Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Artiștii din România s-au calificat în marea finală Henkel Art.Award! Premiul are o valoare totală de 35.000 de euro!

0

Pentru a treia oară în istoria competiției, artiștii din România s-au calificat în marea finală Henkel Art.Award!

Juriul internațional format din experți şi condus de Rainer Fuchs, curator-șef la Muzeul de Artă Modernă Fundația Ludwig din Viena (mumok), a anunțat numele celor cinci artişti finalişti ai competiției Henkel Art.Award.2012.

Astfel, dintr-un total de 931 de aplicaţii primite din 23 de ţări, au fost selectaţi pentru marea finală numai cinci artiști/echipe de artiști: Marge Monko (Estonia), Miks Mitrevics (Letonia), Anca Benera/Arnold Estefan (România), Olga Jitlina (Rusia) şi Katarina Zdjelar (Serbia).  

Dintre cei cinci finalişti va fi ales marele câștigător care va fi anunțat în cadrul unei ceremonii de gală pe data de 30 octombrie 2012, la muzeul mumok,  Viena.

Premiul are o valoare totală de 35.000 de euro, din care 7.000 de euro recompensa financiară, la care se adaugă expunerea lucrărilor artistului în țara sa natală și în cadrul unei expoziții individuale la MUMOK, cel mai important muzeu de artă contemporană din Europa Centrală şi de Est.

Pe lângă Președintele juriului, Rainer Fuchs, curatorul-șef al mumok Viena, din juriul internațional al actualei ediţii au mai făcut parte Nada Beros, curator-șef al Muzeului de Artă Contemporană din Zagreb, Croația și Mladen Miljanovic, un artist extraordinar din Bosnia-Herțegovina și câștigător al Henkel Art. Award. 2009.

Lucrările de artă selectate de jurații din etapa națională s-au dovedit a fi o excelentă bază de tineri artiști ambițioși. Cu toate că există diferențe, operele celor 5 finaliști transmit o mare sensibilitate în fața transformărilor sociale și culturale din țările lor, după căderea comunismului. Pe de o parte, lucrările reprezintă o confruntare cu propria lor istorie și cu tensiunile dintre fostele utopii și realitatea actuală. Pe de altă parte, abordează condiția comunicării contemporane și utopiile din epoca actuală mass-media”, declară Rainer Fuchs, curator-șef al mumok Viena și Președinte al juriului Henkel Art. Award 2012.

Anca Benera și Arnold Estefan completează lista artiştilor români care au confirmat valoarea artei contemporane româneşti în cadrul competiţiei Henkel Art Award, după Dan Perjovschi (finalist şi cîştigător al primei ediţii – 2002) şi Cristina David (finalistă în 2011).

Faptul că am fost aleși în top 5 în finala competiției ne-a bucurat enorm, mai ales fiindcă în cursă au fost aproape 1.000 de lucrări… Am participat în concurs ca echipă, iar selecția noastră în shortlist ne provoacă să mergem mai departe împreună, este o confirmare dar si o provocare pentru continuarea unei colaborări pe termen lung. Bineînţeles că premiul ne-ar oferi în mod cert atât vizibilitate, cât şi şansa de a concretiza proiecte pe care momentan le ţinem în “standby“ din motive financiare”, declară Anca Benera și Arnold Estefan, reprezentanţii României în finala competiției.

Cei doi artiști români au câştigat faza de preselecţie locală cu trei lucrări care au intrat apoi şi în faza de selecţie internaţională, la Viena –  Pacta sunt servanda, performance și video, The equitable principle, instalație mixed-media și Matter&History, foto-montaj și print.

Desemnarea artiștilor Anca Benera și Arnold Estefan drept reprezentanţi ai României în finala internaţională a competiţiei Henkel Art Award este o confirmare a maturității gândirii lor artistice și o provocare pentru dezvoltarea unei colaborări de viitor. Deși au urmat un parcurs artistic individual de excepție, lucrările realizate împreună reprezintă o plusvaloare a actului artistic. Proiectele propuse de ei se bazează pe cercetare istorică și de context, dezvoltând în același timp și o latură performativă. Cei doi artiști se folosesc de background-ul biografic atât pentru o confruntare de mentalități, cât și pentru a construi noi paradigme de comunicare artistică și personală. Deoarece miza Premiului Henkel este pe lângă recunoașterea valorii artistice, și crearea posibilității de exprimare publică, considerăm că Anca Benera și Arnold Estefan au toate premisele de reprezentare atât conceptuală, cât și spațială într-o expoziție internațională”, argumenta Daria Ghiu (critic de artă și jurnalist cultural) decizia juriului local, din care au mai făcut parte Alina Şerban, curator şi Raluca Voinea, curator și critic de artă.

Henkel CEE organizează Henkel Art.Award. din anul 2002 în cooperare cu organizaţia KulturKontakt Austria, competiţia adresându-se artiștilor contemporani din Centrul și Estul Europei. Din 2009, competiţia a câştigat un partener de calibru – mumok – cel care acum oferă câștigătorului oportunitatea de a-și prezenta operele de artă într-o expoziție individuală în cadrul muzeului.

Informații suplimentare despre Henkel Art.Award. sunt disponibile pe internet la www.henkel.ro/Art Award sau la www.facebook.com/HenkelArtAward.

——————————

Henkel CEE, cu sediul în Viena, operează în 32 de ţări din Europa Centrală şi de Est şi Asia Centrală. Henkel este un furnizor important de detergenţi, produse de curăţenie şi produse cosmetice, fiind lider pe piaţa produselor cosmetice pentru ingrijirea părului, pe piaţa adezivilor şi a tratamentelor pentru suprafeţe. În 2011, Henkel CEE a raportat vânzări de 2,809 miliarde Euro, având un total de 9.000 de angajaţi.

Henkel operează la nivel global cu mărci și tehnologii grupate în trei divizii: Detergenți și Produse pentru îngrijirea locuinței, Produse Cosmetice/de toaletă și Adezivi Tehnologii. Companie fondată în 1876, Henkel deține poziții fruntașe atât pe piețele destinate consumatorilor finali, cât și pe cele adresate clienților industriali, cu mărci de top precum Persil, Schwarzkopf și Loctite. Henkel are peste 47.000 de angajați la nivel global și a raportat în anul fiscal 2011 venituri de 15,605 miliarde EUR și un profit operațional ajustat de 2,029 miliarde EUR.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.