Sărbătoarea Teiului din Valea-Mare
În satul Valea-Mare, comuna Runcu, judeţul Gorj, 11 săteni şi-au propus să facă o schimbare în bine în localitatea lor. Cu sprijinul Fundaţiei PACT şi al Asociaţiei Fiii Satului Frânceşti, ei s-au format ca grup comunitar şi au pornit prin a căuta acele lucruri de primă necesitate pentru întreg satul, pe care localnicii îşi pot permite să le realizeze cu bani puţini şi multă dăruire.
Au început cu dotarea unui club pentru tineri în incinta Căminului Cultural din Valea-Mare. Membrii comunităţii au argumentat că în cadrul acestui club se pot organiza activităţi de petrecere a timpului liber pentru tineri şi bătrâni deopotrivă. Totodată, s-a stopat, astfel, degradarea locaţiei Căminului Cultural, care nu mai fusese utilizat după 1990.
În Valea-Mare sunt peste 140 de tineri, printre care şi elevi de liceu şi gimnaziu. Le lipsea o locaţie potrivită pentru petrecerea timpului liber şi recreere. Prin amenajarea acestui spaţiu, tinerii au căpătat acces la diverse informaţii prin introducerea sistemului informatizat (calculator şi internet), la diferite sporturi (şah, tenis de masă, rummy), la lectura de cărţi şi publicaţii prin dotarea spaţiului cu o mini-bibliotecă, precum şi la un spaţiu de socializare etc. În plus, s-a stabilit o dată care să devină competiţie de tradiţie a satului, cu invitaţi din satele vecine şi din rândul fiilor şi personalităţilor satului plecaţi din ţară.
Proiectul a debutat cu o întâlnire de informare de către membrii grupului a tinerilor din comunitate, în ceea ce priveşte activităţile propuse în cadrul proiectului. În primele două luni, tinerii s-au implicat voluntar la amenajarea spaţiului şi la achiziţionarea echipamentului sportiv (masă de tenis, set palete, fileu, mingi de tenis, table, şah, rummy etc.). La începutul lunii iunie 2009, grupul comunitar a organizat o întâlnire la care au participat 14 tineri. Scopul întâlnirii a fost pregătirea activităţii de inaugurare a clubului.
« Am utilizat ca metode: organizarea unui eveniment de strângere de fonduri – Seara Tineretului – care a avut loc în a treia zi de Crăciun; donaţia; solicitarea directă de la membrii comunităţii. Am considerat că aceste metode pot să sensibilizeze comunitatea pentru sprijinirea acţiunilor derulate la Clubul Tineretului, atrag membrii comunităţii spre club şi responsabilizează tinerii pentru implicarea în viaţa comunităţii.»
Târban Nicolae şi Turtoi Nicolae, reprezentanţi ai Grupului Comunitar Valea-Mare
Competiţii sportive şi dansuri
Inaugurarea clubului a avut loc în data de 17 iulie 2009, cu participarea a aproximativ 70 de persoane (42 de tineri din satul Valea-Mare, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ansamblul Maria Apostol de la Grupul Şcolar Industrial Bâlta, invitaţi din comunităţile Bâlta şi Runcu). În ziua inaugurării clubului, s-au desfăşurat concursuri de tenis de masă, şah şi table între echipe constituite ad-hoc din rândul participanţilor (vârstnici, elevi, studenţi). De asemenea, la activitatea de inaugurare, membrii grupului comunitar, împreună cu beneficiarii clubului prezenţi la festivitate, au stabilit programul de funcţionare a clubului, zilnic între orele 20-24 în sezonul de vară, iar pentru sezonul de iarnă programul urma să fie modificat în funcţie de propunerile beneficiarilor. Tot în cadrul evenimentului s-a desfăşurat o horă populară la care au participat membrii comunităţii prezenţi la festivitate. De la inaugurare, clubul funcţionează după programul stabilit şi este frecventat zilnic de minim 10 persoane, uneori ajungându-se la 20 – 30 de persoane.
« Pe parcursul campaniei de strângere de fonduri nu s-au cheltuit bani. Afişele, muzica, pregătirea spaţiului, organizarea evenimentelor, s-au derulat cu aportul adus de către membrii grupului comunitar. (…) Donatorii au fost informaţi cu privire la resursele lor, ce destinaţie au, aceştia având posibilitatea să constate la faţa locului cum s-au utilizat aceste resurse şi să cerceteze actele doveditoare care se află la sediul clubului. »
Târban Nicolae şi Turtoi Nicolae, reprezentanţi ai Grupului Comunitar Valea-Mare
Grupul comunitar a reuşit să implice şi Primăria şi Consiliul Local Runcu, care au contribuit la reabilitarea Căminului Cultural pentru a deveni un spaţiu funcţional.
Idei care creează tradiţii
Activitatea grupului nu s-a întrerupt după finalizarea programului Fundaţiei PACT „Învăţare, Participare, Încredere” (runda a patra). Membrii grupului şi-au propus, în continuare, să susţină o serie de activităţi cultural-artistice tradiţionale. O primă idee a fost desfăşurarea, în comunitate, a unui eveniment anual intitulat „Sărbătoarea teiului”. Această idee a apărut din partea membrilor comunităţii şi deja s-a realizat un proiect de hotărâre introdus de unul dintre membrii grupului într-o şedinţă a Consiliului Local al comunei Runcu. Ulterior, proiectul a fost aprobat şi s-a stabilit ca „Sărbătoarea teiului” să devină o sărbătoare cu tradiţie a satului Valea-Mare şi să se desfăşoare în fiecare an în prima duminică a lunii iulie. Membrii grupului comunitar, alături de alţi săteni, au stabilit ca la această sărbătoare să se promoveze zona de sub munte a comunei, unde există o pădure de tei, iar în decursul acestui eveniment să iniţieze în cadrul clubului diferite activităţi (concursuri de tenis de masă, table, şah, horă populară) la care să invite participanţi din satele vecine. Deja s-a desfăşurat prima ediţie a acestei sărbători, la începutul lunii iulie 2009, la care au participat atât membri ai comunităţii Valea-Mare, cât şi alţi localnici din satele învecinate, alături de directorul executiv al Fundaţiei PACT.
« Procesul nu a fost greu; a fost plăcut, mai ales că s-a oferit ocazie pentru membrii comunităţii să socializeze şi să se distreze. Dorim să sensibilizăm comunitatea pentru a se implica în susţinerea activităţilor de interes local. »
Târban Nicolae şi Turtoi Nicolae, reprezentanţi ai Grupului Comunitar Valea-Mare
Grupul comunitar mai are multe idei ce au ca scop dezvoltarea comunităţii proprii. Printre acestea se numără implicarea tinerilor în activităţi de înfrumuseţare a comunităţii, organizarea de excursii cu membrii comunităţii, igienizarea islazului comunal, modernizarea cişmelelor stradale (fântâni, izvoare) şi a unui pod, aducţiune cu apă într-o zonă a comunităţii.
De asemenea, pentru viitorul apropiat, grupul comunitar îşi doreşte să capete personalitate juridică şi să devină ONG; ei vor să organizeze întâlniri periodice ale grupului, la care să invite membri din comunitate, să îi consulte cu privire la problemele comunităţii şi să implice, alături de tineri, şi persoane care aparţin altor grupuri sociale (ex. vârstnici, copii), la propunerile cărora organizaţia să iniţieze „alte mici proiecte în care să-şi aducă şi ei contribuţia pentru rezolvarea problemelor lor, fiind sprijiniţi de noi cu experienţa şi cunoştinţele pe care le-am căpătat cu ocazia implementării acestui proiect”, aşa cum a declarat un membru al gupului comunitar.
Din pregătirea şi implementarea acestui proiect, membrii grupului au afirmat că au „învăţat lucruri total noi, atât pentru membrii grupului comunitar, cât şi pentru membrii comunităţii. Am înţeles că putem să contribuim la dezvoltarea comunităţii în care trăim, participând şi implicându-ne în dezvoltarea comunităţii noastre. Am învăţat să consultăm comunitatea, să ţinem cont de părerea oamenilor, am învăţat să scriem o cerere de finanţare, să căutam parteneri în proiect, să derulăm un proiect comunitar” (membru alGrupului Comunitar Valea-Mare).
Pentru că, în decursul activităţii sale, echipa Fundaţiei PACT a adunat atât de multe poveşti de succes, cu oameni plini de entuziasm, care au reuşit să schimbe mentalităţi, să împingă lucrurile într-o direcţie mai bună, să dea curaj membrilor comunităţii să-şi pună în aplicare ideile şi planurile, România Pozitivă vă prezintă un serial de bune practici, în care Fundaţia PACT descrie activitatea grupurilor comunitare înfiinţate şi coordonate prin programul său, „Învăţare, Participare, Încredere”.
Un comentariu
da, adevarat pretioasa e aceasta precizare, activitatile de grup fiind un gen de jocuri de indemanare a echilibrului corpului si mintii prin concentrare:)