STUDIU World Vision România Portretul violențelor din școli: Jumătate dintre elevii care sunt agresaţi nu fac nimic, din cauza fricii. Unu din cinci se simte exclus

0
  • Violența este omniprezentă în școlile din țara noastră, iar agresiunea verbală este forma cel mai des întâlnită, în circa 40% din cazuri, arată un studiu realizat de World Vision România.

  • Unu din cinci elevi din România se simte exclus din comunitatea școlii.

  • Peste 40% dintre victime nu au făcut nimic după ce au fost agresaţi. Unul dintre principalele motive este frica.

  • Peste 60% dintre elevii care sunt martori afirmă că nu doresc să se implice

  • Principalele motivații ale actelor de violență sunt aspectul fizic, urmat de note.

București, 24 iunie 2021. Fenomenul violenței este omniprezent în școlile din țara noastră, arată un studiu realizat de Fundația World Vision România. Cu toate acestea, în contrast cu frecvența cu care au loc astfel de incidente, aproape jumătate dintre elevi au declarat că nu fac nimic, indiferent dacă sunt victime sau martori, indiferent dacă sunt elevi de liceu sau la gimnaziu. Principalul motiv pentru care copiii nu acţionează este frica, iar unu din cinci elevi din România mărturiseşte că se simte exclus din comunitatea școlii.

Agresiunea verbală este forma cel mai des experimentată de victime, atât la gimnaziu (42% dintre elevi), cât și la liceu (38%). În ordinea frecvenței cu care sunt menționate de către elevi astfel de incidente, urmează agresiunea socială, raportată de 15,6% dintre elevii de gimnaziu și 19% dintre cei de liceu, și agresiunea sau hărțuirea pe Internet, indicată de 12,5% dintre aceștia (liceu), respectiv 14% (gimnaziu).

Violența fizică este menționată de circa 10% dintre elevii de liceu, respectiv de către unu din șapte elevi de gimnaziu.

Aspectul fizic și notele, motivele violenței

Unu din cinci elevi din România se simte exclus din comunitatea școlii. Această percepție se manifestă în special în rândul elevilor de gimnaziu, dintre care 18% se simt acceptați doar uneori de colegi și 11% de către adulții din jur. Doar 10% dintre acești copii afirmă că pot apela la ajutor în școală atunci când au nevoie. Sentimentul de excludere este resimțit și în rândul elevilor de liceu: 20% dintre ei se simt acceptați doar uneori de colegi sau adulți.

Motivele cel mai des invocate de către victimele pentru actele de violență îndreptate asupra lor sunt aspectul fizic (de către 41% dintre elevii de gimnaziu, respectiv 42% din cei de liceu), urmat de note sau rezultatele școlare (37%, respectiv 34%). La mare distanță urmează discriminarea de gen (21% la gimnaziu, 12,5% la liceu).

Mulți copii recunosc că au avut comportamente agresive sau că au hărțuit alți elevi. La gimnaziu, cei mai mulți elevi au recunoscut că au comis acte de agresiune verbală (21%), fizică (12%), electronică (9%) și socială (8%). La liceu, majoritatea agresiunilor comise sunt verbale (15%), sociale (8%), electronice (8%) și fizice (4%).

Cum reacționează copiii la bullying

Peste 40% dintre victimele agresiunilor nu au făcut nimic după incident. Principalele motivații sunt frica, în cazul copiilor de gimnaziu (40%) și faptul că nu știu ce să facă sau cu cine să vorbească, la elevii de liceu (33%).

În ceea ce îi privește pe elevii care doar asistă la astfel de incidente, aproape jumătate nu au încercat să ajute victima (44% la gimnaziu și 49% la liceu).

Un sfert dintre elevii de gimnaziu (24%) și o cincime dintre elevii de liceu (19%) nu raportează niciodată un astfel de incident la care au fost martori. De asemenea, un sfert (25% la gimnaziu și 26% la liceu) nu știu cum să raporteze la școală un asemenea caz.

Tot cu privire la elevii care sunt martori la incidente de violență, circa unu din șapte (la gimnaziu) și unu din cinci (la liceu) nu fac absolut nimic, principalul motiv declarat fiind că nu doresc să se implice – pentru circa două treimi dintre ei. Alte motive menționate sunt frica, faptul că nu le place să pârască și faptul că nu au crezut că implicarea lor ar face o mare diferență.

Sinteza raportului poate fi citită aici: https://worldvision.ro/raport-bullying-in-scoala/

Recomandările World Vision România

  • Organizarea de activități de informare a elevilor despre agresiune și hărțuire, cum, unde, cui și când să raporteze, respectiv stabilirea unor reguli de comun acord cu elevii pentru prevenirea și combaterea bullyingului

  • Stabilirea de mecanisme de monitorizare și răspuns la cazurile de agresiune și hărțuire, la nivel de școală sau inspectorat

  • Operaționalizare grupurilor de acțiune anti-bullying, în fiecare școală

  • Programe de formare și instruire continuă a cadrelor didactice pentru a putea preveni, depista, interveni și reduce efectele incidentelor de agresiune și hărțuire

  • Asigurarea normei legale de un consilier școlar la 600 de elevi

Fenomenul de bullying este unul extrem de grav şi cu urmări pe termen lung pentru viaţa copilului şi a viitorului adult. Este esenţial să mobilizăm acum, urgent, resurse pentru a-l combate. Acest subiect nu este unul care intră în competenţa unui singur minister, este un subiect cu implicaţii profunde în foarte multe arii, de aceea trebuie coordonare şi conlucrare la nivelul autorităţilor centrale şi locale.”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Cercetarea s-a derulat prin administrarea unor chestionare online, pe un eșantion de 817 de elevi de liceu și gimnaziu de la 48 de școli și licee din șapte județe, care merg la ore cu prezență fizică.

***

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 30 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți, în aproape 500 de comunități din 18 județe.

World Vision România crede în dreptul la șanse egale pentru copiii de la sate și de la oraș și de aceea în comunitățile rurale unde este prezentă desfășoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung, cu focus pe educație și reducerea abandonului școlar, sănătate și protecția copilului, agricultură și dezvoltare rurală, angajament civic și creștin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiții de viață mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunității în care trăiesc. Prin proiectele noastre, ne concentrăm pe transformarea comunităților și a membrilor acestora pentru a realiza o viață împlinită pentru fiecare copil.

www.worldvision.ro

http://www.facebook.com/WorldVisionRomania

http://blog.worldvision.ro/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.