„The Seed of the Sacred Fig”, în regia lui Mohammad Rasoulof, va putea fi văzut în premieră națională în deschiderea celei de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL imediat după Selecția Oficială de la Cannes unde fost distins cu Premiul Special al Juriului și Premiul FIPRESCI.
Filmat clandestin, „The Seed of the Sacred Fig” detaliază procedura de cercetare a judecătorului Iman care se confruntă cu o stare de paranoia pe fondul tulburărilor politice din Teheran. Când arma lui dispare, acesta își suspectează soția și fiicele, impunând măsuri draconice care tensionează legăturile de familie în timp ce regulile societății se prăbușesc „într-o dramă ce se transformă în ceva aproape uluitor” observau cei de la The Guardian, iar Juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film motiva că este „o poveste curajoasă prinsă în conflictul dintre tradiție și progres, relatată într-un mod foarte puternic și imaginativ.”
Rasoulof a fugit anul acesta din Iran, chiar înainte de Festivalul de la Cannes, fiind vizat de autoritățile iraniene încă din 2010, când a fost arestat pentru prima dată împreună cu Jafar Panahi (regizor și scenarist) pentru că a filmat în secret un film. După ce a primit o pedeapsă de șase ani de închisoare acesta a ieșit în cele din urmă, pe cauțiune, doar pentru a-i fi interzis să părăsească țara în 2017. A fost arestat din nou în 2022 când a petrecut luni întregi în notoria închisoare Evin, după care a primit o pedeapsă de opt ani. În 2024 a decis, în sfârșit, să fugă din țara natală și a cerut azil în Germania unde a obținut între timp și cetățenia.
„Având în vedere că este una dintre cele mai importante voci care relatează starea precară a țării sale și că viața și securitatea sa atârnă în echilibru cu fiecare nou film, este greu să ni-l imaginăm în acest moment pe regizor făcând altceva.” scriau cei de la The Hollywood Reporter.
Filmul este distribuit în România de Bad Unicorn și va putea fi văzut în premieră națională la Sfântu Gheorghe pe 12 august.
În programul ediției de anul acesta a festivalului va fi arătat și „Trei kilometri până la capătul lumii”, cel mai nou film semnat de Emanuel Pârvu, selectat și el în Competiția Oficială la Cannes și distins cu Queer Palm. Filmat la finalul anului trecut la Sfântu Gheorghe și Dunavăț, lungmetrajul va putea fi văzut în avanpremieră la ANONIMUL, în prezența echipei, înainte de lansarea în cinematografe prevăzută pentru data de 11 octombrie 2024.
Adi își petrece vara în satul său natal din Delta Dunării. Într-una din seri este atacat pe ulița satului, iar de a doua zi lumea îi este dată peste cap. Părinții nu-l mai pot privi ca înainte și liniștea aparentă a satului începe să se sfărâme. „În acest studiu claustrofobic prejudecățile personale și instituționale încolțesc un membru al unei comunități, considerat un ciudat de aceasta. Dacă briza s-ar stinge doar pentru o secundă, s-ar putea să auzi ritmul interior al lui Adi numărând încordat spre șansa sa firavă la libertate.” scria Guy Lodge pentru Variety imediat după premiera mondială de pe croazeta franceză