Manuale de limba română pentru copii și adolescenți ucraineni 

0

Fundația Terre des hommes România a lansat astăzi, 28 februarie, la București, un set de manuale auxiliare și caiete de lucru în limba română pentru copiii și adolescenții ucraineni, singurele resurse de învățare de acest fel din România.  

Pentru că lucrăm încă de la începutul războiului din Ucraina, în sprijinul copiilor ucraineni și al familiilor lor, am dorit să le fim alături și în procesul de învățare a unei limbi străine nefamiliare, așa că am creat șapte manuale și caiete de exerciții bilingve. Ele conțin transliterația textelor în limba română cu litere chirilice, pentru a ajuta și la însușirea pronunției. Pot fi folosite pentru studiul individual, pentru învățarea limbii române fără profesor, dar și la clasă,  de profesori care vorbesc ambele limbi.  

Romania înregistrează, potrivit datelor Ministerului Educației, aproximativ 34.000 de copii ucraineni înregistrați în sistemul de educație din România. Aproape 22.000 dintre ei sunt audienți. Astfel, copiii ucraineni petrec multe ore ca audienți la clasele cu predare în limba română, fără să poată comunica ușor cu colegii sau profesorii. Manualele și caietele de lucru vin în sprijinul acestora, dar sunt utile și în viața de zi cu zi a copiilor refugiați – la locul de joacă, pe stradă, în autobuz, la magazin.  

Pentru redactarea manualelor, Fundația Terre des hommes România a lucrat alături de autoarele Angelica Stus și Maricica Ciubara, care, în ultimii doi ani, au dobândit experiență de predare a limbii române copiilor și elevilor ucraineni. Manualele au fost testate la clasă de autoare și prioritizează noțiuni care sunt foarte utile învățării unei limbi străine, fără să includă prea  multe de noțiuni de gramatică. Ele conțin și spații libere care permit exersarea scrierii, dar și desene sau activități interactive, care încurajează joaca și fac învățarea mai ușoară.  

„Vrem ca experiența de învățare sa fie atractivă și progresul foarte rapid, astfel încât copiii să asimileze limba română și să se poată înscrie ca elevi în sistemul de învățământ cât mai curând. Majoritatea copiilor ucraineni participă simultan și în sistemul de învățământ ucrainean, online. Numărul de ore la care participă este simțitor mai mare decât normal. În plus, trebuie să învețe o limba străină nefamiliară. Noi încercăm sa le stăm alături.”, spune Rodica Novac, Senior Protection Officer la Fundația Terre des hommes România și coordonatoare a proiectului de creare a acestor resurse educaționale.   

Setul de șapte manuale și caiete de exerciții vor fi distribuite de Fundația Terre des hommes organizațiilor neguvernamentale și comunităților ucrainene care oferă cursuri de limba română copiilor și adolescenților. Manualele sunt disponibile și în format electronic, pe siteul Fundației noastre, aici.  

Manualele au fost create cu sprijinul UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați și Swiss Solidarity, la inițiativa Fundației Terre des hommes România.  

 De la începutul războiului în 2022, Fundația Terre des hommes România a răspuns nevoilor imediate ale copiilor, tinerilor și mamelor care sosesc în România, fie că acestea vizau protecția, sănătatea mintală, sprijinul psiho-social sau asistența individuală personalizată. Am oferit asistență socială familiilor ucrainene fie individual, fie în parteneriat cu centre rezidențiale pentru refugiați și alte ONG-uri. Am creat spații prietenoase, unde copiii să se joace și să învețe, le-am oferit sprijin emoțional, lor și părinților, cursuri de limba română și engleză, dar și ocazii prin care să-și facă auzită vocea și să participe la viața comunității.   

Prin proiectele noastre am ajutat peste 22.000 de copii și adulți din București, Brașov, Constanța, Suceava și Baia Mare. În București și Brașov am creat  centre de inovare și reziliență (Resilience and Innovation Facility) – hub-uri educaționale – unde zeci de copii ucraineni vin săptămânal și participă la diverse ateliere prin care îmbină tehnologia cu educația nonformală. Un centru similar a fost deschis și în  Constanța, gestionat de partenerul nostru, Centrul pentru Resurse Civice.  

Despre autoare:  

Maricica Ciubara este autoarea manualelor și caietelor de exerciții pentru adolescenți. Este licențiată în Științe ale Comunicării la Universitatea din București, formator autorizat, traducătoare de limba ucraineană și rusă. Cu o experiență de peste 10 ani în comunicare și expertiză în zona ex-sovietică, de la începutul războiului din Ucraina, Maricica Ciubara lucrează împreună cu mai multe organizații naționale și internaționale, dar și instituții ale statului român, pentru suportul cetățenilor ucraineni aflați în România. În ultimii ani, a predat limba română pentru integrare la peste 400 de adulți și 230 copii ucraineni.  

Angelica Stus este autoarea manualelor și caietelor de lucru pentru copii. De origine română, Angelica s-a refugiat din Ucraina în România, acum aproape doi ani, alături de cei doi copii ai săi. În 2023, a fost mediator în clasele primare la două școli din București, ajutând copiii ucraineni să învețe împreună cu elevii români și să se integreze în școlile românești. Angelica este traducătoare de ucraineană-română. Ea spune că sursele de inspirație pentru realizarea manualelor au fost experiența sa de voluntariat în educație, iubirea față de proprii copii și de elevii ucraineni. 

Despre Fundația Terre des hommes

Fundația Terre des hommes este o organizație neguvernamentală de protecție a drepturilor copiilor, delegația română fiind activă încă din 1992. În prezent suntem printre puținele organizații din România care desfășurăm proiecte speciale pentru copiii afectați de migrație sau copii care intră în contact cu justiția. În fiecare an avem mii de beneficiari ai activităților noastre în aceste domenii, în care folosim principii inedite precum mentoratul, participarea copiilor în societate, metodologia Mișcare, Joc, Sport și Creativitate. Tdh contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea sistemului de protecție a minorilor și la reforma asistenței sociale și publică periodic resurse gratuite pentru profesioniști, dar și pentru publicul larg, promovând respectarea drepturilor tuturor copiilor. Pentru mai multe detalii, accesați www.tdh.ro.   

Despre UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați

UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, este o organizație globală dedicată salvării de vieți, protejării drepturilor și construirii unui viitor mai bun pentru persoanele forțate să își părăsească locuințele din cauza conflictelor și a persecuțiilor. Conducem acțiunile internaționale de protecție a refugiaților, a comunităților strămutate forțat și a apatrizilor. Oferim asistență pentru salvarea de vieți, contribuim la protejarea drepturilor fundamentale ale omului și dezvoltăm soluții care să asigure că oamenii au un loc sigur numit acasă, unde își pot construi un viitor mai bun. De asemenea, lucrăm pentru a ne asigura că apatrizilor li se acordă o naționalitate. Lucrăm în peste 130 de țări, folosindu-ne experiența pentru a proteja și a avea grijă de milioane de oameni

Puteți afla mai multe despre activitatea UNHCR în România, aici: www.unhcr.org | Facebook Twitter

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.