Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Rezultatele cercetării privind riscurile de excluziune și oportunitățile de incluziune a femeilor pe piața muncii din regiunea Nord-Vest

0

În luna octombrie 2014, Asociația JCI Active Citizens Cluj, compania de consultanță Loop Operations, Centrul de Resurse pentru Cetățenie Activă, Institutul Economic Român și Asociația pentru Promovarea Cunoașterii – parteneri ai proiectului „Egalitate reală, nu conceptuală!” au demarat o amplă cercetare privind egalitatea de șanse pe piața muncii, riscurile de excluziune și oportunitățile de incluziune a femeilor din regiunea Nord-Vest pe piața muncii.
foto_ghid
Prin intermediul acestei cercetări am urmărit realizarea unei radiografii a practicilor existente în domeniul resurselor umane și prezentarea unei imagini cât mai clare și reale cu privire la incluziunea femeii pe piața muncii. În acest sens, studiul a combinat cercetarea de birou cu metodele cantitative cu cele calitative pentru colectarea și analiza datelor referitoare la fenomentul discriminării pe piața muncii, principalul obiectiv fiind acela de a identifica mecanismul de formare și de acțiune a percepției stereotipe.
Lucrarea reprezintă rezultatul unei cercetări de teren care a implicat pe de-o parte o serie de 11 interviuri cu specialiști din domeniul resurselor umane, psihologiei muncii, asistenței sociale și antreprenoriatului, iar pe de altă parte componenta cantitativă prin colectarea și analiza a 104 chestionare completate de specialiștii de resurse umane din companiile din regiunea Nord-Vest.

Interviurile individuale au contribuit la descrierea unei imagini de ansamblu privind condiția femeii pe piața muncii, identificarea dificultăților ce stau în calea procesului de incluziune, angajare și promovare a femeii, precum și identiicarea oportunităților de incluziune. În același timp, în perioada decembrie 2014 – ianuarie 2015, un număr de 1.340 de companii din regiune au fost selecționate pentru participarea la studiul cantitativ privind investigarea politicilor și programelor de incluziune și diversitate ale companiilor din industriile strategice pentru dezvoltarea locală. În urma etapei de selectare a companiilor după criteriul sediul/punctul de lucru în regiunea NV, cu activitate în cel puțin unul dintre domeniile prioritare de dezvoltare și criteriul sector de activitate, 104 de reprezentanți ai companiilor au răspuns unui chestionar.

În cele trei componente ale studiului – cercetarea de birou, studiul calitativ și cel cantitativ au fost selectate trei teme importante de cercetare. Pentru o cercetare cât mai amănunțită fiecare temă a abordat o serie mai mare de subiecte, după cum urmează:
(1) Politicile de resurse umane ale angajatorilor locali: preocuparea față de dezvoltarea capitalului uman pe piața locală a muncii;
(2) Politici și programe de incluziune a femeilor în companiile din regiunea Nord-Vest ; incluziune și diversitate vs. discriminare pe piața locală a muncii;
(3) Oportunități, bune practici și recomandări pentru incluziunea economică a femeilor la nivel local.

Încercarea de a explica fenomenul discriminării de gen nu doar prin barierele culturale (stereotipuri de gen), ci și prin contextul economic ne ajută să identificăm mai clar și posibilele locuri în care se poate interveni pentru combaterea excluziunii. Contextul economic local nu este tocmai favorabil investițiilor în capitalul uman. Pe de o parte, industriile tradiționale au devenit necompetitive ori și-au epuizat resursele naturale de care au depins, pierzând teren și generând șomaj. Pe de altă parte, noile industrii care creează locuri de muncă se pare că își stabilesc strategii de dezvoltare pe termen scurt, preferând să folosească drept avantaj competitiv pe piața comunitară sau globală prețul scăzut și nu calitatea forței de muncă locale. Acest lucru duce la o lipsă de interes pentru dezvoltarea de politici de resurse umane pe termen lung, în acord cu interesele de dezvoltare sustenabilă ale comunităților locale.

Ghidul include și un raport al celor 8 mese rotunde organizate în cadrul proiectului, cu scopul facilitării dialogului între reprezentanți ai autorităților publice, manageri din companii, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentalele, sindicatelor, patronatelor, camerelor de comerț și industrie și asociațiilor de IMM-uri. Materialul de față include sinteza celor 8 dezbateri, a argumentelor și concluziilor prezentate de actorii sociali participanți, demonstrând necesitatea unui sistem coerent și integrat de măsuri pentru a conduce la rezultate semnificative.

Echipa proiectului Egalitate reală, nu conceptuală! mulțumește tuturor celor care au participat la cercetare și care ne-au sprijinit în acest demers!

DESPRE PARTENERI

Asociația JCI Active Citizens Cluj este o organizație de tineri lideri, antreprenori și profesioniști afiliată rețelei mondiale Junior Chamber International ce urmărește crearea de schimbări pozitive și durabile în societate și dinamizarea comunității clujene prin acțiunile întreprinse în cele 4 arii: business, comunitate, dezvoltare personală și internaționalism. Misiunea asociației este oferirea tinerilor antreprenori de oportunități pentru dezvoltarea spiritului întreprinzător și calităților de lider, necesare succesului în afaceri și în viață.
Loop Operations este o companie de consultanță integrată în domeniul fondurilor europene, dezvoltând până în prezent proiecte în valoare de peste 25 de milioane de euro. Prin intermediul celor 4 componente ale sale – Finance, Management, Skills și Communication – Loop Operations oferă consultanță în arii conexe, ghidând pas cu pas transformarea ideilor clienților noștri în proiecte sustenabile, de la atragerea finanțării pentru implementare și până la consultanță pentru management, formarea echipelor și promovare.

Centrul de Resurse pentru Cetățenie Activă (CRCA) este o asociație nonprofit, a cărei misiune este de a promova cetățenia activă prin sprijinirea implicării, civismului și responsabilității. Scopul CRCA este promovarea și dezvoltarea cetățeniei active, stimularea implicării active a tuturor entităților (cetățeni și organizații), prin crearea de instrumente și programe care să sprijine dezvoltarea socială și economică durabilă, inteligență și incluzivă a României.

Institutul Economic Roman este o organizație non-guvernamentală, non-profit, înființată cu scopul de a contribui la reducerea decalajelor de dezvoltare economică și socială dintre România și celelalte state membre ale Uniunii Europene. IER, din poziția de reprezentant al Investors in People, susține formarea de noi mentalități în rândul organizațiilor, dar și a angajaților, în ceea ce privește egalitatea de gen și oferă organizațiilor din România, oportunitatea de a implementa buna practică internațională ”Investors in People” de creștere a performanței prin oameni.

Asociația pentru Promovarea Economiei Cunoașterii este o organizație neguvernamentală ce are că scop promovarea conceptelor specifice economiei cunoașterii în rândul tinerilor din România, pentru susținerea dezvoltării durabile a mediului economic, antreprenorial, social și cultural din România, în contextul integrării în Uniunea Europeană. Organizația și-a propus să acționeze ca o platformă de sprijinire a tinerilor întreprinzători din România care doresc să realizeze proiecte urmărind dezvoltarea economiei și societății românești.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.