Gheorghe Gruia: Așa cum remarca și Mihaela Perianu într-un interviu anterior, generațiile de vârsta a II-a și a III-a din România nu sunt activiste. Schimbarea acestei atitudini presupune un efort transformațional amplu, dar nu înseamnă că nu putem încuraja activismul tinerilor. Este important să-i ajutăm să se formeze ca oameni și profesioniști, să constituim repere morale și profesionale.

Ca voluntar în RBLS, îmi ofer cunoștintele și experiența profesională pentru a contribui la concretizarea proiectelor care vor rezulta în urma dezbaterilor din cadrul Summit-ului. Totodată, doresc să mă implic în proiectul de transformare a liderilor de afaceri într-un actor important al diplomației economice de rangul II care, în multe ocazii, poate sprijini decisiv diplomația oficială.

RomaniaPozitiva: Un vis al dumneavoastră despre România?

Gheorghe Gruia: Îmi doresc o Românie în care vocea oamenilor optimiști, cinstiți, integri și muncitori acoperă corul celor care cântă prohodul acestei țări. Îmi doresc o Românie în care valorile autentice să triumfe, în care să aud din ce în ce mai mulți oameni spunând că sunt mândri că sunt români și că trăiesc în România.

RomaniaPozitiva: Cine sunteți?

Gheorghe Gruia: Am o experiență de 36 de ani în comerț internațional, cooperare economică internațională și diplomație economică. De-a lungul carierei mele am promovat produse și servicii românești în țări din Africa, Asia, America Latină și America de Nord. După 1990, am contribuit la atragerea de investiții străine de anvergură în IT, electronică, electrotehnică, auto, telecomunicații, construcții de mașini, chimie, agricultură și industria alimentară.

————————————————————————————————————————————————-

*Romanian Business Leaders Summit (RBLS)

RBLS îi va reuni la București, pe 3-5 februarie 2012, pe cei mai importanți 300 de lideri de business din România, într-o inițiativă istorică a comunității de afaceri de a reproiecta viitorul țării. Liderii din business vor lucra la o viziune și la un plan de acțiuni pentru a face România o țară competitivă, bazată pe o economie antreprenorială construită de lideri care lucrează împreună.

Rezultatul primei ediții a RBLS va fi un Memorandum Public care va include proiecte și acțiuni specifice și o programare a implementării lor pentru a face România o țară performantă. 50 de locuri la Summit sunt rezervate pentru tinerii lideri români. Aflați mai multe despre condițiile de înscriere pentru tinerii lideri de pe www.rbls.ro/leaders.php.


Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.