Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

1.350 de voluntari, elevi şi profesori, dedicaţi comunităţii

0

În luna aprilie, Fundaţia Noi Orizonturi a încheiat proiectul „Conectează-te la comunitate!”, în cadrul căruia au fost implicaţi peste 1.350 de voluntari, elevi şi profesori din România. Pe durata acestuia, elevii şi profesorii, activi în Cluburile de voluntariat IMPACT pe care le-au creat în şcolile şi liceele lor, au realizat 79 de proiecte prin au rezolvat probleme din comunitate, identificate de elevi. Proiectele voluntarilor au ajuns la peste 21.000 de beneficiari, printre care se numără colegi de şcoală sau profesori ai voluntarilor, alături de alţi membri ai comunităţii.

DSCN7152

Un exemplu de astfel de proiect aparţine celor aproape 20 de elevi, membri ai Clubului de voluntariat IMPACT 1 din Valea Jiului, care au vrut să lupte împotriva problemei violenţei în şcoli. Au organizat o serie de întâlniri la Şcoala Gimnazială nr. 2 din Lupeni, din care peste 100 de elevi au aflat despre urmele greu de şters pe care le poate lăsa violenţa, verbală sau nu. În plus, voluntarii IMPACT au realizat pliante şi au difuzat videouri despre cum poate fi combătută violenţa. Şi pentru a promova înţelegerea între elevi, au apelat şi la ajutorul unui artist local. Mai multe detalii:aici.

Impactul voluntariatului în vieţile elevilor
Pentru a vedea rezultatele programului IMPACT în rândul elevilor, Fundaţia Noi Orizonturi, cu sprijinul Tela Solutions, a realizat o cercetare tip focus-grup, pentru care a fost selectat un grup reprezentativ pentru programul IMPACT: 40 de elevi şi 5 profesori voluntari, din Cluj-Napoca, Iaşi, Călăraşi, Brad. Cercetarea a fost realizată în perioada ianuarie – februarie 2016.

Studiu IMPACT 3

„Am învățat faptul că într-adevăr schimbarea pornește de la fiecare dintre noi, însă dacă nu suntem uniți nu putem face mare lucru. De exemplu în liceu, dacă mă apucam singură să demarez un proiect, nu reușeam, dar în IMPACT, unde suntem mai mulți, suntem o echipă, avem toate șansele”, spune un membru IMPACT din Brad (Valea Jiului) despre lucrurile pe care le-a învaţat în IMPACT.

Concluziile cercetării arată că tinerii percep activităţile de voluntariat ca pe lecţii pentru o viaţă întreagă, care le-au schimbat modul de a gândi şi i-au transformat în oameni mai conştienţi şi mai toleranţi. De asemenea, simt că prin proiectele de voluntariat pe care le fac îşi pot face vocea auzită. În ce priveşte implicarea în rezolvarea problemelor din jur, profesorii vorbesc de atitudini pasive transformate în implicare activă.

Un element de plusvaloare adus de cercetare: copiii proveniţi din familii defavoritate care se implică în IMPACT au renunţat la mentalitatea de asistat social, au depăşit prejudecăţile cu care pot fi priviţi în societate şi au găsit resursele personale pentru a-şi oferi ajutorul persoanelor aflate în nevoie.

„Au înțeles nevoile comunității, înainte nu le înțelegeau, aveau întrebări de genul: ”De ce trebuie să fac eu, nu are cine să facă?”. Iar când au văzut că au pus osul la treabă și au văzut că au rezolvat ei problema respectivă, au venit că vor să mai facă, să mai meargă în mai multe locuri.” declară un profesor din Cluj-Napoca implicat în programul IMPACT.

Studiul complet, precum şi alte informaţii legate de acest proiect, pot fi accesate aici.

Proiectul „Conectează-te la comunitate!” a fost susţinut de Fundaţia Noi Orizonturi în perioada iulie 2014 – aprilie 2015, având ca scop realizarea de acţiuni care să ajute grupuri vulnerabile din comunitate, prin intermediul unor proiecte ce au vizat temele sănătate, mediu, promovarea diversităţii şi lupta împotriva discursului instigator la ură.

„Conectează-te la comunitate!” – Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Despre autor

avatar

Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, care dezvoltă abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societăţii. Fundaţia Noi Orizonturi îşi doreşte o lume în care toţi tinerii se implică pentru binele comun al tuturor şi simt că pot face o diferenţă în societate.

Comments are closed.