Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Proiectul ‘’COB BUILDING”. Vezi VIDEO!

0

LABORATORUL SOCIETAL

prezinta proiectul ‘’COB BUILDING”

‘’Vreau sa imi construiesc o casuta de cob in Danemarca. Acum am incredere ca pot face asta. Imi doresc si sa fac, ca voluntar, ateliere cu cob pentru copii in comunitatea in care traiesc.’’ Este concluzia unei participante la atelierul ‘’COB BUILDING – A Path Towards Volunteering, Environmental Sustainability and a Healthy Lifestyle’’, unul din cele 19 proiecte-pilot care a testat indicatorii de responsabilitate sociala in cadrul Laboratorului Societal.

Afis-Cob Building

Sectorul traditional al constructiilor este responsabil pentru consumuri semnificative de energie, emisii de gaze cu efect de sera si alterarea peisajului. Cobul reprezinta un material alternativ, local si eco-eficient ce poate contribui la ’’constructia’’ unui viitor mai responsabil al sectorului. Acest lucru a fost testat de 13 participanti la atelierul Grundtvig COB BUILDING desfasurat intre 7-16 iunie 2013 la Sasca Montana. Proiectul a fost coordonat de catre Centrul de Voluntariat Resita in parteneriat cu Casa Verde.

Pentru a intra macar putin in atmosfera pitoreasca a acestuia, va invitam sa le urmariti povestea in imagini si filmul de prezentare a proiectului.

Responsabilitatea sociala in proiect

Proiectul COB BUILDING si-a propus sa ’’aplice ceea ce predica’’, in special in ceea ce priveste protectia mediului si dezvoltarea durabila, asa cum reiese din raportul final de responsabilitate sociala.

Masurile de responsabilitate sociala au fost puse in practica inca din momentul selectiei participantilor. Desi s-au primit peste 50 de aplicatii din 14 tari diferite, organizatorii au incercat sa faciliteze accesul la atelier unor adulti cu oportunitati reduse (someri, provenind din regiuni cu probleme economice si sociale) si unor participanti care la finalul atelierului sa fie capabili sa valorifice competentele dobandite la nivel personal sau la nivel profesional cu scopul de a asigura sustenabilitatea demersului. Selectia acestora s-a facut transparent, pe baza unor criterii cantitative si calitative transmise tuturor.

Tinand cont de tipologia participantilor, in cadrul atelierului s-a acordat o atentie importanta construirii unor planuri de dezvoltare personala in care s-au reflectat cunostintele si abilitatile acumulate pe parcursul experientei din Sasca Montana. Planurile au inclus obiective personale si actiuni aferente in sfera voluntariatului, dezvoltarii durabile si unui stil de viata sanatos.

Apa, energia si biodiversitatea au reprezentat elemente cheie ale atelierului. In primul rand, economisirea si protectia acestora reprezinta un obiectiv central al constructiilor din cob iar organizatorii au subliniat acest aspect in cadrul unor ateliere specifice. In al doilea rand, participantii au fost sensibilizati referitor la consumul cotidian de apa si energie al unui turist ’’obisnuit’’ prin afisarea de eco-mesaje in camerele pensiunii.

 

Nu in ultimul rand, Sasca Montana nu a reprezentat doar o comunitate gazda a atelierului ci a devenit un obiect de studiu al participantilor. Interactiunile cu comunitatea locala au fost numeroase, incepand cu vizitele la domnul Tautu, fondatorul muzeului etnografic Sasca Montana si la primarul comunei, continuand cu degustarile de gem si finalizand cu achizitiile de produse si servicii locale necesare diverselor activitati ale proiectului (cazare, masa, materiale de constructie …). Participantii au avut ocazia sa cunoasca habitatul natural din zona (Cheile Nerei si cascada Susara). Mass media nu a ramas indiferenta la aceste interactiuni si a promovat prin presa scrisa, televiziunea regionala si postul Radio Resita demersul COB BUILDING.

Motivatia echipei

Conform Sorinei Nihta, presedintele Centrului de Voluntariat Resita, testarea instrumentelor de responsabilitate sociala in cadrul Laboratorului Societal a deschis noi perspective de actiune asociatiei: ’’Astfel ca demersul Societal a venit a structureze aceste masuri, sa le cuantifice si sa ne propuna o urmarire sistematica a lor, un exercitiu de disciplina, luciditate si… Responsabilitate Sociala. Credeam in dezvoltarea durabila si in faptul ca aceasta se realizeaza cu pasi mici si responsabili si am ajuns astfel sa apreciem oportunitatea de a face parte din grupul care urma sa piloteze ghidul de responsabilitate sociala, sa contribuie la imbogatirea si finisarea sa, astfel incat acesta sa poata fi pus in aplicare de cat mai multe organizatii in proiecte cu tematici diverse. Pentru Centrul de voluntariat Resita, dincolo de satisfactia de a contribui la dezvoltarea unui domeniu in care credem, inscrierea in demersul Societal a contribuit la dezvoltarea organizationala, ne-a conectat cu alte organizatii responsabile din punct de vedere social, ne-a deschis noi perspective pentru activitatea noastra si ne-a oferit un model de lucru structurat in domeniul responsabilitatii sociale.’’

Mai multe informatii despre proiectul-pilot „COB BUILDING” puteti gasi pe societal.ro la ’’Descrierea proiectului’’.

Sustinatori:

Campania ‘’Laboratorul de Responsabilitate Sociala” se bucura de sustinerea unor parteneri media apropiati, precum: Romaniapozitiva.ro, Alternativ.ro, Carturesti.ro si StiriONG.ro.

Despre campanie

‘’Laboratorul de Responsabilitate Sociala” este un demers de testare a metodei de responsabilitate sociala in cadrul a 19 proiecte-pilot, dezvoltata prin proiectul Societal. Proiectul este co-finantat prin Fondul Social European si este implementat de catre REPER21 (beneficiar) in parteneriat cu ANPCDEFP si Asociatia CRIES. Mai multe informatii pe: www.societal.ro.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.