Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cateva proiecte majore si calea catre “civilizatie”

1

InauguRO: Episodul 5

Tema centrala a inaugurarilor din ultimul timp poate fi “proiecte majore” pentru ca, din fericire, am asistat la finalizarea sau, cel putin, finalizarea partiala, a unor proiecte de o importanta majora pentru toti. Ele sunt importante pentru ca ne vor usura viata, intr-un fel sau altul. Si mai sunt importante pentru ca ne confirma faptul ca, in ciuda tuturor criticilor, lucrurile pot fi duse la bun sfarsit atunci cand exista vointa si seriozitate din partea persoanelor implicate in astfel de proiecte. Si, in plus, nu fac decat sa demonstreze ridicolul situatiilor in care comentarii de genul “mare lucru si chestia asta”, “iar vin astia sa taie panglici”, “se vede ca s-a furat la cat a costat” sau, cu o tenta autodefaimatoare implicita de tipul “degeaba, ca nu merge, tipic romanesc”, incearca sa minimalizeze si sa anuleze efectul pozitiv al unor astfel de stiri.

Bucuresti: un nou terminal al Aeroportului Otopeni

Investiţia făcută pentru a realiza acest terminal la standardele europene impuse de spaţiul Schengen a ajuns la 60 de milioane de euro. Practic, banii au fost folosiţi pentru modernizarea saloanelor de aşteptare, dar şi în extinderea şi mărirea fostului terminal. Numărul porţilor de îmbarcare a crescut de la nouă la 24 şi numărul pasarelelor utilizate pentru îmbarcare şi debarcare a ajuns de la doar 5 la 15.

Sursa: Adevarul

Ghiseul.ro este functional (acces partial)

Romanii au, incepand de astazi, o alta modalitate mai la indemana de a-si plati taxele si impozitele. Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informatice (MCSI) a lansat un ghiseu virtual de unde se pot plati darile cu cardul.

Cu toate ca a fost lansat cu o zi inainte de termenul limita, ghiseul.ro este functional momentan doar pentru locuitorii din Targu Mures si Bucuresti, sectoarele 2 si 6.

Sursa: Business.ro

Sibiu: Centrul ASTRA pentru Patrimoniu

Centrul ASTRA pentru Patrimoniu totalizează 2.700 de metri pătraţi de spaţiu multifuncţional, construit la standarde internaţionale, cu eficienţă energetică maximă şi microclimat controlat, care va deservi depozitele pentru colecţiile de patrimoniu, laboratoarele de conservare şi restaurare şi Centrul de pregătire a conservatorilor şi restauratorilor din România (CePCoR). Centrul este situat în muzeul din Dumbrava Sibiului, în afara expoziţiei în aer liber, şi se adresează specialiştilor din domeniul conservării – restaurării patrimoniului etnografic. Lucrările de construcţie au demarat la începutul lunii septembrie 2009, antreprenor general fiind firma CON-A din Sibiu. Proiectant a fost firma Arhigraf din Sibiu, prin arh. Silviu Popa şi arh. Vladimir Grigorov. La sfârşitul lunii octombrie 2010, s-au terminat lucrările de construcţie, centrul fiind dat în folosinţă beneficiarilor finali începând cu luna martie 2011, după finalizarea etapelor de dotare interioară cu mobilier şi echipamente de specialitate.

Sursa: Turnul Sfatului

Bucuresti: Centrul de Instruire a Personalului Consular

Centrul va contribui la pregătirea personalului consular, la perfecţionarea continuă şi îndeplinirea cerinţelor pentru servicii consulare la standarde europene, pentru diplomaţii din Centrala MAE, dar şi pentru cei din cadrul secţiilor consulare sau consulatelor de carieră ale României din străinătate. MAE va fi, astfel, în măsură să reacţioneze adecvat la noile cerinţe pe care standardele Schengen le impun în ceea ce priveşte pregătirea personalului consular. „Mă bucur că în acest centru vom putea pregăti mai multe generaţii de funcţionari consulari, care vor răspunde după acest stagiu tuturor exigenţelor unei societăţi democratice, în care instituţiile publice se pun cu adevărat în serviciul cetăţenilor. Astfel, fiecare viitor funcţionar consular va putea asimila acquis-ul Schengen şi se va familiariza cu ansamblul procedurilor de lucru”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, cu ocazia inaugurării CIPC.

Sursa: MAE

Târgu-Mureş: primul hotel de 5 stele (Hotel Plaza)

Cu o investiţie de 7 milioane de euro, hotelul promite să aducă un concept unic în România, fiind primul „design hotel” din Târgu-Mureş. Amplasamentul are o capacitate de cazare de 170 de persoane, un restaurant cu o capacitate de 220 de persoane (bucătarul şef este adus din Manchester), un centru de conferinţe şi centrul SPA care are 2 jacuzzi, saună finlandeză, baie de aburi, zonă de relaxare, sală de fitness, zonă de relaxare şi bar.

Sursa: Adevarul

Pentru ca am constatat ca in ultimul timp au inceput sa se repete anumite evenimente, o sa tragem concluzia ca nu ar trebui sa le mai ignoram.  De exemplu, faptul ca se inaugureaza din ce in ce mai multe locuinte sociale inseamna conditii mai bune de trai pentru cei dezavantajati sau rezolvarea unor probleme de drepturi de proprietate pentru locuintele din centrele oraselor sau din cartierele ghetou. Acest lucru inseamna de fapt un pas important spre curatenia si “civilizarea” unor cartiere.

Medias: bloc social

Prefectul judeţului, alături de edilul şef al Mediaşului au inaugurat ieri un bloc nou-nouţ de locuinţe sociale pe strada Luncii din municipiul de pe Târnava Mare. În acest fel, o investiţie demarată de ceva vreme în municipiul de pe Târnava Mare a fost cu succes finalizată. Este vorba despre un bloc de locuinţe destinat persoanelor cu dizabilităţi, dar şi cazurilor sociale. Practic, din totalul de 88 de unităţi locative, 50 de locuinţe vor fi atribuite persoanelor cu handicap, restul de 33 de apartamente şi garsoniere fiind deja atribuite solicitanţilor de locuinţe sociale, aflaţi pe lista de priorităţi.

Sursa: Tribuna

Alte semne pozitive, ale “intrarii in randul lumii”, sunt inaugurarea sezonului 2011 al programului “I love Velo” din Bucuresti, Cluj, Brasov, Iasi si Constanta, a primului Centru de Voluntariat al orasului Sfantu-Gheorghe, a Centrului de Resurse Culturale de la Harsova, a parcului Detunata din Cluj, a “circuitului pietonal” turistic din Avrig, a Sectiei de Ortopedie a Spitalului de Urgenta Târgoviste sau a Unitatii de Primire a Urgentelor din Constanta.

Din punct de vedere cultural, putem mentiona un eveniment ce inaugureaza Aradul ca oras cultural prin alegerea sa ca singurul oras din tara ce va gazdui Festivalul CologneOFF 2011.

Si pentru turism lucrurile par sa se indrepte in directia buna. Chiar daca in presa nu se discuta niciodata despre adevarata anvergura a proiectelor in derulare sau recent aprobate, putem spune ca MDTR a “inaugurat” recent una din cele mai impresionante liste de investitii din ultimii ani (pentru o informare corecta, detalii complete aici. Desi, de obicei, proiectele inca nefinalizate nu fac obiectul rubricii noastre, aceasta lista ne da mari sperante ca daca macar 50% din aceste proiecte  vor ajunge in rapoartele nostre InauguRO, vom avea toate motivele sa ne declaram multumiti.

text InauguRo, foto Florin Ghinda

Despre autor

avatar

Serie de articole de tip "revista presei" cu principalele știri despre inaugurări în România.

Un comentariu

  1. Pingback: Inaugurat in Romania, episodul 5 | Lume Buna

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.