Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Saptamana culturii la Timisoara / 18-24 martie 2010

0

Asociatia Culturala Noua Acropola va invita la evenimentul:

Saptamana culturii
– un act de cultura azi, o societate mai buna in viitor –

Adevarata arta contine intotdeauna un mesaj profund – ea trebuie sa produca o schimbare in fiintele umane, trebuie sa ne transforme in persoane mai armonioase, mai echilibrate, mai juste, capabile sa traiasca toate lucrurile cu un zambet si capabile sa infrunte toate dificultatile cu un suflet senin.

Asociatia Culturala Noua Acropola impreuna cu Primaria Municipiului Timisoara adreseaza timisorenilor o invitatie la autenticitate, propunand evenimentul Saptamana culturii, ce va avea loc in Piata Libertatii la Cercul Militar Timisoara, in perioada 18-24 martie.

Dintre evenimentele propuse: prelegeri filosofice; proiectii de filme documentare; atelier de teatru si muzica; atelier de pictura; atelier de Senet – jocul faraonilor; ceainarie filosofica; concurs de povesti; ceremonia ceaiului; ikebana; atelier de legatorie de carte; atelier practic de bune maniere; serata dansanta.

Intrarea este libera. Cu ocazia acestui eveniment insa, ii invitam pe timisoreni sa doneze carti pentru bibliotecile din spatiul rural. Toate cartile adunate vor fi donate bibliotecii comunei Ortisoara, care in prezent are 12000 de carti care deservesc 600 de copii si tineri. Cartea, pentru multi dintre ei, este inca un prieten, prin urmare participati la sustinerea culturii si a prieteniei printr-un gest simplu, dar valoros.

Atasat, va invitam sa descoperiti agenda evenimentului, impreuna cu o succinta descriere a activitatilor propuse.
Pentru informatii si inscrieri, va rugam sa ne contactati la na.timisoara@gmail.com, telefon 0256 433 151 sau sa ne vizitati la www.noua-acropola.ro

Va asteptam!

Alis Brebu
Relatii Publice
Asociatia Culturala Noua Acropola Timisoara
www.noua-acropola.ro

Multumim partenerilor media: Radio Campus, 24 Fun, Analog TV.
Agenda evenimentului

Joi, 18 martie
17:00 Deschiderea evenimentului
18:00 Proiecţie de film documentar: Egiptul Antic (95 minute)
19:30 Atelier de pictură egipteană pe basorelief
Vă invităm la o introducere în arta egipteană, în care veţi descoperi lucruri interesante despre simbolurile, canoanele şi culorile utilizate de vechii egipteni.
19:30 Atelier Senet
Senetul este unul dintre cele mai vechi jocuri cunoscute omenirii, fiind supranumit şi Jocul faraonilor. Atelierul va consta într-o prezentare a simbolurilor şi a regulilor acestui joc, precum şi într-un concurs, al cărui premiu va fi un joc de Senet.
Vineri, 19 martie
18:00 Prelegere filosofică: Mandala, o călătorie către centru (Prezintă Monica Varga)
Mandala este un simbol arhaic, e un limbaj utilizat din cele mai vechi timpuri până azi pentru a transmite cunoştinţe esenţiale despre om şi Univers.
19:30 Atelier: Construirea propriei mandale
Procesul construirii unei mandale, reprezintă şi în prezent, pentru călugării tibetani, un moment al concentrării asupra propriei fiinţe, al cunoaşterii de sine şi al contactului cu elementele superioare din cosmos.
19:30 Cafenea filosofică: Ce ne învaţă poveştile?
Poveştile reprezintă prima lecţie despre viaţă pe care o primesc copiii de la adulţi. O lecţie simplă, cu personaje pitoreşti, care reuşesc prin farmecul lor să îi însoţească mult timp în gândurile şi în alegerile lor. Cât de des se întâlnesc copiii noştri cu personajele de basm, simboluri ale binelui şi răului? Ce valoare mai acordăm azi poveştilor în educaţia copiilor? Vă invităm să dezbatem împreună acest subiect, în speranţa de a regăsi sensul profund al poveştilor şi acea energie specială pe care ne-o transmit eroii.
Sâmbătă, 20 martie
11:00 Atelier: Dans popular
Ştiţi să dansaţi hora, braşoveanca sau căluşarii? Ştiaţi că dansurile colective erau cele care dădeau ritmul societăţilor de odinioară? Vă invităm la o redescoperire a frumuseţii şi a simplităţii dansului popular, care nu-şi pierde din farmec cu trecerea timpului.
12:00 Atelier: Legătorie de cărţi
Aduceţi vechile dumneavoastră prietene ca să le dăm o haină nouă. Cărţile favorite v-au însoţit de-a lungul timpului şi coperţile s-au uzat. Vă invităm să deprindeţi o tehnică utilă pentru a prelungi viaţa acestor mici tezaure de învăţătură.
12:00 Prelegere filosofică: Dezvoltarea personalităţii (Prezintă Andreea Neacşu)

”Dezvoltarea personalităţii presupune un anumit tip de însingurare, dar şi fidelitate faţă de propria lege.” – C.G Jung
Legende, poveşti, mituri… toate ne vorbesc despre drumul iniţiatic pe care eroii îl parcurg în încercarea de a salva ceea ce consideră a fi valoros pentru ei şi pentru cei din jurul lor. Care este drumul iniţiatic pentru dezvoltarea eroilor prezentului?

Atelier: Codul bunelor maniere
A fi Cavaler sau Doamnă înseamnă a cultiva Frumosul, Generozitatea, Respectul pentru valori şi Fermitatea în urmarea principiilor înalte. Admirăm şi invidiem Doamnele şi Cavalerii, fără să ne imaginăm că fiecare dintre noi are acest potenţial. Nimic valoros nu se obţine fără efort, fără educaţie, fără încercarea noastră permanentă de a ne cizela, de a ne îmbunătăţi.
18:00 Recital de pian
Solista Anda Drăgan, va susţine ariile Bourre şi Sarabanda ale compozitorului George Enescu. De asemenea, din compoziţiile lui Claude Debussy va prezenta: Fata cu părul bălai, Catedrala scufundată şi Focuri de artificii.
19:00 Serată dansantă
Povestea dansului începe odată cu povestea muzicii. Ştiţi să folosiţi un carneţel de bal? În pas de dans organizatorii vă invită să participaţi la o mulţime de momente care prin joc ne vor ajuta să ne reamintim de principiile eleganţei, curtoazie şi ale frumosului. Dorim să oferim o seară în care sufletul artistic al fiecăruia să se poată manifesta dansând, socializând, lăsându-se provocat de întreceri şi de surprize.
În deschidere: Prezentare – Dansul dervişilor (Prezintă Adela Rusu)
Caracteristica importantă a acestui ritual este unirea a trei componente ale fiinţei umane: mintea (ca şi cunoştinţe şi gândire), inima (prin expresia sentimentelor, a poeziei şi a muzicii) şi corpul (prin stimularea vieţii, prin rotire). Această unire este călătoria spirituală a dervişului către descoperirea Perfecţiunii.
Duminică, 21 martie
10:00 Concurs de poveşti pentru copii, susţinut de oameni mari.
Poveştile aduc copiilor formarea unui simţ al valorii, al binelui şi al esteticii, ajutându-i să identifice modele de comportament valoros. Concursul de poveşti este o provocare pentru toţi cei care nu doresc să uite că existe valori şi care au forţa de a le promova prin propriile acţiuni. Sunt invitaţi să participe aceia care mai pot să-şi entuziasmeze inimile în preajma eroilor, a zânelor, a piticilor şi a tuturor personajelor din poveşti.
10:00 Atelier: Prezentare instrumente muzicale de suflat
Vă invităm la o prezentare originală a instrumente muzicale de suflat, prezentată de domnul Prof. univ. Dr. Ovidiu Papană.
16:00 Prelegere filosofică: Arta comunicării (Prezintă Alis Brebu)
Valorile străvechi ale omenirii au ajuns până la noi prin arta comunicării. Ea este cea care ajută profunzimea trecutului să călătorească de-a lungul timpului. De asemenea oratorul e cel ce transmite experienţa unei vieţi închinate şi ghidate de principiul integrităţii, prin urmare e un martor al valabilităţii principiilor despre care vorbesc scrierile din toate timpurile.

17:30 Masă rotundă: Arta comunicării
Care sunt calităţile oratorului şi care e relevanţa sa în zilele noastre?
Cum poate influenţa comunicarea crearea unor personalităţi puternice şi a unor societăţi armonioase? Mai ştim astăzi să comunicăm corect?
Împreună putem oferi câteva răspunsuri acestor întrebări.

17:00 Ikebana şi Ceremonia ceaiului
Un aranjament floral realizat conform principiilor Ikebana poate să ne inspire echilibru, simplitate şi complexitate, fragilitate şi forţă în acelaşi timp, amintindu-ne că suntem o mică parte dintr-o lume atât de complexă care ne pune la dispoziţie toate mijloacele pentru a o descoperi.
Povestea ceaiului, începută în urmă cu 5000 de ani în China Antică, a oferit omenirii atât o modalitate de vitalizare fizică cât şi elemente inspiratoare pentru suflet. Utilizat de călugării Zen, ceaiul a ajuns să ocupe un loc deosebit, dezvoltându-se o ceremonie specială pentru prepararea sa, care include mai mult decât prezenţa unor ustensile şi ierburi speciale. Momentele ceremoniei ceaiului ilustrează principiile filosofiei Zen, devenind astfel o cale spirituală.

Luni, 22 martie
18:00 Teatru filosofic: Mitul Peşterii , adaptare după Platon
Teatrul, la începuturile sale, îi punea pe oameni în contact cu o realitate situată deasupra vieţii lor cotidiene, impresionându-le sufletul şi ajutându-i să observe nuanţe pe care altfel le treceau cu vederea. Actorul era un filosof, nevoit să înţeleagă profunzimile vieţii şi să stăpânească cele mai bune mijloace pentru a putea comunica celorlalţi rezultatele experienţelor sale.

19:00 Atelier: Prezentarea calendarului aztec şi calcularea zodiei personale
Sistemul complex al calendarelor aztece şi ale altor popoare precolumbiene a integrat timpul şi viaţa omului într-o ordine superioară, într-o armonie care trece dincolo de lumesc şi îl poate ajuta pe om să se apropie de sensul profund al existenţei.

20:00 Atelier de teatru
Atelierul de teatru se adresează tuturor celor care cred că artele reprezintă un potenţial inerent al fiinţei umane şi care nu consideră că practică amatoricească sau ocazională este ceva degradant, ci o formă de educaţie interioară şi exterioară care permite o înţelegere mai bună a măiestriei actorilor dedicaţi.

Marti, 23 martie
18:00 Proiecţie multimedia: Frumuseţea cosmosului (45 minute)
19:00 Curs de filosofie şi psihologie – prezentare (Prezintă Monica Varga)
Acest Curs de Introducere se desfăşoară săptămânal, pe durata a trei luni, făcând parte dintr-un Program de Studii împărţit în şapte cicluri. Obiectivul cursului introductiv este cercetarea, într-un mod activ, a celor trei aspecte fundamentale ale existenţei: fiinţa umană faţă în faţă cu sine însăşi, fiinţa umană în convieţuirea sa cu ceilalţi şi timpul, în calitatea sa de creator de civilizaţii, valabile atât pentru indivizi cât şi pentru societăţi.

Miercuri, 24 martie
Anunţarea câştigătorilor şi oferirea premiilor
Închiderea evenimentului
Proiecţie film: Etruscii (45 minute)

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.