România conduce o inițiativă de îmbunătățire a sectorului microfinanțării la nivel european 

0

Fundația lui Muhamad Yunus, pionier al microfinanțării, laureat al Premiului Nobel pentru Pace și Ashoka Fellow, parte din proiect.

În luna mai, partenerii MICROFUTURE -Future proof microfinance for social inclusion – s-au reunit în Franța, la cea de-a treia întâlnire interregională  dedicată acestui proiect, axată pe microfinanțare și economie socială, unde invitat special a fost Muhamad Yunus, pionier al microfinanțării și microcreditului și Ashoka Fellow, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (2006).

România conduce, printr-o instituție publică, un proiect european (finanțat prin programul Interreg Europe) ce are ca obiectiv principal folosirea învățării interregionale pentru a îmbunătăți cadrul de politici publice care sprijină microfinanțarea, ca instrument în dezvoltarea economiei sociale în Europa. Proiectul MICROFUTURE -Future proof microfinance for social inclusion, pune accent pe învățarea interregională și schimbul de experiențe pentru a stimula dezvoltarea economică și socială în comunități, pentru a crește oportunitățile din piața muncii pentru populațiile vulnerabile și microîntreprinderi.

Instituția publică ce conduce proiectul este Organismul Intermediar Regional pentru Programe Europene Capital Uman Regiunea București Ilfov (Lead Partner) iar partenerii sunt instituții publice din Italia (Metropolitan City of Bologna), Slovenia (Development Centre Heart of Slovenia), Suedia (Region Örebro County) și Franța (County of Seine-Saint-Denis), având Fundația Yunus, fondată de către Muhamad Yunus, pionier al microfinanțării și Ashoka Fellow, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (2006), ca partener consultativ în proiect.

De altfel, Ashoka România are o contribuție în acest consorțiu european prin infuzare de concepte și metodologii internaționale în zona de colaborare multistakeholder pentru impact și facilitarea de procese a partenerilor naționali și internașionali pentru a sprijini obiectivele proiectului.

Dialogul s-a dezvoltat în jurul rolului și relevanței colaborării, imaginând un model solid care să împletească marile întreprinderi, IMM-urile și startup-urile.

În luna mai a.c., partenerii proiectului MICROFUTURE s-au reunit pentru cea de-a treia întâlnire interregională, care a avut loc în Seine-Saint-Denis, Franța.

Un moment important a fost prezența profesorului Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel și fondatorul primei instituții de microcredit din Bangladesh în 1974. Yunus, o figură de pionierat în microfinanțare, și-a împărtășit perspectivele și a propus soluții la provocările contemporane, cum ar fi redresarea economică, incluziunea socială și tranzițiile ecologice și digitale. Fondator al Grameen Bank, Yunus a răspândit microcreditul la nivel global și a fost un pionier în inițiative de afaceri sociale, cum ar fi Grameen Telecom, care a permis femeilor din zone rurale ale Bangladesh să devină antreprenoare de servicii de telecomunicații în comunitățile lor. De 50 de ani, Grameen Bank oferă împrumuturi comunităților vulnerabile, inspirând crearea inițiativei MICROFUTURE. Activitatea sa inovatoare în microfinanțare continuă să împuternicească grupurile marginalizate și să promoveze schimbarea socială.

În cadrul conferinței au fost prezentate o gamă largă de inițiative sociale și de solidaritate pentru partenerii proiectului MICROFUTURE, și a reunit numeroși actori interesați, inclusiv Adie, Crésus, Yunus France, Crédit Coopératif, France Active Métropole, SCIC Label Gamelle, CIGALES, Banque de France și BNP. Aceste entități și-au evidențiat acțiunile în domeniul microfinanțării și finanțării solidare, concentrându-se pe incluziunea profesională a micro-antreprenorilor, utilizarea tehnologiei digitale pentru incluziunea economică a populațiilor vulnerabile, mobilitatea incluzivă, tranziția ecologică și soluțiile de finanțare pentru grupurile vulnerabile.

Întâlnirea transnațională a continuat cu vizite pe teren la diverse proiecte locale, inclusiv restaurantul de integrare „Le Relais”, Magazinul Școală Cooperativă Pointcarré și Ferma Posibilităților a Novaedia. Aceste vizite au permis partenerilor europeni să fie martori la inițiativele de solidaritate inspiraționale din regiune, la cum proiectele locale pot contribui semnificativ la incluziunea socială și economică.

Această cooperare din cadrul MICROFUTURE își propune să consolideze capacitățile autorităților locale în domeniul microfinanțării și al finanțelor solidare pentru a răspunde nevoilor fiecărei țări în parte, dar și pentru a promova dezvoltarea economiei sociale și solidare (ESS), asigurând că efectul multiplicator al microfinanțării și finanțelor solidare poate amplifica pozitiv impactul social, de mediu și economic.

Iar rolul OIR BI aici este de a aduce împreună o varietate de stakeholderi cheie, inclusiv organizații non-guvernamentale, mediul academic, mediul de afaceri și cetățenii interesați, pentru a discuta și a dezvolta soluții în domeniul microfinanțării.

Detalii suplimentare despre proiect pot fi regăsite aici.

Despre OIR BI

Organismul Intermediar Regional București-Ilfov (OIR BI) este o instituție cheie responsabilă cu implementarea fondurilor europene destinate regiunii București-Ilfov. A fost creat ca urmare a necesității de a asigura o gestionare eficientă a fondurilor și o monitorizare riguroasă a proiectelor finanțate prin intermediul Uniunii Europene. OIR BI acționează ca un intermediar între Comisia Europeană și beneficiarii finali ai fondurilor, asigurând că investițiile sunt utilizate în mod corespunzător și contribuie la dezvoltarea durabilă a regiunii.

Despre autor

avatar

Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și susținere a antreprenoriatului social și inovației sociale, clasată de NGO Advisor în primele 7 organizații neguvernamentale din lume. Ashoka este prezentă începând din 2017 și în România, unde își propune să contribuie la crearea unei societăți în care fiecare cetățean este un agent al schimbării, capabil să acționeze în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale. Ashoka România este susținută de Romanian-American Foundation, partener de lansare. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul Ashoka.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.