Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cei mai buni debateri romani la Turneul Campionilor in Dezbateri

1

Cei mai buni debateri romani s-au intrecut in Turneul Campionilor in Dezbateri

Sursa: campionidebate.org.

Pe 3 Decembrie a avut loc, la Biblioteca Nationala, finala competitiei de dezbateri Turneul Campionilor, eveniment organizat de Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica (ARDOR) ce a reunit cei mai talentati vorbitori – elevi si studenti – ai miscarii de dezbateri din Romania. Tinerii din cadrul acestei competitii sunt campioni sau vice-campioni in competitii nationale si internationale de anvergura. 

Finala a fost deschisa de ambasadorul Marii Britanii in Romania, Excelenta Sa domnul Martin Harris (fost practicant de marca al acestui ‘sport intelectual’). In discursul sau, domnul ambasador a comentat:

“Dezbaterile m-au invatat in scoala si universitate sa am incredere sa imi exprim parerile, sa imi inving frica de a vorbi in public, sa construiesc un argument, sa-l apar si apoi sa analizez critic argumentul opus. Dezbaterile reprezinta pentru mine cea mai buna pregatire pentru o cariera in politica, diplomatie, business, leadership in orice domeniu si pentru mediul universitar in ansamblu. Sunt convins ca astfel de activitaţi sunt benefice democratiei si ca, daca putem incuraja generatia noua sa dezbata subiectele relevante pentru societatea contemporana, sa sustina lucrurile in care crede, sa respecte si sa provoace argumentele altor oameni, putem crea o societate democratica si sanatoasa in viitor.”

Tema finalei a fost  “Acest Parlament crede ca Romania ar trebui sa renunte la masurile de austeritate”.

Formatul in care s-a desfasurat dezbaterea se numeste British Parliamentary si este practicat la campionatele de dezbateri de top (Campionatele Europene si Mondiale). In acest format se confrunta patru echipe, compuse din cate doua persoane – doua echipe de partea Guvernului (cei care argumenteaza in favoarea motiunii/temei) si doua echipe de partea Opozitiei (cei ce se opun motiunii). De ce este acest format atat de popular si de ce a fost ales si in Turneul Campionilor? Pentru ca adesea exista mai multe perspective din care se poate propune o masura sau sustine o idee, la fel cum exista mai multe perspective din care poate fi respinsa o propunere.

Acest eveniment face parte din eforturile de ARDOR de a promova dezbaterile in societatea romaneasca ca mod de a imbogati educatia formala oferita de scoala. Ecourile actiunilor intreprinse de ARDOR au inceput sa aiba un impact din ce in ce mai important in ultimii ani, tinand cont de sprijinul de care a beneficiat acest eveniment din partea mediului de afaceri, sectorului non-guvernamental si al institutiilor de stat.

Ne bucuram ca am reusit sa organizam un eveniment in care sa readucem aminte – in primul rand ca dezbaterea este un instrument esential de democratie si educatie si in al doilea rand ca felul in care ar trebui sa se desfasoare dezbaterile la orice nivel este unul civilizat si elegant, in care primeaza analiza critica si opinia argumentata. “

Emanuel Beteringhe – Presedinte ARDOR Muntenia, Coordonatorul Turneului Campionilor

In editia din 2012 a Turneului Campionilor in Dezbateri  au fost selectati 24 de participanti si s-au jucat 15 meciuri de dezbateri. Temele dezbatute au fost:

Acest Parlament ar renunta la Ordonantele de Urgenta

Acest Parlament crede ca tarile occidentale ar trebui sa cenzureze orice reprezentari publice ale unor figuri religioase, reprezentari considerate ofensatoare de practicantii acelei religii.

Acest Parlament crede ca descarcarea de continut piratat este imorala.

Acest Parlament considera ca statul ar trebui sa impuna producatorilor de masini sa aloce jumatate din bugetul lor de investitii catre producerea de masini care functioneaza cu sisteme de alimentare alternative.

Au sustinut acest eveniment Porsche Romania, British Council, Human Invest, Libraria Okian, Paste Baneasa, Biblioteca Nationala, Colegiul National “Gheorghe Lazar” din Bucuresti, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si partenerii media Romania Pozitiva si Think Outside the Box.

“Parteneriatul dintre British Council si ARDOR Muntenia este unul foarte important pentru noi si ne bucura faptul ca, in afara de infiintarea primului club de dezbateri in limba engleza deschis publicului larg, putem sustine miscarea de dezbateri alaturi de partenerii nostri. Turneul Campionilor in Dezbateri este un eveniment foarte bine organizat si relevant atat pentru institutiile de invatamant din Romania, cat si pentru angajatorii romani care doresc sa recruteze cei mai competenti tineri de la ora actuala. Suntem mandri sa fim partenrii acestei competitii si speram ca, in anii ce urmeaza, sa existe o deschidere similara din partea cat mai multor organizatii pentru astfel de evenimente.”Eliza Ioana, Innovation Manager, British Council Romania.

 Despre ARDOR

Infiintata in 1998 prin institutionalizarea programului educational de debate initiat in 1994 de Fundatia pentru o Societate Deschisa, ARDOR are in componenta sase asociatii regionale care au aceeasi misiune, sustinerea educatiei prin “instrumentul” dezbaterilor.

“Patronand ” zeci de cluburi de debate in licee si universitati, ARDOR are o oferta provocatoare pentru spatiul educational romanesc: practicarea si exersarea dezbaterilor in formatele Karl Popper, Parliamentary si World Schools, in care doua echipe se “infrunta” pe o tema asupra careia persoane bine intentionate si mediu informate pot avea pareri contrare.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.