Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Tinereţe după 50 de ani: ritualuri de trecere, etape, stări, curs online la Fundația Calea Victoriei

0

Cum măsurăm o zi, un an, o viaţă? Ce valoare le dăm, cum ne bucurăm de ele? Cum sporim valoarea şi bucuria timpului nostru?

Dacă vrei să afli răspunsul, înscrie-te la cursul online Tinerețe după 50 de ani: ritualuri de trecere, etape, stări  susținut de psihologul Jeanina Cîrstoiu, din 12 ianuarie, la Fundația Calea Victoriei.

Timp de 5 ateliere săptămânale, în serile de miercuri de la ora 19:00, poți învăța cum să ai parte de o tinerețe şi o viaţă cât mai lungi și mai bune.

Ne dorim tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte, după cum spune şi povestea. Doar că, pentru a avea o tinereţe lungă, nu e suficient cerem şi să căutăm, ci merită să le construim. Deocamdată nu putem învinge moartea, ci doar teama de moarte. Iar bătrâneţea o putem reconsidera şi revaloriza prin prisma posibilităţilor în care investim în fiecare clipă.

Dacă faceţi parte din generaţia celor tineri de 50 de ani, sigur vă reamintiţi referenul: ,,noi în anul 2000 / când nu vom mai fi copii”. Anii 2000 au venit şi au trecut fără ca noi să simţim pragul.

Creşterea, dezvoltarea şi îmbătrânirea au loc în fiecare clipă, dar anul e privit într-un fel dacă e cel care ne trece de la vârsta de 9 la cea de 10 ani şi într-un alt fel dacă ne trece de la vârsta de 49 de ani la cea de 50. Ritualurile de trecere sunt diferite. Sau, de la o vreme, sunt ignorate. Le putem (re)învesti cu o putere nouă, care să ne ajute să sărbătorim creşterea şi dezvoltarea, în locul îmbătrânirii.

Temele întâlnirilor sunt:

  1. Ciclul vieţii, vârste, etape şi stări. Etapele dezvoltării psiho-sociale – diferite perspective (Erik Erikson, analiza tranzacţională). Cu ce asociem fiecare vârstă? Ce e normal la vârsta ta? Stereotipuri şi prejudecăţi pentru diferite etape ale vieţii. Aniversări şi ritualuri de trecere.
  2. Creştere, dezvoltare şi maturizare. Adaptare şi evoluţie. Avantajele şi riscurile vieţii de adult. Bucla părinte-copil, schimburile de roluri. Dizolvarea barierei dintre generaţii – când ,,ei’’ se transformă în ,,noi’’ şi invers. Ce important? Ierarhia valorilor în timp. Vârsta şi sexul. Vârsta şi sexualitatea.
  3. Ce ar gândi eul meu mai tânăr despre mine acum? Paşi pe linia timpului, paradoxul întoarcerii în timp. Calităţile care se îmbogăţesc de-a lungul anilor. Surse de sens durabile.
  4. Perspectivele de creştere a duratei şi calităţii vieţii – obiective pentru trup, minte, spirit (dietă, exerciţii antiîmbătrânire, rezolvarea problemelor emoţionale, explorări şi experimente cultural-artistice). Ce facem la pensie, ce facem acum? Evitabil şi inevitabil; evoluţia e inevitabilă.
  5. Elixirul tinereţii, piatra filosofală, tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte. De la prejudecăţi la convingeri sănătoase şi de la stereotipuri la arhetipuri. Sinele viitor şi raportarea la acest Sine.

Dacă ai întrebări sau vrei să faci cadou acest curs, scrie un mesaj pe contact@victoriei.ro.

Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veți primi un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us.

Lector: Jeanina Cîrstoiu

Data: 12 ianuarie 2022

Ora: 19:00

Ateliere: 5

Frecvenţă: săptămânal, miercuri

Durata: o întâlnire durează 2h

Tip: Teoretic

Cost: 375 de lei, pentru 5 întâlniri

foto: pexels.com

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.