Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fitch Ratings îmbunătățește perspectiva de rating a Autonom la stabilă B+ și confirmă performanța financiară puternică din 2020

0

Fitch Ratings, una dintre primele trei agenții globale de rating de credit, a menținut ratingul IDR (Long-Term Issuer Default Rating) „B+” pentru Autonom Services SA și a revizuit perspectiva companiei de la negativă la stabilă. Revizuirea perspectivei reflectă performanța financiară puternică a Autonom de la debutul pandemiei de COVID-19, în special în ceea ce privește profitabilitatea, calitatea activelor, finanțarea și lichiditatea.

Încă de la începuturile Autonom, ne-am dorit să construim un model de afaceri solid și sustenabil, bazat pe lichidități și solvabilitate ridicate. Această abordare a contribuit puternic la consolidarea și dezvoltarea financiară a companiei în 2020, precum și la menținerea profitabilității în contextul unei crize globale majore. Ne bucurăm că măsurile pe care le-am luat în 2020 pentru a răspunde pandemiei de COVID-19 au fost recunoscute și apreciate de Fitch Ratings. Am reușit să ne îmbunătățim performanța în ochii unei agenții independente și am progresat de la o perspectivă negativă la una stabilă în doar un an, unul dintre cei mai provocatori de până acum pentru industria noastră. Credem că această performanță se datorează modului nostru de funcționare, bazat pe valori și autonomie. Acesta ne-a ghidat în toate deciziile luate în 2020,” a declarat Marius Ștefan, cofondator al Autonom.

Rezultatul noului rating a fost publicat de Fitch pe 3 iunie 2021, ca urmare a ratingului inițial emis în data de 3 iunie 2020. În raport, Fitch a menționat că ratingul stabil B+ al Autonom reflectă profilul de companie relativ mică, dar în creștere. Ratingul reflectă, de asemenea, contextul favorabil al pieței din România, unde se observă o cerere tot mai crescută pentru serviciile de leasing operațional. Evaluarea a luat în considerare profitabilitatea bună a Autonom în 2020, susținută de un model de afaceri cu dependență limitată de închirierile pe termen scurt, o calitate bună a activelor și o echipă de conducere experimentată. În plus, expunerea moderată la afaceri bazate pe turism și trafic aerian a contribuit la reducerea vulnerabilității în cazul unor viitoare perioade de lockdown și scăderi ale numărului de călătorii internaționale.

Fitch se așteaptă ca performanțele Autonom să fie la un nivel ridicat și în 2021. În 2020, un an marcat de o pandemie globală și care a adus multiple provocări pentru piețele și sectoarele în care compania își desfășoară activitatea, Grupul Autonom și-a crescut veniturile din exploatare cu 10% și și-a consolidat semnificativ poziția financiară. Prin urmare, Grupul a înregistrat venituri de 327 milioane lei și un profit net de 7,2 milioane lei.

În ciuda faptului că anul 2020 a fost unul extrem de dificil, ne-a confirmat că modelul de afaceri al Autonom este agil și durabil, construit pentru a rezista șocurilor. Pentru 2021, ne uităm activ la piața locală, analizând inclusiv potențiale achiziții de companii cu un model de afaceri compatibil. Ne așteptăm la o rată de creștere de două cifre a veniturilor și o profitabilitate îmbunătățită semnificativ, în comparație cu 2020. Mai mult, credem că Grupul Autonom se află la începutul unui nou ciclu de creștere accelerată,” a declarat Dan Ștefan, cofondator al Autonom.

În evaluarea actualizată, Fitch a menținut ratingul „B-” pentru emisiunea de obligațiuni corporative ale Autonom, tranzacționabile pe piața principală a Bursei de Valori București sub simbolul AUT24E. Emisiunea de obligațiuni corporative, care a fost listată pe BVB în decembrie 2019, are o valoare totală de 20 de milioane de euro.

Evaluările de credit ale Fitch reprezintă o opinie cu privire la capacitatea relativă a unei entități de a-și îndeplini obligațiile financiare, precum plata dobânzii, rambursarea principalului, creanțele de asigurare sau obligațiile de contrapartidă. Primirea ratingului de credit face parte din strategia de transparență adoptată de Autonom.

Rating-ul actualizat poate fi accesat la: https://www.fitchratings.com/research/non-bank-financial-institutions/fitch-revises-outlook-on-autonom-services-to-stable-affirms-at-b-03-06-2021.

###

Despre Autonom

Înființată în 2006 în Piatra Neamț de antreprenorii Marius și Dan Stefan, Autonom este un furnizor integrat de soluții de mobilitate și finanțare. Autonom operează o rețea unică de 44 de agenții cu sediul în peste 30 de orașe din România, Ungaria și Serbia. Grupul oferă un portofoliu diversificat de servicii atât pentru clienți corporate, cât și pentru clienți per-soane fizice, incluzând închirieri de autoturisme pe termen scurt și mediu, leasing operațional, servicii de transferuri cu șofer, închiriere temporară de flote auto, gestionarea flotei, asistență rutieră, spălătorie auto, precum și închiriere de echipamente. În toate diviziile, Autonom are peste 500 de angajați și operează o flotă de peste 9.000 de mașini.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.