100 de ani de Dialog Social. Autorițăți publice și reprezentanți ai organizatiilor patronale de IMM-urilor din România și Norvegia au participat la evenimentul de promovare a Dialogului Social

0

Consiliul Național al IMM-urilor din România (CNIPMMR) a organizat în prima parte a anului 2022, în toate regiunile țării, o serie de evenimente de promovare a dialogului social care au avut ca principal scop creșterea gradului de implicare a partenerilor sociali în domeniul dialogului social si imbunatatirea cadrului de reglementare a activitatii IMM-urilor. Astfel, reprezentanți ai autorităților publice și ai IMM-urilor din România și Norvegia au participat la o masă rotundă de promovare a Dialogului Social în România, prezentand modele de bune practici din Norvegia.

Printre participanți s-au numărat Florin JIANU, Președinte CNIPMMR, Angel Iulian Calin, Secretar de Stat Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Adrian Panait , Director General Adjunct Direcția Generale Antreprenoriat și Programe de Finanțare – Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Dumitru NANCU, Director General FNGCIMM și Asmund PRYTZ, SME NORWAY.

Circa 70% dintre antreprenorii români declară că nu au participat până acum la vreo consultare inițiată de către autorități publice centrale sau locale

Reprezentanții mediului de afaceri din România întâmpină adesea bariere de tot felul în desfășurarea activității, iar una dintre cele mai frecvente nevoi ale antreprenorilor este aceea de a se face auziți, de a își exprima opinia în fața mediului politic și, implicit, a Guvernului, de a participa activ în luarea deciziilor care le impactează business-urile.

Statisticile europene arată că dialogul social bine structurat ajuta la dezvoltarea mediul de afaceri si la mentinerea pacii sociale in țară. Este important sa promovam aderarea antreprenorii la confederații patronale deoarece astfel organizati opiniile lor vor fi bine argumentate si vor ajunge la factorii de decizie, provocand schimbări majore și în mediul de business din România.

Altfel spus, așa-numitul dialog social ce se desfășoară între mediul politic, Guvern, și partenerii sociali, confederații patronale și sindicale reprezentative la nivel național și/sau local, este de fapt un instrument cheie in dezvoltarea economica si sociala. Totodată, dialogul social și, implicit, aderarea antreprenorilor români la o confederație patronală precum CNIPMMR poate contribui la modelarea unui mediu de afaceri competitiv, atractiv atât pentru antreprenorii existenți, cât și pentru alți potențiali investitori.

Întreaga noastră activitate la Consiliul IMM-urilor are la bază principiile Dialogului Social. Funcționăm ca o punte deschisă între autorități și mediul privat și suntem încântați că reușim cu succes atragem alături de noi companii de renume, care își doresc un mediu de business mai eficient nu doar pentru ei, cât pentru toți jucătorii din piață. Alături de partenerii noștri din Norvegia ne dorim sa facem eforturi sustenabile în direcția Dialogului Social, în următorii ani” a declarat Florin Jianu, președintele CNIPMMR.

Evenimentul a facut parte din activitățile “CENTRE FOR BETTER REGULATION FOR SME’S” înființat de către CNIPMMR și se concentrează pe promovarea unui dialog tripartit etic și eficient și pe realizarea unui schimb de experiență între partenerii sociali norvegieni și cei români pentru consolidarea dialogului social în România.

Informații de background

Consiliul Național al IMM-urilor din România (CNIPMMR) în parteneriat cu SME Norway, structură corespondentă a CNIPMMR în Norvegia, implementează în perioada 01.01.2021-31.08.2022 proiectul “Center for better regulation for SMEs”

Principalele obiective alea acestuia sunt reprezentate de:

  1. Îmbunătățirea calității dialogului social în România prin crearea „Centrului pentru o mai bună reglementare pentru IMM-uri”

  2. Consolidarea capacității operaționale a partenerilor sociali români, în domeniul dialogului social, prin intermediul transferului de know-how de la omologii norvegieni

  3. Promovarea unui dialog social mai etic și mai eficient prin derularea de campanii educaționale și de conștientizare a importanței dialogului social

* Sprijinit de Norvegia prin Granturile Norvegia 2014-2021, în cadrul programului „Dialog social – Muncă decentă”.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.