Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Articol pozitiv despre Histria intr-o revista din Franta

1

Elevii clasei a XI-a A de la Liceul Teoretic Miron Costin și cei din clasa a XI-a C de la Colegiul Național Mihail Sadoveanu din Pașcani au inițiat o acțiune de promovare a României pozitive.

Ei publicat articole în revista Paroles de Jeunes ce apare la Lunel, Franța și este coordonată de profesorul Julien Combes.

Scopul acestor articole (ca și al celorlalte care urmează să apară în urma documentarii altor elevi) este promovarea  imaginii României afectată de anumite circumstanțe sau atitudini, a unei Românii ce se modernizează căutându-și repere pe baza constanțelor istorice care au creat-o

Histria – cetatea grecilor

Histria, colonie grecească pe coasta Mării Negre (astăzi Lacul Sinoe) a fost fondată în secolul VII î.Hr. de coloniştii din Milet (o dată posibilă ar fi anii 657-656 î.Hr.). Este prima, şi cea mai veche colonie grecească fondată la vest de  Pontus Euximus. Aici au fost emise primele monede (anii 480-475 î.Hr.).

Din punct de vedere politic, cetatea a jucat un rol important, participând la revolta oraşelor din Pont împotriva regelui macedonian Lysimac, la războiul contra Bizanţului şi la conflictul pe care l-a opus Mithridate al VI.lea Eupator, romanilor.

Oraşul a fost identificat în 1868 de arheologul francez Ernest Desjardins. Anul 2014 va marca 100 de ani de căutari continue la Histria.

De la început, Histria este situl arheologic care a beneficiat de ample cercetari şi de atenţia autorităţilor, În 1914, Vasile Pârvan, părintele arheologiei româneşti, a fost cercetătorul care, consultând documentele istorice, merge la Lacul Sinoe cu speranţa de a descoperi vechiul oraş. Îndrăzneala sa a fost recompensată când el a descoperit o inscripţie impresionantă pe o placă de piatră ce conţinea numele a 157 de persoane – “Consiliul bătrânilor” din oraşul Histria (anul 138 î.Hr.).

Graţie eforturilor sale, între anii 1914-1916 şi 1921-1926, căutarile de la Histria au scos la iveală zidurile vechii cetăţi şi un mare număr de clădiri publice şi private, majoritatea provenind din secolele IV-VII d.Hr: cartierul din vestul oraşului, piaţa, băile publice şi numeroasele inscripţii care au furnizat o imagine sugestivă asupra dezvoltării oraşului.     Această cetate este considerată primul oraş din spaţiul român, dezvoltarea sa urbană fiind confirmată în scrierile lui Aristotel. Descoperită în 1969 de arheologul Alexandru Suceveanu, Bazilica Episcopala demonstrează că între secolele V-VI  Histria a fost un episcopat.

Vasile Pârvan, un mecena al metodelor ştiinţifice de cercetare, a fondat aici primul muzeu arheologic al stilului in ţară, la începutul anilor XX.

Această cetate este o sursă a memoriilor colective, instrument de studiu istoric şi ştiinţific şi un sit care a deschis calea spre căutările arheologice sistematice în România. Timp de decenii, echipe de cercetători francezi (profesorul Pierre Dupont), germani (profesorul Karl Zimmermann), iugoslavi (Gordona Miloşevic) au venit la Histria pentru a participa la cercetări.

Martor al istoriei noastre, începând din 2007, Histria apare oficial pe Lista Patrimoniului European, listă pe care se găsesc Ateneul Român şi Palatul Cantacuzino. Criteriul esenţial pentru admiterea pe această listă este valoarea emblematică pentru identitatea euruopeană. A se găsi pe lista de Patrimoniu European reprezintă o confirmare a importanţei istorice, politice şi culturale a unui martor al istoriei europene. Pe această listă de Patrimoniu sunt menţionate de asemenea casa unde s-a născut Robert Schumann (unul dintre părinţii Uniunii Europene), cetatea Acropole din Grecia, casa lui Goethe din Frankfurt, etc.

Oraşul antic Histria este inclus în Biosfera Deltei Dunării.

 

 

————————————————————————————————————————————————

Liceul Teoretic Miron Costin Paşcani cu clasele I-XII, judeţul Iaşi a fost înfiinţat la 1 iulie 2000 în baza ordinului Ministerului Educaţiei Naţionale numărul 3587/2000, având sediul în municipiul Paşcani, strada Izvoarelor nr. 11, prin reorganizarea şcolii cu clasele I-VIII, numărul 4 Paşcani, judeţul Iaşi. Fosta şcoală cu clasele I.-VIII nr. 4 a fost înfiinţată la 15 septembrie 1976.

 

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.