Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Pelicanii sanitari, o nouă specie în Delta Dunării

0

Pe 20 iunie a debutat proiectul „Pelicanii sanitari” care face parte din programul “Sănătatea copiilor din Delta Dunării”, program de screening și educație pentru sănătate adresat comunităților izolate din Delta Dunării, realizat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta cu sprijinul GlaxoSmithKline (GKS) România.

În cadrul proiectului “Pelicanii sanitari”, peste 100 de copii și 12 adulți din comuna C.A. Rosetti au beneficiat în aceste zile de lecții de acordare a primului ajutor susținute de specialiștii SMURD. De asemenea, școlile din C.A. Rosetti, Letea și Periprava au fost dotate cu truse de prim ajutor, materiale didactice și cărți pentru activitățile de educație pentru sănătate,  în urma unei donaţii în valoare de 15.000 de euro realizată de GSK România.

Săptămâna trecută, timp de două zile, în cele trei școli ale comunei C.A. Rosetti au fost organizate, în parteneriat cu Fundația pentru SMURD, lecții de acordare a primului ajutor pentru elevi și pentru adulți. Astfel, 30 de preșcolari, 37 de elevi de genererală, 41 de elevi de gimnaziu și 14 adulți au fost informați despre cum trebuie să acționeze într-o situație de urgență în general, cum să declanșeze sistemul de urgență prin apelul la 112, dar și despre cum pot aborda cazuri urgente: răni, hemoragii, fracturi, entorse, intoxicații, arsuri, degerături, insolații. De asemenea, specialiștii SMURD au făcut demonstrații și au realizat împreună cu participanții exerciții de acordare a primului ajutor. Participanții la aceste cursuri s-au constituit în echipe de intervenție rapidă în caz de urgență, denumite “Pelicanii sanitari”.

Proiectul „Pelicanii sanitari” își propune să răspundă unora dintre cele mai stringente probleme menționate în Delta Warning Report 2012 – Raportul de evaluare a stării de sănătate a copiilor din Delta Dunării – realizat în noiembrie 2011 de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta cu sprijinul GSK România, respectiv lipsa resurselor pentru activitățile de educație pentru sănătate și accesul dificil la cabinetele medicale și la serviciile medicale de urgență. Astfel, până la începutul anului școlar, încă 11 școli din comunele Ceatalchioi, Crișan, Pardina, Chilia Veche, Maliuc, Mahmudia și Sfântu Gheorghe vor fi dotate cu truse de prim ajutor, mulaje și planșe didactice, cărți de specialitate și atlase utile în cadrul activităților de educație pentru sănătate.

Proiectul a fost sustinut si de campania media “În realitate ești mai bun”, semnată de Asociația Salvați Dunărea și Delta și Fundația pentru SMURD, împreună cu Realitatea TV şi susţinută de GSK România. În total, până acum, sprijinul financiar al GSK România s-a ridicat la peste 62.000 de euro, la care s-au adăugat donaţii în produse precum şi expertiza specialiştilor companiei – în arii ca medical sau comunicare.

Demarată la sfârşitul anului trecut, campania “Sănătatea copiilor din Delta Dunării” are ca scop îmbunătățirea condițiilor de viață ale copiilor din Rezervația Biosferei Delta Dunării – direcţiile de acţiunie ale acesteia fiind urmarea concluziilor Delta Warning Report 2012 – Raportul de evaluare a stării de sănătate a copiilor din Delta Dunării.

“Implicarea noastră în proiectul “Pelicanii sanitari” este o continuare firească a faptului că suntem alături de copiii Deltei încă de anul trecut, în programul prin care ne propunem să îmbunătățim starea de sănătate a acestora. Raportul Delta Warning Report 2012 – realizat la finele anului 2011 și prin care a fost evaluată starea de sănătate a copiilor din Delta Dunării a arătat că una dintre principalele nevoi ale oamenilor din această zonă izolată a țării este cea de educație în sănătate, prin urmare am susținut și vom continua să ne implicăm în susținerea acestei componente absolut esențială pentru sănătatea comunității din Delta Dunării», a declarat Andreia Cucu, Communication Manager GSK România.

“Oamenii Deltei asigură viitorul Deltei, iar copiii existența ei pe termen lung. Mă bucur că avem parteneri de mare încredere, ceea ce ne dă o speranță că demersurile noastre nu sunt în zadar. Dacă și Statul nostru s-ar implica în recuperarea acestui patrimoniu, Delta Dunării ar avea o șansă în plus de supraviețuire.” spune Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvațu Dunărea și Delta.

Despre Asociația Salvați Dunărea și Delta

Asociația Salvați Dunărea și Delta (SDD) este o organizaţie neguvernamentală de protecția mediului, care s-a impus în cei peste opt ani de activitate prin acțiuni susținute de advocacy pe probleme ecologice şi a demonstrat prin rezultate concrete că poate oferi soluții pentru marile provocări cu care se confruntă Delta Dunării. De asemenea, asociaţia are o activitate susținută și în domenii conexe protecției mediului, având în portofoliu proiecte care vizează dezvoltarea durabilă, dezvoltare comunitară locală, managementul deșeurilor, economie socială și dezvoltarea resurselor umane, managementul apelor, campanii de informare și conștientizare cu privire la protejarea mediului, antreprenoriat social etc. (www.salvatidelta.ro)

GlaxoSmithKline –  una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al cărei portofoliu are la bază o substanţială activitate de cercetare şi dezvoltare. GlaxoSmithKline se dedică îmbunătăţirii calităţii vieţii oamenilor, ajutându-i să realizeze mai multe, să se simtă mai bine şi să trăiască mai mult. Pentru mai multe informaţii vizitaţi www.gsk.ro şi www.gsk.com

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.