Interviu despre nutriție și fericire cu Nicoleta Tupiță: „Pentru a crește generații de copii mai sănătoase și mai fericite trebuie să le cultivăm pofta de viața și de stare de bine”

0

Răspunsuri oferite de Nicoleta Tupiță, dietetician autorizat, Manager Nutriție în cadrul Nestlé România, Bulgaria și Țările Adriatice.

Cu siguranță în România se mănâncă bine, iar prin „bine” se înțelege mult și gustos. Bucătăria românească tradițională este plină de gust și făcută cu dragoste, dar cred că România se poziționează pe locul 4 în clasamentul Taste Atlas deoarece încă mai avem alimente naturale de bună calitate, produse local în zone mai curate. 45% din populație locuiește în zona rurală și mulți își produc în moduri tradiționale alimentele.

Gustul aparte al bucătăriei românești cred că vine din calitatea alimentelor, a legumelor, fructelor, ouălor, lactatelor. Sunt născută la Maramureș și nu există comparație între ouăle de la găinile de la țară și cele din comerț, între merele de la țară deformate, dar foarte gustoase.

Din perspectiva nutrițională, obiceiurile de alimentație sunt mai defectoase, consumul de legume și fructe este redus, ne plac prea mult prăjelile și mâncarea multă. Avem și preparate mai sănătoase, cum sunt supele și ciorbele. Există totuși aspectele încurajatoare. Conform unor studii recente, 40% dintre români declară că au un stil de alimentație flexitarian, iar 41% își doresc să consume mai multe alimente de orgine vegetală.

Nicoleta Tupiță, dietetician autorizat, Manager Nutriție în cadrul Nestlé România, Bulgaria și Țările Adriatice

 • Ce recomandări ai pentru copii și tineri pentru o viață sănătoasă? Ce altceva contează pe lângă hrana sănătoasă?

Alimentația sănătoasă este doar unul dintre marii contributori la un stil de viață sănătos, dar sunt și alte aspecte importante. Un copil nu poate crește sănătos și armonios fără sport sau orice fel de mișcare fizică. Cred că sănătatea mentală și un bun management emoțional sunt esențiale pentru copii și tineri. Multe dintre problemele nutriționale sunt cauzate de probleme emoționale. De asemenea, copiii și tinerii ar trebuie să exploreze mai mult lumea cu toate simțurile, în 3D și mai multe dimensiuni, nu doar în 2D din spatele ecranelor.

 40% dintre români declară că au un stil de alimentație flexitarian, iar 41% își doresc să consume mai multe alimente de orgine vegetală.

 • Care este povestea sau motivația preocupărilor tale și ale Nestlé pentru VeggiePorția & NutriPorția în Braille?

Good food, Good life trebuie să fie asigurat tuturor. Această este cea mai puternică motivație. Nestlé pune accent mare pe diversitate și incluziune, iar când vine vorba de nutriție sănătoasă nu vrem să lăsăm pe nimeni în urmă. Cea mai mare nevoie a persoanelor nevăzătoare este independența în toate.

Noi ne-am dorit să contribuim la această independență în bucătărie, prin încurajarea preparării unor mese sănătoase. Așa am dezvoltat ghidurile noastre, NutriPorția și VeggiePorția, și în limbajul Braille, dar și audio. De asemenea, am mai venit în sprijinul persoanelor cu deficiențe de vedere cu rețete audio, un ghid de bune practici pentru HORECA și un ghid de experiențe sănătoase în bucătărie de la nevăzători pentru nevăzători. În bucătărie, singura limită trebuie să fie imaginația!

De asemenea, copiii și tinerii ar trebuie să exploreze mai mult lumea cu toate simțurile, în 3D și mai multe dimensiuni, nu doar în 2D din spatele ecranelor

 • Am parcurs raportul World Happiness Report 2022 și am văzut că România are un”potențial de creștere” la fericire și la speranța de viață (healthy life expectancy). Care consideri că sunt acțiunile necesare pentru ca speranța de viață să crească în România?

Fericirea este ceva subiectiv și, consider eu, mai greu de cuantificat. Totuși, uitându-ne la clasamentul global, țara noastră nu stă chiar așa rău la fericire. Suntem peste Spania și Italia – țări mediteraneene cu o bucătărie mai sănătoasă, multă mare și soare. Cred că sportul și alimentația mai sănătoasă ne-ar ajuta în primul rând să fim mai sănățosi, iar sănătatea înseamnă fericire. De asemenea, ar fi bine să fim, mai pozitivi, să ne bucurăm de ce avem și să prețuim fiecare clipă.

Starea de bine se cultivă în familie. Pentru a crește generații de copii mai sănătoase și mai fericite trebuie să le cultivăm pofta de viața și de stare de bine.

Conexiunile dintre oameni sunt responsabile de o bună parte din fericirea noastră, dar atât noi adulții, cât și copiii suntem din ce în ce mai conectați prin intermediul unui ecran care nu ne cultivă suficient emoțiile pozitive. Atunci când ne putem imersa într-un moment prezent până când uităm complet de telefon sau email, atunci dezvoltăm emoții puternice, atunci ne conectăm. Cred că emoțiile pozitive, reale, taie pofta de mâncare. Creierul și-a luat deja doza de bine, e eliberat serotonină și nu ne mai împinge către mâncare – plăcerea sigură care pe cât de ușor este de obținut, pe atât de efemeră.

 • Felicitări pentru cariera frumoasă în nutriție, sănătate și sport! Cum procedezi să te informezi corect despre nutriție? Recomandă-ne te rugăm câteva surse utile de informare (cărți, site-uri, filme?)

Mulțumesc! Eu mă documentez din surse științifice, studii, cărți dedicate specialiștilor și apoi încerc să traduc informațiile pe înțelesul tuturor. Pentru publicul larg, recomand să asculte de specialiști, să intre pe website-urile lor sau canalele lor de socializare, dar să se asigure că aceștia au studiile necesare. De exemplu, în cazul nutriționiștilor, cei mai siguri ca sursă de informații sunt dieteticienii autorizați și avem 432 de astfel de profesioniști în România începând de anul acesta când a avut loc primul examen național de autorizare în profesia de dietetician.

Din România, îmi este mai greu să dau un wesbite de referință pentru că nu sunt 100% sigură că toată informația de acolo este corectă. Eu urmăresc mai mult website-uri în engleză, cum este https://www.health.harvard.edu, https://ods.od.nih.gov/, https://www.nature.com/, https://www.cdc.gov/,  https://health.gov/ și altele.

Dintre specialiștii pe care îi urmăresc și recomand este Andrew Huberman (Profesor în Neuroștiințe la Stanford care are un podcast foarte util), Satchin Panda (Profesor la Salk Insititute și autorul cărții Cyrcadian Code) sau Rhonda Patrick (producătoarea podcastului FoundmyFitness).

La secțiunea de nutriție de pe website-ul Nestlé, am dezvoltat foarte multe informații utile, de la NutriPorția și VeggiePorția la rețete și articole. Toate informațiile trec prin mâna nutriționistului și pot garanta pentru acuratețea lor.

Desigur, mă puteți urmări și pe mine ? pe canalele: https://sieucemaimananc.com/, https://www.instagram.com/nicoleta.t_nutritionist/, https://www.facebook.com/sieucemaimananc.

 • Câteva mini-întrebări:

  • desertul preferat esteee: Mă topesc după înghețată.
  • mâncarea “pofticioasă”, dar nu tocmai sănătoasă este… Îmi place pâinea albă, aburindă proaspăt scoasă din cuptorul mamei. Iar problema nu este că pâinea este nesănătoasă, problema este cantitatea.
  • un mic secret pentru o viață sănătoasă: Multă iubire, emoție și puțină adrenalină.
  • produsul preferat din portofoliul Nestlé: Maggi Marketplace bază lichidă pentru mâncăruri, pentru că îmi place să gătesc și iese un risotto delicios cu această supă concentrată.
  • un autor/specialist în nutriție & wellness recomandat de tine: Asker Jeukendrup, Professor în metabolismul exercițiului fizic.
 • Un gând pentru viață sănătoasă.

O viață sănătoasă înseamnă echilibru, nu restricții.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.