Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

7 ganduri despre Romania privita din afara

0

Ganduri semifilosofice de la un nefilosof, Duminica dupa masa in Praga.

1. Ce invatam din povestea Japoniei? La ei jeleste demnitatea, calmul si puterea de a rezista dezastrului. La noi musteste dichisul politicului si ranjeste irelevantul si columbitele. Parca dorim sa nu vedem esentialul…Dar vedem mult show. “Tocsou”.

2. Central Estearn Europe nu pare sa aiba o legatura prea spornica cu Romania. Dupa o vizita in Praga iti dai seama ce cale lunga ai de facut. Vestea buna este ca ai drum lung si potential de construit, ganduri de infaptuit. Numai sa nu aiba soarta autostrazilor…

3. Ne-am mai civilizat / integrat. Hoardele de romani scapatele prin magazinele Vestului de acum 5 ani s-au potolit. Suntem mai integrati in peisaj, mai putin hamesiti, mai asezati, mai putin vizibili (in sens bun). Parca si la aeroport, in drum spre casa nu mai stau lucrurile chiar asa de tragic. E de bine.

4. Te bucuri cand auzi muzica romaneasca in magazinele internationale din afara tarii. Fie ea Akcent sau Inna, muzica. Sentimentul de apartenenta si mandrie se cultiva. Ingredientele de baza trebuie sa le ai, dar nu e suficient. E bine sa ai cadrul necesar, sa “grow in you”. Nu poti brusc sa te trezesti dimineata. Ai nevoie de un cumul de factori si realitati, fara figuratie.

Patriotismul “cool” se construieste treptat, calm si realist. Nu cu accese bolnave de nationalism excesiv, dar nici cu dorinte de a sterge tablita cu “Romania”.

5. Romanul normal se creste, nu devine brusc. Se dospeste, se coace la foc bland. E nevoie de timp sa faci un cozonac bun. Nu poti sa pacalesti reteta. Si nici istoria. Si nici sa ascunzi bubele in spatele unor pretentii conjuncturale.

Dar poti sa-ti picuri constant clincatul unui “wish list”. Si sa si faci ceva in acest sens. Constant, cu timp si cu dorinta de mai bine.

6. Nu prea poti sa schimbi “moda”. Ieri cu rusii, azi cu francezii, maine cu nemtii si tot asa. E bine sa te hotarasti cum esti si care e moda ta.

7. Daca ai chef de pietonal si viata de strada, civilizatie si frumos, comercial, dar si ascuns – o tura de Praga nu strica deloc. Ajuta din plin la sanatatea mentala si la linistea ochiului.

PS: Iti plac tramvaiele?

foto si text Florin Ghinda, 20 martie 2011 (Praga)


Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.