La sfârșitul anului 2023 a fost lansat un proiect important Erasmus+ cu scopul de a îmbunătăți abilitățile și competențele persoanelor vârstnice în utilizarea soluțiilor Mobile Money.
Asociația Four Change, în parteneriat cu Zavod IZRIIS (Slovenia), E-SENIORS (Franța), Greek Universities Network (Grecia), Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor (România) și Fundació Gesmed (Spania), a aplicat și a dezvoltat proiectul MOBILE MONEY în cadrul Programului Erasmus+, KA220-ADU – Parteneriate de cooperare în educația adulților.
MOBILE MONEY este lansat pentru a îmbunătăți competențele persoanelor vârstnice în utilizarea soluțiilor Mobile Money. Proiectul va crea o Metodologie de Formare bazată pe abordări de „gamification” și „învățare prin practică”, oferind instruire într-un mediu simulat, sigur și prietenos. Această abordare își propune să reducă preocupările și rezervele, permițând seniorilor să utilizeze cu încredere soluțiile Mobile Money în viața lor de zi cu zi. Cu aproximativ 90 de milioane de persoane cu vârsta de peste 65 de ani în UE-27, iar acest număr se așteaptă să crească semnificativ în viitor, necesitatea soluțiilor digitale incluzive este mai urgentă ca niciodată. MOBILE MONEY își propune să îmbunătățească incluziunea financiară și literația digitală în rândul persoanelor vârstnice.
PRINCIPALELE OBIECTIVE ALE PROIECTULUI MOBILE MONEY:
Consolidarea pregătirii digitale, a rezilienței și a capacității: Inițiativa se va concentra pe dezvoltarea abilităților și competențelor digitale ale persoanelor vârstnice pentru utilizarea tehnologiilor mobile în gestionarea banilor și efectuarea tranzacțiilor. Aceasta implică crearea unui Instrument de Formare Mobile Money specializat pentru a promova achiziția directă a competențelor și independența.
Promovarea incluziunii și diversității: Proiectul își propune să prioritizeze incluziunea socială pentru persoanele vârstnice prin creșterea autonomiei și a abilităților digitale, facilitând o comunicare mai bună cu familia și prietenii și îmbunătățind accesul la bunuri și servicii.
Îmbunătățirea accesului la oportunități de învățare de înaltă calitate: MOBILE MONEY va proiecta o metodologie flexibilă de formare adaptată nevoilor persoanelor vârstnice, folosind instruire practică, digitală și oportunități de învățare mixte.
Cu accent pe îmbătrânirea activă, abilitățile digitale și afacerile economice și financiare, proiectul MOBILE
MONEY își propune să îmbunătățească incluziunea socială, bunăstarea și accesul la bunuri și servicii pentru persoanele vârstnice.
IMPACT PROIECT:
În timpul duratei de viață a proiectului, consorțiul își propune să aibă un impact asupra:
-
75 de persoane vârstnice și 25 de suporturi prin Acțiuni Pilot de Validare.
-
Peste 3.000 de persoane vârstnice, suporturi și părți interesate prin Acțiuni de Diseminare și Evenimente Multiplier.
În următorii cinci ani, prin abordările stabilite în Strategia de Sustenabilitate, proiectul își propune să aibă un impact asupra:
-
A 250 de persoane vârstnice și suporturi anual prin cursuri și activități organizate de instituțiile partenere (1.250 în total).
-
A 3.000 de persoane vârstnice, suporturi și părți interesate anual prin Activități de Diseminare (15.000 în total).