Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

53 de filme şi 20 de oraşe din România înscrise în concursul naţional Oraşul20.20

0

Topul oraşelor reprezentante în concurs este condus de Bucureşti (15 filme), Cluj-Napoca (5 filme), Constanţa şi Iaşi (4 filme)

Competiţia de dezvoltare urbană Oraşul20.20, organizată de Siemens, a atras până la ora actuală 53 de înscrieri valide, reprezentând filme care prezintă cele mai importante zone din oraşele româneşti şi idei pentru dezvoltarea lor în viitor.

Desfăşurat în perioada 15 aprilie – 31 mai 2012, concursul Oraşul20.20 îi încurajează pe tineri să identifice sufletele oraşelor lor, acele zone cu un rol social important care au capacitatea de a stimula vitalitatea urbană. Viziunea proiectului este că dezvoltarea sustenabilă a oraşelor este cheia prin care acestea îşi pot seduce şi loializa locuitorii.

„Proiectul a plecat de la problema migraţiei masive a tinerilor dintr-un oraş în altul. În condiţiile în care ei sunt nemulţumiţi de condiţiile de viaţă pe care le oferă oraşele de provincie, migrează spre oraşe mari care le oferă mai multe oportunităţi de dezvoltare personală şi de petrecere a timpului liber. De aceea, pe termen lung, dezvoltarea oraşelor mari ar trebui să ia în calcul aceste valuri de migraţie,  în timp ce oraşele mici trebuie să găsească soluţii pentru a-şi creşte atractivitatea”, a declarat Cristian Secoşan, Director General al Siemens SRL.

Oraşul cel mai bine reprezentat în competiţie este Bucureşti, care a adunat 15 filme. Moara lui Assan, Centrul Vechi, Parcul Izvor sunt doar câteva dintre zonele din capitală unde tinerii ar vrea să vadă schimbări în viitor.

Cluj-Napoca este reprezentat de 5 filme, care scot în evidenţă rolul unor zone precum Hotelul Continental (fostul New York), parcul Cetăţuia sau Strada Napoca numărul 1, fostul sediu al revistei culturale „Gândirea”. Cele 4 filme din Constanţa prezintă Cazinoul sau Piaţa Ovidiu ca suflete rămase în paragină ale oraşului de la malul mării, în timp ce Iaşi scoate în evidenţă poveştile unor zone precum Parcul Copou, Galeriile Ştefan cel Mare sau Piaţa Unirii.

Alte oraşe înscrise în concurs sunt: Timişoara, Oradea, Baia Mare, Miercurea Ciuc, Dej, Tulcea, Braşov, Sibiu, Ploieşti, Piteşti, Botoşani, Turnu Severin, Galaţi, Beclean, Râmnicu Vâlcea şi Piatra Neamţ. Doi stundeţi români au înscris chiar povestea unor oraşe din Polonia (Wroclaw) sau Franţa (Limoges).

Un sondaj recent arată că 67% dintre tinerii români vor să părăsească oraşul în care locuiesc în prezent către oraşe cu o calitate a vieţii mai bună, în top aflându-se Bucureşti (21.05%) Cluj-Napoca (18.46%) şi Braşov (15.41%). Sondajul a fost efectuat în luna aprilie pe un eşantion de 1506 respondenţi cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani din mediul urban, pe platforma ivox.ro.

În lipsa unei planificări adecvate pe termen lung, fenomenul migraţiei interne a tinerilor ar putea crea dezechilibre majore – unele oraşe ar putea rămâne goale sau cu o populaţie îmbătrânită, în timp ce altele se confruntă cu supra-aglomerarea.

Competiţia Oraşul 2020 continuă până în 31 mai 2012. Studenţii şi masteranzii sunt invitaţi să realizeze şi să înscrie filme pe site-ul 220.ro, unde este disponibil şi regulamentul concursului. Informaţii suplimentare se găsesc şi pe pagina de Facebook a proiectului.

 

Despre Siemens:

Cu o activitate de peste 100 de ani în România, perioada în care a fost sinonimă cu realizări tehnice, inovaţie, calitate şi încredere, Siemens este cea mai mare companie din România care deţine soluţii inovatoare complete în următoarele segmente de activitate: Energie, Sănătate, Industrie, Infrastructure & Cities. Siemens are sediul central în Bucureşti şi prezenţa regională în Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara. Pentru mai multe informaţii despre Siemens în România, vă rugăm să vizitaţi: www.siemens.ro.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.